"МОСКВА ТІКАЄ З ПРАВОСЛАВ’Я" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МОСКВА ТІКАЄ З ПРАВОСЛАВ’Я" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дивовижна новина прийшла з глибин Російської православної церкви. Експерти заговорили про те, що патріарх Кирилл готує оголошення Вселенського патріарха Варфоломія… єретиком. Просто аби було зрозуміло, крок цей завершить процес розколу, в якому РПЦ перебуває від моменту оголошення Автокефальної православної церкви України. Ідеться от про що.

16-17 вересня у Москві відбулася конференція «Світове православ’я: першість та соборність у світлі православного віро вивчення». Головним лейтмотивом конференції було засудження вселенського патріарха Варфоломія за надання Томосу автокефальній церкві України. Збіговисько «науковців та інтелектуалів» на всю притаманну їм потужність доводили що істин у світі існує лише дві – московська і неправильна.

По суті метою цієї конференції було обґрунтувати «помилковість» дій патріарха Варфоломія з метою подальшого його засудження. Експерти-релігіознавці розглядають цю конференцію, як один з етапів підготовки до архієрейського собору РПЦ, що мусить відбутися 15-22 листопада цього року. Патріарх Кирилл прозоро натякнув, що на цьому соборі Вселенського патріарха Варфоломія збираються «судити» за «спотворення ученні про першість у церкві». Результат цього "суду" може бути один. Патріарха Варфоломія оголосять єретиком.

Які наслідки це матиме, крім животів надірваних від сміху у Києві та на Фанарі – резиденції Вселенського патріарха у Стамбулі? А отут відкриваються просто грандіозні перспективи.

По-перше, Російська православна церква не є автокефалією – вона НІКОЛИ не мала Томосу Вселенського патріарха.

По-друге, Москва наполягає, ніби Київська митрополія була передана їй у 1686 р. Але правда така, що у 1686 р. Московській патріархії Фанаром була передана не повна юрисдикція над Київською митрополією, а лише право затверджувати Київського митрополита, обраного українськими ж ієрархами. У 2018 р. Вселенський патріарх скасував цю грамоту за численні її порушення РПЦ, повернув Київську митрополію собі і надав Томос про автокефалію ієрархам, що попросили його допустити їх до всеправославного спілкування. Шах і мат.

Москва наполягає, ніби у Православ’ї всі церкви повністю автономні і що Томос українській церкві видала сама Москва у жовтні 1990 р. (до речі – митрополиту Філарету). Але правда така, що це – бажалки Москви. За грецьким обрядом видавати Томос може лише Перший престол – тобто Фанар.

Простіше кажучи. Замість грати за правилами, РПЦ намагається створити власні правила, а коли весь світ її посилає, Москва включає скаженого. У 2018 р. Москва потрапила в пастку, в яку її загнали покоління предків, що за 400 р. (!!!) не додумалися поцікавитися де їхній Томос? Але. Замість виправляти ситуацію, РПЦ розірвала євхаристичне спілкування зі Вселенським патріархатом і оголосила патріарха Варфоломія розкольником. У цьому демарші РПЦ не підтримала ЖОДНА з православних церков у світі. Тобто реально в розкол пішла сама ж РПЦ.

Нині РПЦ готує оголошення єретиком патріарха Варфоломія (подейкують і про анафему). Очевидно, цим розкольницький статус РПЦ буде оформлений остаточно. Всім Православним церквам світу доведеться визначитися з ким вони? Які наслідки це матиме?

Та ті, що в Україні відтоді буде лише одна реально канонічна православна церква – Православна церква України. Бо РПЦ і її філія УПЦ-МП будуть церквами НЕ православними. Їхніх служителів можна буде цілком відверто називати попами-раскольниками, а самі ці утворення – Сектою Гундянствуючих. Або ще якось.

А далі – ще цікавіше. Справа в тому, що Київська митрополія на 1686 р. включала в себе землі не тільки України, а й Білорусі і навіть частково Росії – Смоленщина. Всі ці території перелічені у Томосі. Тобто, за умовами коли на тих територіях служитимуть якісь невідомі розкольники, ПЦУ матиме всі підстави організовувати туди місіонерські місії і створювати там свої приходи. І це – справа не такого вже й далекого майбутнього.

Поаплодуємо Москві.