"Московитів - на дно! - 18.06.2023" - Ростислав Павленко

"Московитів - на дно! - 18.06.2023" - Ростислав Павленко

Україну - в НАТО.

Слова Байдена про те, що він не підтримує «зниження барʼєрів» для вступу України до НАТО, бо не лише ЗСУ, а вся система мають бути безпечною, не корумпованою і відповідати стандартам Альянсу, — викликали бурхливу дискусію.

А між тим, Байден не сказав нічого нового чи несподіваного.

Те, що до НАТО вступають не армії, а країни - «це не висновок, це засновок», як казав один професор.

За емоціями призабулася важлива конкретика. Наприклад, підтримка Байденом можливості для України «пропустити» етап Плану дій щодо членства (ПДЧ). Прикметно, що це було сказано після розмови із генеральним секретарем Альянсу Столтенбергом, який збирає воєдино позицію перед липневим саммітом.

Це означає, що Україна таки отримає спеціальну процедуру.

Але є речі, обійти які неможливо.

Так було з 144 пунктами умов перед безвізом - і після їх виконання безвіз у 2017 році було надано.

Так є з 7 пунктами перед початком переговорів про членство з ЄС - і їх належить виконати.

НАТО приймає рішення консенсусом. Навіть найшвидша процедура для Фінляндії і Швеції виявилася тривалою. Для Фінляндії тривала рік, а для Швеції не завершена досі.

Тож спеціальна процедура для України має містити чіткі критерії, відповідність яким означатиме надання членства.

Саме над таким списком мають зараз працювати і дипломати, і експерти. Саме їх розʼяснювати в медіа - а не проповідувати «Захід нас кинув» і не нацьковувати патріотів одне на одних.

Що саме має бути в тому списку - знову повторив Байден. Відповідність критеріям Альянсу, безпека системи і боротьба з корупцією.

А це означає - відсутність переслідувань опозиції, свобода слова, політичний і громадянський контроль над владою, прозорість процедур і закупівель.

Сараведливість правосуддя, непорушність прав громад і відповідальність на всіх рівнях.

Дуже просто. Але ця простота має увійти у суть української політики. Популістів-імітаторів ані до НАТО, ані до ЄС не візьмуть. Ще одна Угорщина там не потрібна.

Тому за тижні, які залишились до самміту, влада має відкинути амбіції і спільно з усіма проєвропейськими силами та експертами погодити з союзниками реальний план вступу України до Альянсу - і гарантії, що москва не посміє напасти знову.

І от тоді далі буде...