"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Гарне відео для СБУ, дуже гарне...

Насправді чудова відеофіксація! Пам`ятаю, свого часу у Херсоні також хтось знімав колаборантів, які на "виборах" танцювали та сміялись. Потім по цим відео знайшли кожного. Хто не встиг втекти, звісно.

Але як же шокують їх тости українською! Як на нашій землі виросло таке лайно?

Мова - основний критерій українства, але Ганька Герман завжди розмовляла такою співочою українською, якій особисто я заздрив. Найстрашніше ж для України - то її бидло. Нахабне, заздрісне, заточене на халяву та впевненість, що всі йому винні. (с)


CNN: Як ХАМАС, незважаючи на те, що він перебуває в бідному та ізольованому секторі Газа, зміг накопичити озброєння для широкомасштабного нападу на Ізраїль? Придбання зброї та навчання стало можливим завдяки поєднанню винахідливості, контрабанди та значної підтримки з боку Ірану. Зброя варіюється від ракет і снарядів до стрілецької зброї, багато з яких були доставлені до Гази контрабандою через тунелі та човни, минаючи ізраїльську та єгипетську блокади. До основних чинників, які сприяли цьому, относятся:

▪️Роль Ірану: Іран надає значну військову підтримку ХАМАС, поставляючи зброю контрабандними маршрутами, такими як транскордонні тунелі та судна, що обходять середземноморську блокаду. Іран також проводить навчання та дозволяє ХАМАС створювати власну зброю.

▪️Власне виробництво: Один з високопоставлених представників ХАМАС повідомив, що угрупування має місцеві заводи з виробництва різних видів зброї, від ракет до патронів для гвинтівок, причому деякі з них працюють з дозволу росіян.

▪️Знахідливість та вторинна переробка: Незважаючи на відсутність важкої промисловості, ХАМАС виявляє винахідливість у пошуках сировини. Металобрухт від зруйнованої інфраструктури і ізраїльські боєприпаси, що не розірвалися, переробляються для виробництва зброї.

▪️Тривала підготовка: За словами представників ХАМАС, напад не був спонтанним, він планувався протягом як мінімум двох років.

▪️Недооцінка можливостей: Масштаб атаки застав зненацька як аналітиків, так і спецслужби, що говорить про недооцінку можливостей ХАМАС.

❗️Таким чином, напад продемонстрував завзятість, винахідливість та стратегічні союзи ХАМАС, що дозволили йому ефективно діяти, незважаючи на складні умови. А ви кажете, "бомжі"...


Новини американської спікеріади.

Після того, як від посади відмовився Скаліз, союзник колишнього спікера Маккарті республіканець Остін Скотт - наряду з трампістом Джимом Джорданом - претендує на його посаду.

Скотт досить маловідомий політик, проте він не відрізняється симпатіями щодо Росії. В одному зі своїх інтерв'ю CNN у липні він зазначив, що Росія відома своїми обманними операціями.

«Так, ми ще маємо дізнатися правду про нещодавні події, пов'язані з групою Вагнера. Тим часом США продовжать підтримувати Україну», - його пряма цитата.

Русофоб? То найголовніше!


Під час операції у прифронтовому шпиталі українські медики дістали із тіла пораненого бійця хвостовик міни. При цьому українському солдатові вдалося врятувати ногу.

Зараз самопочуття бійця стабільне. Фахівці Медичних сил готують його до подальшої евакуації.


У Чернігові не працювали сигнали тривоги, бо двоє місцевих вкрали кабелі забезпечення сирен оповіщення та хотіли здати їх на металобрухт. Підозрювані затримані, їм загрожує до восьми років ув'язнення.

Кому війна, а кому…


Джим Джордан виграв внутрішнє голосування республіканців за посаду нового спікера Конгресу.

Джордана толерує Трамп, а отже, він навряд чи виявлятиме підтримку Україні.

