"Медведчук і дух закону" - Євген Якунов

"Медведчук і дух закону" - Євген Якунов

Чи має право суддя при ухваленні рішення керуватися очікуваннями суспільства, навіть якщо це суперечить букві закону?- запитали в одного з суддів Верховного суду США. І от що він відповів:
Закони в демократичному суспільстві завжди є вираженням суспільних очікувань. Змінюються суспільні очікування - змінюються закони. Інша справа, що сам процес ухвалення законів і утвердження судової практики надто тривалий і відстає від зміни суспільних очікувань. І з точки зору суспільства, закони часто є незадовільними.
Тому, ухвалюючи вердикт, суддя має обирати ту статтю закону з усіх можливих і те її трактування, яке максимально відповідає очікуванням суспільства, навіть якщо це не відповідає букві закону і судовим прецедентам. В цьому й полягає сенс дотримання Духу закону.
Тож коли сьогодні говорять про "політичну доцільність" у рішеннях по Медведчуку і компанії, треба зрозуміти, про що йдеться - про досягнення суто політичних дивідендів чи про врахування стратегічних очікувань українського суспільства.
І тут ідеться не про долю Медведчука як особи, і не про долю його медіахолдинга чи журналістів які там працюють, а про майбутнє української державності, незалежності, європейського демократичного вибору. А очікування народу в цьому плані майже одностайні. Чи відповідає діяльність Медведчука і його холдинга їм? Мабуть ні.
Указ Зеленського, очевидно, оспорюватиметься Медведчуком і Козаком і Портновим у суді. І суддям, якщо вони вважають себе чесними й справедливими, доведеться обирати: дух чи буква...