"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Аналітична записка Гудзонського інституту у Вашингтоні, що викриває поширені міфи про американську військову допомогу Україні .

❗️Обов'язково до ретвіта для західної аудиторії Обов'язково поширення серед друзів на Заході, які можуть впливати на політиків.

14 фактів про американську допомогу Україні:

▪️ США не виписує Україні "білі чеки", а більшість виділених Україні грошей не залишає США. Кожен долар авторизовано Конгресом США.

▪️ За відносно скромну суму США допомагає Україні демонтувати російські збройні сили без жодного американського пострілу. Відкриті джерела зафіксували 13000 візуально підтверджених одиниць втраченої російської військової техніки.

▪️ У США ніколи не було більшої підзвітності військової допомоги, ніж та, яка надходить до України. Понад 160 офіційних осіб у 20 федеральних агенціях моніторять допомогу США Україні.

▪️ Європа витратила на допомогу Україні більше, ніж США. З урахуванням усіх видів допомоги - військової, економічної, гуманітарної та допомоги біженцям - європейська допомога більш ніж удвічі перевищує американську.

▪️ Перемога України означає безпечніший Тайвань. Росія – молодший партнер Китаю. Ослаблена чи переможена Росія означає ослаблений Китай.

▪️ Спроби Росії підірвати європейську стабільність позначаються на американських робітників: 1) Північна Америка та Європа охоплюють ≈48% світової економіки; 2) США та Європа – найбільші експортні ринки один для одного.

▪️ Уроки США в Україні роблять Америку сильнішою в Індо-Тихоокеанському регіоні. Постачання військової допомоги Україні оголили недоліки в американській оборонно-промисловій базі. Також вони дали можливість протестувати американське озброєння за умов, неможливих у мирний час.

▪️ Постачання озброєння Україні не впливають на здатність США вести війну в Індо-Тихоокеанському регіоні. Умовні 10000 "Джавелінів" та 2000 "Стінгерів" не є вирішальним фактором у відображенні китайського вторгнення в Тайвань. Це стосується GMLRS, AGM-88, AIM-7 та інших видів озброєнь. Для війни проти Китаю Америці знадобляться торпеди, морські міни та "Томагавки". Нічого з цього не поставлено Україні.

▪️ Завдяки Україні Тайвань швидше отримує озброєння. Раніше Конгрес авторизував $1 млрд для Тайваню за програмою PDA (озброєння зі складів).

▪️ Іран та Північна Корея допомагають Росії у війні проти України. Росія підтримує ХАМАС Іран надав Росії понад 1700 дронів, Північна Корея - понад 1 млн артилерійських снарядів, Росія прийняла делегацію ХАМАС.

▪️ Війна в Україні – це не нова "нескінченна війна". Жоден військовослужбовець США не воює в Україні. США не є стороною конфлікту між Росією та Україною.

▪️ США не веде проксі-війну проти Росії. США ніколи не підбурювала Україну. США не змушують Україну воювати від свого імені.

▪️ США потрібно передавати Україні більше військової та невоєнної допомоги, щоб досягти більшого результату. Поки Україна веде війну, її державні органи мають функціонувати, а першого року війни Росія знищила майже 30% української економіки.

▪️Твердження про те, що допомога США Україні коштувала $900 доларів на рік з американського домоволодіння, а новий бюджет додасть до неї ще $1000 до податкового навантаження для кожної четвертої родини США, є маніпуляцією. Федеральні податки США не розподіляються між домоволодіннями однаково. Чинить прогресивна ставка. Лише 1% найбагатшого населення платить повну ставку федерального податку 42,3%. Понад 50% населення з доходом нижче за $40 тисяч на рік платить лише 2,3% федерального податку (середній дохід домоволодіння в США - $74,5 тисяч на рік).

Але давайте для інтересу порахуємо. Беремо $61 млрд пропонованої допомоги і ділимо на 123,6 мільйона домоволодінь. У середньому це $500 доларів на рік на одне домоволодіння. Ще раз - $500 не на людину, а на всю сім'ю. $500 на рік - це $42 на місяць або $1,4 на день. Це дешевше, ніж чашка кави.

©️ Via Гудзонський інститут, Бути або, Luke Coffey


В інтерв'ю The Times полковник Метт Діммік:

"Рейган перевертається в труні... Республіканці, схоже, хочуть перемоги Путіна".