Проте, є й хороша новина: скоріш за все, демократи не підтримають його кандидатуру. Та й при голосуванні за допомогу Україні, частина республіканців буде на нашій стороні.


В наступі на Авдіївку росіяни використовують тактику людських хвиль, а Україна діє «розумно». Так сьогодні оцінив ситуацію на Авдіївському напрямку Джон Кірбі.

Цитата: «Українці важко працюють, щоб відбити ці наступальні маневри. І, як видається, так і відбувається. Прогрес російських підрозділів — навіть там, де він є — виглядає дуже мізерним».

❗️Кірбі також наголосив: атака росіян означає, що США мають та будуть підтримувати Україну й надалі.

«Ось чому надзвичайно важливо, щоб Конгрес дотримувався своїх зобов’язань перед українським народом і вживав заходів для збереження нашої підтримки», — підсумував координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США.

❗️Водночас, оглядач NV вважає, що ми наближаємося до моменту, коли російський наступ почне видихатися. І далі буде цікаво, чи зважиться генштаб рф на введення в бій своїх резервів. З одного боку, це майже самогубний крок. Навряд чи навіть у резервів зараз вдасться істотно змінити ситуацію і прорвати українську оборону там, де не змогли прорвати її ось ці величезні наступаючі армада і сили. З військового погляду краще, звісно, зафіксувати втрати і відійти, щоб не гробити всю свою армію. Але це — з нормальної військової точки зору.

Росія — країна ненормальна, там все вирішує політика. Мета цієї політики єдина — зробити так, щоб Путін якомога довше перебував при владі. А ніхто зараз не скасовував наказу дати Путіну значущу перемогу до його чергового висунення в президенти. Ну що ж, виходить, генерали не зуміли цей наказ виконати, тепер Путіну йти в президенти, як побитому собаці, в такому статусі, чи що? Ні, Путін на таке не піде. Тому висока ймовірність того, що зараз вони кинуть на Авдіївку всі резерви, що залишилися у них, тому що питання вже не військове, питання вже політичне. І плюс до всього, таке рішення, тобто пожертвувати якимись військовими міркуваннями на догоду політиці, це абсолютно в російському стилі. Так робиться на Росії завжди.

⁉️ Ну а для України що це означатиме? По-перше, те, що ніякого полегшення в районі Авдіївки незабаром, напевно, не буде. Тобто росіяни йтимуть уперед і досить довго. Треба розуміти, що, швидше за все, історія ще затягнеться, якщо туди кинуть резерви.

По-друге, якщо Авдіївку вдасться утримати, ЗСУ отримають гарний шанс для проведення успішної контратаки в цьому районі. Аж до того, щоб прорватись до Ясинуватої або відбити Горлівку. Але так далеко забігати не будемо. Зараз треба Авдіївку відстояти.

P.S. Цікава історія вийшла з териконом. Тому що першого ж дня Z-блогери оголосили, що цей терикон (а терикон — це реально важлива позиція, бо він височіє на сотню метрів над навколишнім степом) захоплений. Це викликало напад неймовірної радості в колах російських ватників. Щоправда, майже одразу з’ясувалося, що росіяни були не на териконі, а біля терикону.

Ті ж, хто перебував у Донецькій області, лаяли москвичів за те, що вони пишуть надто оптимістичні речі, і лаяли їх останніми словами. Проте, 12 жовтня, під вечір уже з місць почали писати про те, що відбили в української армії цей самий терикон ціною величезних втрат, героїзму. А у п’ятницю, 13-го, дивлюся, опа — ті ж самі люди пишуть, що ні, терикон усе-таки не до кінця захопили, тому що на ранок п’ятниці ця позиція знову була в руках ЗСУ, які зуміли собі терикон повернути.

Як там на цей час? Не знаю, але знаю, що завдяки HIMARS, і Storm Shadow, які знищують багато складів з б/к, забезпечувати вогневий вал у колишніх масштабах росіяни вже не можуть. А наші стоять. Тому віримо в ЗСУ.