Метод Кастресана

Метод Кастресана

Цікаво, що у Гватемалі організація, яка в нас називається НАБУ, називалася Міжнародна комісія по боротьбі з безкарністю. (Нам би теж таке підійшло)

Заснувала цю комісію ООН у відповідь на запит про допомогу від гватемальського уряду, який натоді програвав у боротьбі зі злочинністю.

На відміну від Гватемали в Україні уряд, парламент, адміністрація президента нікому боротьбу не програвали, в Україні боротьбу зі злочинністю програв народ. Цікаво, чи можливо українському народу звернутися до ООН з проханням позбавити наш народ від злочинності?

Комісію у Гватемалі очолював іспанець Карлос Кастресана, який посадив там 150 чиновників, включаючи екс-президента, трьох екс-міністрів внутрішніх справ, чотирьох генералів армії, трьох директорів національної поліції. Це за три роки.

Так само масштабно вдарити по корупції можна і в Україні, вважає Кастресана, який до недавнього часу був державним обвинувачем Верховного суду Іспанії.

- Як набирати людей в НАБУ?

- З'ясувати, хороший перед вами прокурор, дуже легко. Ви просите його прислати вам розкриті справи щодо вбивств, боротьби з наркотрафіком — що завгодно. Запитуєте професійні та особисті дані. І якщо людина підходить, тестуєте її на детекторі брехні. Потім пропонуєте попрацювати на випробувальному терміні, даєте йому невеликі справи та дивитесь, чи доводить він їх до суду. Якщо все в порядку — берете в штат.

Цікаво, чи дослухалися порад іспанця наші борці з корупцією? Судячи з того, що жоден екс-президент, екс-прем'єр не сидить - наші пішли своїм шляхом. Корупціонним.

Шлях Сингапуру нам не підходить, Сальвадора - не підходить, Естонії - теж не підходить, може Гватемала?

"Дуже важливо, що я був незалежним комісаром і відповідав тільки перед генеральним секретарем ООН. При цьому навіть від нього я не залежав безпосередньо — фінансування ми отримували від країн-донорів. Повірте, якщо ви в Україні візьмете в уряду хоча б частину коштів, бюро вже не буде по‑справжньому незалежним"

"Наша комісія у Гватемалі була створена ООН. Вона складалася переважно з міжнародних слідчих, поліцейських та прокурорів. Це дало політичну підтримку — якби структура складалася тільки з місцевих співробітників, на них чинився б великий тиск. Крім того, розслідування фактів корупції перших осіб держави без участі міжнародних експертів і співпраці з іноземними колегами просто неможливо."

В 2017 році його запросили в Україну як аудитора НАБУ, але наші депутати та чиновники так перелякалися, що заблокували його кандидатуру