"Маємо дві новини: одна погана, інша ще гірша" - Олексій Гончаренко

"Маємо дві новини: одна погана, інша ще гірша" - Олексій Гончаренко

Перша. Газпром заявляє про те, що "Північний потік-2" повністю добудовано. За даними Bloomberg, поставки газу по трубопроводу можуть початися з 1 жовтня, а обидві нитки запрацюють з 1 грудня 2021 року. Тим часом в 2024 році закінчується договір про транзит газу через Україну. Нагадаю, глава МЗС Росії Лавров нещодавно заявив, що як тільки запуститися "Північний потік-2", країни, через які раніше йшов транзит газу, змушені будуть конкурувати між собою. Тобто він уже натякає, що Україна може не розраховувати на продовження договору в 2024 році.

І це не враховуючи елементу політичного шантажу. Тим часом, вчора ціна на газ в Європі досягла $685 за 1 тис. кубометрів: і це історичний максимум. Росія уже почала влаштовувати Європі "газові війни". На жаль, західноєвропейці не захотіли дослухатися до представників Європи Центральної і Східної, які, як і ми, постійно заявляли про загрози, які несе "Північний потік-2" для усієї вільної частини континенту.

Друга. Росія фактично розпочала повну анексію Білорусі за активного сприяння Лукашенка. Я про це постійно попереджував уже понад рік. Диктатор Лукашенко утримуючи владу в країні і не міг зробити інакше. Відповідно, ми отримуємо додаткові тисячу кілометрів північного кордону у небезпеці. При тому, що загроза повномасштабного російського вторгнення завжди зберігається.

Що зараз скажуть ті, хто говорили "а навіщо нам та Білорусь?", "а може не треба чіпати Лукашенка?". Невже настільки складно було передбачити розвиток цього сценарію?

Які висновки ми маємо зробити з цього всього для себе?

— "умиротворення агресора" не працює. Аж дивно знову повторювати цю банальну істину, але Європу, як і нас, чекають "веселі" часи "газового" шантажу від Кремля;

— досить мислити лише категоріями власного болота, треба дивитися ширше і діяти жорстко і прагматично. Приклад ситуації з режимом Лукашенка має дати нам урок;

— ставати сильніше і готуватися. Ворог укріплюється і не відкидає своїх імперських амбіцій.

Тримаймо стрій! Гасло актуальне як ніколи.