"Москва зараз покладає основні стратегічні сподівання у протистоянні із Заходом на Китай..." - Олег Шарп

"Москва зараз покладає основні стратегічні сподівання у протистоянні із Заходом на Китай..." - Олег Шарп

Директор департаменту зовнішньополітичного планування МЗС Росії Олексій Дробінін у статті для журналу «Міжнародне життя» пише, що, мовляв, розв`язана РФ війна в Україні "призведе до зміни світового порядку та нової розстановки сил на міжнародній арені, зробивши Москву одним з основних творців історії". Нібито, від такої багатополярності виграють усі, а флагманським зовнішньополітичним проектом Москви буде формування трикутника Росія-Китай-Індія.

Серйозно? Проте, я вам зараз на пальцях покажу, що Москва Пекіну нафіг не потрібна ні при яких розкладах.

▪️По-перше, як ви прочитали вище, Росія не потрапляє навіть у топ-10 торгівельних партнерів КНР - її доля становить лише 2,4% у китайському експорті. Навіть у Мексику китайські компанії продають у 1,5 рази більше, не кажучи вже про США.

▪️По-друге, китайці чудово розуміють рівень залежності РФ від них. Вони не мають союзників. Є противники, васали та сателіти. Якщо взяти новітню історію співпраці РФ з КНР в частині оборонки і машинобудування взагалі, то Китай всю дорогу відрізнявся гранично егоїстичним підходом, укладаючи контракти на умовах, які йому потрібні, і розриваючи їх тоді, коли йому це було зручно, незважаючи на домовленості.

Вони могли собі це дозволити, знаючи, що росіяни нікуди не подінуться і при виникненні чергової потреби будуть готові продовжувати співпрацю, тому що інших варіантів у них немає. У спільних проектах Китай жорстко тягне на себе ковдру, максимізуючи свою частку і свій прибуток. Тому намагання Москви активізувати китайський напрямок - це потрапляння в залежність, яка може виявитися важчою і всеосяжною, ніж залежність від Заходу.

▪️Чи зміниться щось через тайванський інцидент? Ні. Розраховувати на те, що Китай зараз прийде і скаже "давайте співпрацюємо проти Штатів, ми готові дати вам більше", - велика ілюзія. Тому що оцінка з китайської сторони потенційного балансу вигоди, ризиків та шкоди, яку йому принесе активізація співпраці з Росією, виявляється зовсім іншою, ніж та, що бачиться у Кремлі.

▪️Так що ніякого політичного трикутника "Росія-Китай-Індія" навіть близько не буде. Китай та Індія - абсолютно самодостатні країни, які мають дуже тісні економічні зв'зки із Заходом і дружити з кимось проти когось точно не будуть. А від Росії їм потрібно лише одне - скупка за безцінь її вуглецю та територій. І у той час, коли у Кремлі кричать, що "Польща забирає західні українські території" (мовляв не ми одні такі мародери), Китай планомірно освоює всю територія Росії, що за Уралом.

❗️Так що не буде ніякого багатополярного світу, як про це мріє Росія. Не буде ніяких військово-політичних союзів, що протистоятимуть НАТО. А буде у результаті цієї війни вщент розбита Російська імперія, яка у політичній рулетці все поставила на Zеро, а випало їй червоно-чорне - переможні кольори боротьби української нації за свою незалежність.