"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Французький OSINT Stevius2 порахував, скільки західної артилерії залишилося на озброєнні в України.

Найбільше Україна втратила M777 - 67 із 183, залишилося 116 одиниць (вибито 36,6% стволів).

Втрати серед решти позицій порівняно невеликі. Загальна кількість втраченої Україною західної артилерії - 151 ствол із 900 поставлених, залишилося 749 (вибито 16,8% усієї поставленої артилерії). Що, загалом, не надто критичне число через півтора роки війни (західну артилерію почали постачати лише у травні-червні-2022).

Так як цей список враховує тільки задокументовані втрати, давайте додамо до них 30% (аналітики сходяться в тому, що в обох сторін втрат на 30% більше, ніж фіксує Oryx). 151 +30% = 196 одиниць. Тобто навіть якщо брати за верхньою шкалою, в України залишилося 700 із 900 одиниць (вибито 22%).

❗️Жоден український HIMARS/M270 досі не постраждав.


Канада оголосила про нову міграційну програму для громадян України. Українці, які мають родичів-громадян у країні кленового листа, зможуть отримати дозвіл на постійне проживання, - йдеться на сайті уряду цієї держави. Прийом заявок буде відкрито 23 жовтня.

Українці - нація мирних, трудолюбивих, талановитих людей - зрозуміле бажання Канади. Чомусь згадалось, як на початку своєї каденції Зеленський обіцяв повернути додому чи не всіх закордонних українців. Цікаво, якщо б не війна - вийшло б?


Лідер республіканців у Сенаті рішуче підтримав подальшу допомогу Україні.

Допомога Україні відповідає інтересам американців, оскільки українці знищують армію одного із головних противників США. Про це заявив лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл в інтерв’ю на CBS.

Він рішуче підтримав президента Байдена у запиті на виділення допомоги Ізраїлю та Україні у розмірі $106 млрд. доларів і сказав, що він і президент, по суті, перебувають у цьому питанні “на одній позиції”.

Сенатор також розкритикував своїх однопартійців, які у листі до нього запропонували розділити допомогу Ізраїлю (за яку вони виступають) та Україні (яку вони не підтримують). МакКоннелл наголосив, що значна частина фінансування на допомогу Україні витрачається у самих США, і що нею фінансується заміна озброєнь, переданих Україні, на більш сучасні.

Гарний знак - не всі ще республіканці заТРАМПувались...


Тут така петиція зʼявилася на сайті столичної міськради.

Пропонують перейменувати вулицю росіянина Лєскова на честь співачки Ніни Матвієнко.

Підтримуєте? Я - ні.

Натомість пропоную створити петицію щодо перейменування цієї вулиці на честь Гліба Валерійовича Бабіча — українського поета (написав понад 500 віршів та пісень), блогера, учасника російсько-української війни, співзасновника волонтерської ініціативи «Res_Publica, до 2019 року — командира взводу 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ, після 24 лютого 2022 року — військовослужбовця Сил територіальної оборони. Який геройськи загинув 28 липня 2022 року неподалік від Ізюма.

Ми під час війни будемо називати вулиці на честь співачок ротом (та ще й з дуже неоднозначною репутацією) чи все ж таки на згадку про талановитих митців та воїнів, які віддали своє життя за Україну? Якщо згодні, прошу підтримати та розповсюдити. Якщо ні - надайте аргументи.