"НІ ЕНЕРГО-КАПІТУЛЯЦІЇ!" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НІ ЕНЕРГО-КАПІТУЛЯЦІЇ!" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

16 жовтня під Комітетом Верховної ради з питань енергетики та ЖКГ відбувся мітинг, учасники якого зажадали зупинити енергокапітуляцію України перед Росією та закликали голову комітету Андрія Геруса скласти повноваження. Про що ідеться?

Я вже писав, що закупівля олігархом Коломойським дешевої електроенергії у ПАТ «Центренерго» (якому компанії пов’язані з ним же, продавали вугілля з ОРДЛо за цінами вище ринкових) вийшла на нові рівні і що державі мали дістатися від того добрячі збитки. Проте. Як показала практика олігарх Коломойський не став вичавлювати «Центренерго» до межі. Він знайшов інше джерело дешевої електрики – країну-агресора.

18 вересня Верховна рада ухвалила закон за яким українським кампаніям було дозволено купувати електроенергію у країн СНД. 1 жовтня наближена до Коломойського компанія «Юнайтет енерджі» зробила першу закупівлю електрики. Такого не було протягом всіх 5 років президентства Порошенка. Все логічно, саме Коломойський як ніхто зацікавлений у дешевій електриці, у технології його феросплавних заводів вартість електрики складає значну частку собівартості.

Характерно те, що виправдовуючись за такий відвертий лобізм, пан Герус наполягав, що в Україні існує дефіцит електрики. Дефіцит справді існує – але лише електрики за ціною нижче ринкової. Як раз дефіциту генеруючих потужностей в Україні нема – ми навіть експортували електрику. Наполягає Герус і на тому, що мовляв купують електрику у Білорусі (!) окремі підприємства (!!). Про окремі підприємства – чиста правда, це підприємства Коломойського. А щодо електрики у Білорусі, то навіть дитині зрозуміло, що по факту підприємства олігарха збагачують електриків країни-агресора, тобто Росії.

Але це, як то кажуть – квіточки. Не зупиняючись на досягнутому, пан Герус кинувся просувати законопроект № 2236-2, про внесення змін у закон України «Про ринок електричної енергії». Цим законом, по факту, ринок електроенергії знищують як таке. Ринкові механізми планується зламати, галузь знову хочуть регулювати вручну. Гарантії на повне викуповування «зеленої енергетики» скасовують також. І на біс – законопроект фактично створює преференції для імпорту електроенергії з Білорусі (читай – з Росії). Наміри комітету з питань енергетики збурили навіть ветерана української політики Юлію Тимошенко – Юлія Володимирівна зажадала відміни правки Геруса. Мене важко запідозрити в симпатіях до цього політика, але тут я мушу визнати – вона права цілковито.

В своєму бажанні відмінити ринок електроенергії в Україні пан Герус (читайте – Коломойський) є неймовірно послідовний. Це правда, якщо ти роками не інвестував в оновлення технологій, доводиться або боротися за дешеву електрику, або попрощатися з надприбутками. Але.

Хочеться запитати – а де в цих процесах держава? Дешевий імпорт електроенергії обов’язково викличе кризу і колапс енергогенеруючих потужностей вітчизняних. Закривати діри доведеться або новими запозиченнями (а місія МВФ уже уїхала з України), або… підвищенням тарифів для населення. Що після цього залишиться від рейтингу Зеленського – здогадатися не важко.

Відтак – цікаво. На Банковій бодай розуміють ціну такої енергокапітуляції?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко