Місячний календар садівника та городника на грудень 2023 року

Місячний календар садівника та городника на грудень 2023 року

Здавалося б, на початку зими з приходом холодів, роботи у садівників та городників стає набагато менше. Проте вони все ж ніколи не сидять, склавши руки. Адже незважаючи на сніг та мороз, робота для них завжди знайдеться. У грудні можна приділити увагу кімнатним вазонам, зайнятись вирощуванням зелені на підвіконні, оглянути живці та плоди, що зберігаються в підвалі, утеплити дерева та кущі, і зробити ще чимало іншого.

Проте не усі дні є сприятливими для подібної роботи. Тому радимо скористатись місячним календарем для садівника та городника на грудень 2023 року, за допомогою якого ви завжди будете знати, що та коли краще робити.

  • 1 грудня. Сьогодні рекомендовано приділити увагу вашому саду. Зокрема, можна зайнятись викорчовуванням старих чи хворих дерев та пнів.
  • 2 грудня. Якщо ви поклали на зберігання живці, то саме час перевірити, у якому вони стані. А ось посадка чи посів рослин у цей день проводити не бажано.
  • 3 грудня. Від посіву насіння та посадки рослин знову рекомендовано утриматись. Натомість перегляньте цибулини, які ви викопали та помістили у підвал для зберігання. Якщо ви помітили ознаки ураження патогенними збудниками, то проведіть знезаражуючу обробку. Також сьогодні можна облаштувати отруєні приманки для гризунів у вашому погребі. Якщо вони у вас вже стоять, то саме час перевірити, в якому вони стані.
  • 4-6 грудня. Ці дні місячний календар радить присвятити догляду за кімнатними вазонами. Обовʼязково добре полийте їх, а також проведіть обприскування, обрізку сухих гілочок, підживлення та будь-яку іншу роботу.
  • 7-8 грудня. Якщо на вулиці сніжить, пройдіться садом та обтрусіть сніг з молодих дерев, хвойних та кущів. Під його вагою гілки можуть ламатись, особливо, якщо вони не підвʼязані, тому ця процедура є дуже важливою.
  • 9-10 грудня. Якщо ви не викорчували старі неродючі дерева у саду, то 9-10 грудня можете продовжити цю процедуру.
  • 11 грудня. Сьогодні гарний час для того, щоб вкрити шаром снігу пристовбурові кола дерев та кущів, а також насипати сніг на грядки. Він забезпечує додаткове утеплення та допоможе рослинам перезимувати без наслідків. А от сіяти та садити нині не рекомендовано.
  • 12-13 грудня. Якщо у вас саджанці зберігаються на вулиці у прикопі, то перевірте, у якому вони стані. Від посіву та посадки рослин знову бажано утриматись.
  • 14-15 грудня. У ці дні ідеальний час, щоб присвятити його вирощуванню зелені на підвіконні. Посійте культури, які не є вибагливими та швидко дають сходи. Це перш за все кріп, базилік, петрушка, салат, та ін. Для того, щоб насіння швидше проросло, горщики з розсадою одразу після посіву накрийте плівкою. Зніміть її, коли побачите перші паростки. Також пильнуйте, щоб грунт був весь час зволоженим, проте не занадто мокрим.
  • 16-17 грудня. Посів, посадка та ділення рослин — небажані процедури. Натомість займіться доглядом за кімнатними рослинами: полийте, обприскайте та проведіть інші необхідні процедури.
  • 18-19 грудня. Гарний час для того, щоб заготувати живці для зимового та весняного щеплення дерев.
  • 20-21 грудня. Ці дні варто провести в саду. Огляньте приманки від гризунів та оновіть їх за потреби. Якщо залишились старі непродуктивні дерева та кущі, то викорчуйте їх.
  • 22-23 грудня. Для того, щоб завжди мати під рукою свіжу зелень, посійте насіння шпинату, руколи, базиліку, кропу та іншої зелені. Горщики розставте на підвіконні, щоб рослинам було достатньо світла. Також у ці дні доцільно зайнятись заготівлею утеплюючого натурального матеріалу на випадок сильних морозів. Мова йде про солому, сухе листя, гній, тощо.
  • 24-25 грудня. Посів та посадка рослин небажані. Проте можна приділити час мешканцям саду. Дерева та кущі рекомендовано обприскувати від шкідників.​​​
  • 26 грудня. Від посіву сьогодні теж краще утриматись. Замість цього проводимо ревізію у підвалі, перевіряючи як приманки від гризунів, так і цибулини, живці, та ін.
  • 27-28 грудня. Щоб утеплити малину, замульчуйте землю довкола кущів. Від посадки та посіву рослин утримайтесь. 
  • 29-31 грудня. Посів, посадка чи ділення кущів — знову небажані процедури. Місячний календар радить у ці дні перевірити стан живців, які ви заклали на зберігання.