Ветеран Пентагону висловив глибоке занепокоєння можливістю відмови Республіканської партії від підтримки України чи НАТО, що різко суперечить їхній традиційній безпеці і може підірвати значні інвестиції в національну безпеку, які США зробили на підтримку України.

Він розкритикував як хаотичні політичні підходи адміністрації Трампа, так і обережну стратегію адміністрації Байдена щодо надання обмеженої військової підтримки Україні, заявивши, що більш жорстка позиція могла б запобігти зміцненню Росії і врятувати життя людей. Діммік попередив про тяжкі наслідки, які можуть виникнути, якщо США не нададуть рішучої підтримки Україні.

Він наголосив, що надання Києву ресурсів, необхідних для перемоги над Росією, дозволить запобігти майбутнім конфліктам, заощадити гроші у довгостроковій перспективі та уникнути для американців глобальних наслідків, включаючи ризик ядерної війни.


Заступник голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик у коментарі "Радіо Свобода":

Зеленський виконуватиме повноваження президента після закінчення їхнього терміну, оскільки українські закони забороняють проведення нових виборів у період воєнного стану.


Порошенко у ФБ закликав припинити політичні ігри та об’єднатися заради перемоги України. За його словами, лише така позиція на сьогодні є правильною для держави:

"У нас один ворог – Росія і її божевільний диктатор. Це ворог всього українського народу і демократичного світу. Аби його перемогти, нам критично потрібна єдність – і українців, і світу. Єднатися – це дієслово. Це означає діяти. Діяти для оборони держави та максимальної всебічної допомоги Збройним силам України. Лише така позиція сьогодні є правильною для країни. Це моє кредо від 24 лютого 2022. Єдність довкола ЗСУ та щоденна робота і результати".

Під час війни немає місця політичним іграм та хайпу, переконаний Порошенко:

"Ми не маємо права на політичні ігри, хайп і вибори в умовах смертельної для країни загрози. Це не дитячі ігри, коли йдеться про саме існування української державності. Час заспокоїтися і робити кожному свою роботу. І виправляти помилки, бо їх теж немало. Виправляти діями. І хай нам Бог помагає, бо наше діло – праве".


Bloomberg: Британія та Польща підписали контракт вартістю 4 млрд фунтів стерлінгів на постачання Варшаві системи ППО нового покоління, тоді як Європа нарощує також військові зусилля на східному фланзі НАТО для протидії російській агресії.

Британська компанія MBDA уклала контракт із польською PGZ на постачання наземної системи ППО, здатної протистояти крилатим ракетам та винищувачам на дальності понад 40 км. У рамках угоди буде експортовано понад 1000 ракет CAMM-ER - Common Anti-Air Modular Missiles, здатних знищувати сучасні повітряні загрози, такі як стелс-літаки та високошвидкісні ракети, а також 100 пускових установок iLaunchers.

Бюджет Польщі на наступний рік передбачає витрати на оборону у розмірі 4% від ВВП.


Американські чиновники закликали Конгрес затвердити 11,8 мільярда доларів бюджетної підтримки для України.

Про це йдеться у листі держсекретаря Блінкена, голови Пентагону Остіна, міністра фінансів Йеллен та директора Агентства США з міжнародного розвитку Пауер.

Окремо вони наголошують на підзвітності та контролю за тим, як витрачаються гроші, а також на те, що вони «підштовхують» Київ до реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією.

❗️Спокійно, тут без зради. Це БЮДЖЕТНА підтримка, не військова. З урахуванням того, що бюджет України на наступний рік за різними оцінками матиме дефіцит від 20 до 29 млрд. дол, ці гроші - рятувальний круг для нашої економіки.


Reuters: Демократи в Сенаті США заблокували законопроект щодо допомоги Ізраїлю без України.

Демократи також звинуватили республіканців у Палаті представників США у тому, що вони грають у політику через події в Ізраїлі, оскільки прив'язують допомогу йому скорочення фінансування Служби внутрішніх доходів США.


Комітет у закордонних справах Палати представників США підтримав законопроєкт про передачу Києву заморожених активів РФ.

Кошти у «Міжнародному фонді для України», який президент США має створити у координації з іноземними партнерами, будуть доступні з метою "компенсації Україні завданої шкоди, включно з реконструкцією, гуманітарною підтримкою та іншими цілями".

P.S. Поки це лише Комітет, але початок покладено.