Національний банк України підвищив облікову ставку до 8,5%

Національний банк України підвищив облікову ставку до 8,5%

За повідомленням НБУ Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8,5% річних.

Крім того, Національний банк припиняє використання антикризових монетарних заходів з початку IV кварталу.

Як зазначено у повідомленні, інфляція впродовж останніх місяців перевищує 10% під впливом як тимчасових, так і фундаментальних чинників, проте залишається близькою до прогнозної траєкторії.

У липні 2021 року споживчі ціни зросли на 10,2% у річному вимірі, та за попередніми оцінками Національного банку, у серпні інфляція і далі прискорювалася.

Зберігається також фундаментальний інфляційний тиск.

Згідно з оперативною оцінкою Державної служби статистики зростання ВВП у ІІ кварталі 2021 року (5,4% р/р) виявилося нижчим за прогноз Національного банку (7,5% р/р)

Інфляційні очікування залишаються підвищеними та дещо погіршилися з часу попереднього засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики. Зберігається ризик їх подальшого розбалансування.

За очікуваннями Національного банку, протягом вересня-жовтня інфляція залишатиметься в діапазоні 10–11%, а в останні місяці року сповільниться нижче 10%.

Тож, гроші в економіці дорожчатимуть, як і кредити для бізнесу та населення, що безпосередньо вплине на зростання цін на споживчі товари.

Вивести літак української економіки на безпечну висоту стає все важче.