«НІЧОГО НОВОГО ПІД СОНЦЕМ — ВСЕ ПОВТОРЮЄТЬСЯ» - Олег Пономар

«НІЧОГО НОВОГО ПІД СОНЦЕМ — ВСЕ ПОВТОРЮЄТЬСЯ» - Олег Пономар

Ecclesiastes 1:9: What has been will be again, what has been done will be done again; there is nothing new under the sun.

Візьмемо для порівняння справу Ґаддафі–Локербі. Так само був диктатор і збитий боїнґ. Хоча відразу наголошу, зараз ситуація інша. Санкції вже застосовано (з іншої причини), і швидкість подій теж набагато вища — все відбувається дуже швидко. Отож, як це було тоді.

У грудні 1988 року в небі над шотландським містечком Локербі було взірвано пасажирський Boeing 747 американської авіакомпанії Pan Am рейсу Лондон—Нью-Йорк, внаслідок чого загинуло 270 осіб з багатьох країн, а найбільше — громадян США.

Підозра впала на лівійські спецслужби.

Протягом 1992-1993 років Рада Безпеки ООН наклала дуже жорсткі санкції проти Лівії.

У 1999 році суд у Франції заочно виніс пожиттєвий вирок шістьом громадянам Лівії (включно з чоловіком сестри жінки Ґаддафі — заступником керівника лівійської спецслужби). Проти самого Ґаддафі звинувачень не було. Лівія заплатила $31 мільйон родичам жертв.

Того ж року Ґаддафі погодився видати двох підозрюваних для суду в нейтральній країні, який відбувся в нідерландському місті Утрехт на території колишньої військової бази США. Вирок було винесено у 2001 році — одному дали пожиттєве покарання, іншого — відпустили.

У 2003 році Лівія частково визнала свою провину як держава, і погодилась заплатити родичам жертв $3 мільярди (по $10 мільйонів за кожного).

У 2003 ж році Рада Безпеки ООН скасувала санкції проти Лівії.

Але Ґаддафі так і не отримав імунітету. І як відомо, його було закатовано натовпом повстанців у 2011 році.

Ось така повчальна, та не швидка історія.

Уряди Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили Московію в катастрофі рейсу #MH17, який було збито ракетою "Бук" над територією України влітку 2014 року. Про це вказано на сайті уряду Нідерландів. Далі — міжнародний трибунал в місті Гааґа.

Сьогодні ж Евросоюз та НАТО закликали Московію взяти на себе відповідальність за теракт.

Захід давав шанс Московії без Путіна, але цього не сталося. Після березневої промови голови МЗС Великої Британії почався новий етап стосунків з Московією — без сентиментів. І навіть такі речі як справа знищеного малайзійського літака теж чекали до цього часу.

Подальші кроки Заходу: нові пакети санкцій, пакет "Абрамович" у Великій Британії (маєтки, фінанси, компанії, візи, все що куплено московитами за кримінальні кошти), польський літак збитий біля Смоленська, зброя для України, тощо.

Олег Пономар