"НАМ ГОТУЮТЬ ТАРИФНЕ ПРОТИСТОЯННЯ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"НАМ ГОТУЮТЬ ТАРИФНЕ ПРОТИСТОЯННЯ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Скажіть а вас ніколи не дивувало з якою готовністю «Слуга народу» кинулася опановувати патріотичну тему? «Слуг народу» мов підмінили. За наявності у їхній фракції живих Бужанського, Гетманцева та Устенка, за умови з якою наполегливістю вони в попередні роки намагалася нам прищепити тезу «яка різниця чиє ім’я носить вулиця якщо вона заасфальтована», тепер за риторикою вони стали майже не відрізнятися від команди Порошенка.

Повторюю – за риторикою. Бо на практиці ми не бачимо взагалі ніяких перемін на краще. Вони призначили Залужного головнокомандувачем ЗСУ? Але що він навоює без забезпечення, коли на потреби армії бракує 7,1 мільярди грн., а військові вже відверто скаржаться на відсутність доплат та затримки зарплатень? Влада розповідає про меморандуми між владою, Нафтогазом і місцевою владою, мовляв тарифи зростати не будуть – але вони зростають. З МВФ стосунки в руїні. Влада відверто розвалює армію і економіку – що далі стається з такою державою здогадатися не важко.

А тепер уявіть собі ситуацію, що в розпал опалювального сезону країною прокотяться віяльні відключення електрики і опалення, а влада скаже – відновити електрику і опалення можна. Якщо купити дешеві енергоносії у Газпрому. Як у часи Януковича і Тимошенко. Що станеться далі? Далі патріотична спільнота виступить різко проти. А виборці «яка різниця» - різко за. Мовляв «дістали ви своєю війною, простим людям від неї сама лише шкода, давайте знову дружити з Москвою». І протистояння 25% на 73% запалає знову, тільки на вулицях. Чий бік в такому випадку обере влада?

Скаже нереально? Тоді подивіться на цифри. На перші числа жовтня вугілля на складах накопичено 874 тис. т. що складає 30% від обсягу торік. НАК «Нафтогаз» у вересні закачав 670 мільйонів м. куб. газу, що знову таки утричі менше ніж за попередній період минулого року. Ціна на газ у Європі – біля 1300 доларів за тисячу кубів і дешевшим він явно не стане. Ціни на вугілля на світовому ринку у вересні злетіли на третину.

Газ комунальним установам через Prozorro уже продають по 47 грн за м. куб. Ніяких обіцяних Нафтогазом 13,6 грн немає й близько. До цього всього додайте падіння цін на руду, а це означає падіння валютної виручки. Простіше кажучи, в уряду не стане грошей. А комунальні установи платити можуть лише з одного джерела – з державних коштів. Коло замкнулося.

По домогосподарствах ситуація теж не краща. За рік розмір середньої платівки за ЖКГ зріс більш ніж на чверть. Борг за комуналку в той самий час зріс у 1,5 рази і на серпень становив 64,4 мільярди грн.

 А тепер уявіть собі ситуацію, коли прямо в розпал опалювального сезону держава залишиться взагалі без грошей, буде нездатна оплатити комуналку навіть для державних установ, і на тлі цього постане криза неплатежів з боку населення? Що далі?

Характерно. Експерти про кризу в закупівлі вугілля і про можливе зростанні цін на газ голосили ще всередині літа. Експертів, як водиться проігнорували. І це дивно, бо як раз проблем з комуналкою влада боятися мусить панічно. Бо рейтинг Зеленського найбільшого провалу зазнав у лютому поточного року, коли країна була напередодні тарифних протестів – їх тоді перебили серіалом «санкції проти Медведчука». Що за така байдужість запанувала в Офісі президента?

А тепер повертаємося до описаного мною на початку. Уявіть, що посеред зими залишиться лише один спосіб уникнути вільних відключень і холодних квартир – почати закуповувати електрику, вугілля і газ у Росії. Патріоти будуть проти. «Какая разніца» - за. Спровокувати протистояння між патріотами і «какая разніца» - справа техніки. Нанятої тітушні у влади вистачить – доведено провокаціями у Козині.

Скажете фантастика? Тоді згадайте як весь 2013 р. команда Януковича просторікувала всім нам про Євроасоціацію. Луценка випустили з буцегарні. Маркова запроторили за грати. А потім Янукович від Євровсоціації відмовився – за 15 російських мільярдів. Наводить на роздуми?