"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Навіщо Україні ATACMS? (за матеріалами військових оглядачів)

Вражати тили ворога. Нам передали ATACMS з дальністю враження до 165 кілометрів. Хотілось би більшого, але навіть такі дозволить накривати весь тил південного фронту РФ від Маріуполя до лівого берега Дніпра та весь північний Крим. Тобто відкривається можливість ударів по дорогах, мостах, складах боєприпасів та пального, а головне – по аеродромах, де росіяни тримають свою авіацію.

ОК, допустимо, літаки вони перенесуть на південь Криму, але на аеродромах Джанкою, Бердянська та Мелитополя росіяни тримають бойові гелікоптери, які активно використовуються для операцій на лінії фронту. І що далі доведеться росіянам перебазувати гелікоптери, то більше в них буде підлітний час для дій на лінії фронту. А отже – менша швидкість реагування на ті чи інші події.

Мало того, ATACMS має серйозні переваги перед британськими Storm Shadow - вони запускаються з наземних установок HIMARS, а не з літаків. Такі установки важче засікти і знищити. Крім того, балістичні ракети збивати значно важче, ніж крилаті.

Але головне питання - скільки таких ракет буде в розпорядженні України? Американці раніше казали, що їхня кількість у США обмежена, і це була одна з причин, чому Штати тягли з наданням. І зараз поставили їх обмежену кількість.

Що не кажи, а ракет Storm Shadow теж було відправлено небагато. І удари ними завдавалися точково, а не масовано. Відповідно, і вплив на фронт вони мали обмежений, хоча і дуже ефективний. До того ж росіяни до їх застосування змогли частково пристосуватися - як тільки з'являється інформація про запуск ракет, гелікоптери злітають у повітря з аеропорту Джанкоя і сідають, коли небезпека минула.

З ATACMS такі маневри не "прокатять" - засікти їх складніше, аніж Storm Shadow. Але, як я вже написав, все впирається у кількість ракет, які нам надасть Америка. Точкові удари по тилам і авіації - добре, але цього замало для системного перелому у війні.

Розмовляючи на днях з військовим кореспондентом, який спеціалізується на цій темі, зробив висновок, що Пентагон, перш за все, тестує свою зброю на полі бою. У разі успішного застосування перших партій, буде зроблено висновок щодо їх подальшої передачі Україні.

На нашу користь грає той факт, що Пентагон з початком наступного року має намір розпочати процес заміни ATACMS на PrSM, Це нова ракета, дальність якої до 600 км. Тобто, по мірі заміни, нам можуть передаватись умовно "старі" ракети. Виготовляти ATACMS спеціально для України США не будуть - дуже дорого з урахуванням того, що зараз "вибивати" гроші з Конгресу стає все важче.

Яка приблизна кількість поставлених в Україну ракет ATACMS? Місцеві ЗМІ наводять певні цифри, але з причини самоцензури, озвучувати їх не буду.

Ще один позитив. Має відбутися зустріч Байдена і Шольца. Останній неодноразово натякав, що розгляне постачання Україні ракет Taurus, якщо США розпочнуть надавати Києву ATACMS.

Сome on, герр Шольц - американські ракети вже зносять під ноль російську авіацію - долучись до цієї шляхетної справи!

P.S. Рогозін пише, що сьогодні українці відзначилися і масованим скиданням з літаків авіабомб Joint Direct Attack Munition (JDAM). Хто не знає, йдеться про звичайні дообладнані аеродинамічні комплекти з наведенням по GPS масою від 230 до 960 кг американських авіабомб. Літак може скидати їх, не підходячи до точки прицілювання на 40-75 км. От і добре.

❗️Союзники союзниками, постачання постачаннями, але воювати українцям. Тому віримо в ЗСУ!


Страшна трагедія у лікарні сектора Газа. Там було багато кисневих балонів та боєприпасів, і всі вони здетонували. Майже 1000 людей загинуло.

Передивився з десяток відео, вислухав багато аргументів. Наразі відсотків на 80 впевнений, що то була ракета ХАМАС, 20% залишаю на помилку ізраїльських військових.

Знаючи жорстокість керівників ХАМАС, можу навіть допустити заздалегідь сплановану акцію. Для чого? А ви не бачите, для чого? Паростки всіх домовленостей летять під три чорти, саміт за участю Байдена відмінили, по всьому світу антиізраїльські демонстрації, погроми ізраїльських амбасад, пікетування американських баз - і маховик хаосу тільки розкручується.

Кому вигідно? Росії, Ірану, Китаю, ХАМАСу, Хезболі. Ви дасте гарантію того, що хтось з цих акторів не був причетний до цієї трагедії? Я не дам.

Тисячі жертв серед мирних? Та плювати вони хотіли на цих мирних. Для терористів рівня Путіна чи ХАМАС - тисяча туди, тисяча сюди... Вони ж фанатики - нічого немає ціннішого за їх вдавану мету.

ОК, допустимо, я помиляюсь і це дійсно чиясь фатальна помилка. Але невже тоді, коли лідери ХАМАСу (за підтримки Тегерану та Москви - бо дуже все було професійно організовано) не розуміли наслідків свого вторгнення на ізраїльську землю? Невже вони не знали, що Єрусалим не проковтне звірства палестинських бойовиків і відповість максимально жорстоко? Не тільки знали, а й сподівались на це. І підрив лікарні з тисячами жертв - просто другий акт цієї жахливої п`єси. І я не певен, що останній.

Так що за великим рахунком неважливо, чия це була ракета - все що відбулось за останню добу, є прямим наслідком страшного плану, які почали втілювати у життя Москва та Тегеран руками підконтрольних їм терористичних організацій. Народ Палестини (ніколи не розумів, чим він принципово відрізняється від решти арабів) - лише пішак у цій грі. І зараз вже неважливо, що більшість цього народу підтримує ХАМАС.

Але мені більше болить інше. Коли бомбили драмтеатр у Маріуполі з сотнями дітей у його підвалі, пологовий будинок цього міста, Вінницю, Кривий Ріг, Краматорськ, Одесу, Дніпро, Харків, Херсон... За цей час загинули не сотні, а десятки тисяч українців - чи був такий світовий ажіотаж, як сьогодні навколо Гази? Ні не було... Була, в основному, "занепокоєність" світової спільноти. Чиїсь життя більш цінні за інші?

Зараз весь світ стоїть на вухах, а Путін з Сі спокійно піднімають бокали з шампанським на міжсобойчику у Пекіні. Бо все йде по плану, їх плану.

Це треба зрозуміти Нетаньяху, який все ще намагається сидіти на двох стільцях. Зрозуміти світовій спільноті, що Україна і Газа - ланки одного ланцюга останньої (без перебільшення) битви демократії з диктатурою, цивілізації з мракобіссям, добра зі злом. І у цій війні Україні дісталася найвідповідальніша ділянка. Навіть не знаю - на щастя це чи на горе...

P.S. І останнє. Україні в даній ситуації не вдасться "пропетляти" між крапельок. Ми або стоїмо на позиціях США і решти Заходу з цього питання, або... далі продовжить самі.