"Монокоаліція та її залежність від гаманців" - Карл Волох

"Монокоаліція та її залежність від гаманців" - Карл Волох

Тиск МВФ на попередні уряди був набагато серйознішим, ніж на нинішній. І нерідко дріб‘язковим чи навіть сумнівним із точки зору закону (згадайте хоч заборону обирати аудиторів НАБУ). Більше того, були закони, зокрема, антикорупційні, котрі прямо суперечили інтересам конкретних депутатів більшості (ми ж розуміємо, що там далеко не самі янголи були). Але в політичного керівництва країни було розуміння, що макроекономічна стабільність, яка була неможливою без допомоги міжнародних кредиторів - це інтерес усього народу і найперший пріоритет уряду. І голоси знаходилися, і терміни витримувалися. Винятки бували хіба що із підвищенням цін на газ і тепло.

Але волею одного нахабного самовпевненого нікчеми і (переважної більшості зомбованого населення) той парламент був розігнаний. Йому на зміну прийшла купа різнокаліберного випадкового сміття під назвою «нові обличчя». І вони (чимала частина з них) сьогодні цілком здатні заради хабарів від одного конкретного олігарха кинути країну в пекло і хаос дефолту.

 Подання багатьох тисяч правок до антиколомойського закону - це і є той самий відвертий антидержавний саботаж. Не маю сумніву, що, враховуючи вже існуючу кризу, неотримання коштів від МВФ у першому півріччі автоматом означатиме дефолт. І навіть пізніше голосування за необхідний закон ситуації не змінить. Найприкріше, що недогетьман навіть у цій ситуації на серозне протистояння з Коломойським не здатний.

І останнє. Ситуація останніх тижнів показує, що монокоаліція є залежною від гаманців людей, чиї інтереси нерідко протилежні інтересам більшості населення України. Держава так урядуватися не може. Найнагальнішою проблемою є переформатування більшості і створення дієздатної коаліції - бажано з проведенням дострокових виборів чи, тимчасово, через внутрішні парламентські процедури. Думаю, це завдання слід ставити як центральне для опозиції і громадянського суспільства. Тим паче, що тренди в електоральних настроях цілком підтверджують ефективність таких заходів.

І - так, я свідомий, що ризик утворення коаліції СГ з проросійськими силами існує. Але вона хіба що додасть голосів при голосуваннях, але жодним чином не вирішить для президента проблему протистояння із пасіонарною частиною суспільства - навпаки, загострить її. І тоді зміна влади точно відбудеться в непарламентський спосіб, а цього Зеленський навряд чи хоче.

Карл Волох