Найвищий собор України

Найвищий собор України

Михайлівський кафедральний собор у м. Черкаси був споруджений у 1994-2002 р. за канонами храмового зодчества у класичному візантійському стилі, розташований у одному з найбільших парків міста "Соборний" (колишня назва парку – "Першотравневий"). Проект храму розробив митрополит Черкаський та Канівський – Софроній.

Ця велична будівля вважається найвищим православним храмом Черкаської області та всієї України, його висота сягає 72м. і розрахована на 12 тисяч осіб, а надкупольна частина з хрестом займає 17м. Собор – цегляний, за своїм типом – базиліка, зведений на місці колишньої зруйнованої у 30-тих роках XXст. Свято-Миколаївської церкви. Захоплює унікальна конструкція храму, який споруджений без жодної балки, панелі чи перемички. Біля храму триває спорудження найвищої в Україні дзвіниці.

Будівництво собору у місті Черкаси розпочалося у 1994 р. і тривало до 2000 р., потім ще 2 роки продовжувалися роботи з оздоблення храму та його інтер'єру. 9 серпня 2002 р. відбулося урочисте освячення храму, на якому були присутні православні владики і 15 тисяч прихожан. У 2003 р. до собору перенесли нетлінні мощі святого Макарія Овручського і Канівського, який у XVІІ ст. був настоятелем Канівського монастиря і загинув як мученик у вересні 1678 р. під час нападу турецьких загарбників на місто Канів. У 2004 р. біля меморіальної каплиці, як пам'ять про знищення усіх міських храмів Черкас у 20-ті й 30-ті роки XXст., було відкрито пам'ятник на честь зруйнованих храмів і репресованих священиків.

На сьогоднішній день Михайлівський собор приваблює багатьох туристів своїми монументальними розмірами. Туристи і мандрівники приїжджають сюди з різних куточків України і світу, щоб подивитися на велич храмової архітектури, а також – роздивитися територію парку "Соборний", у якому розташована ця сакральна будівля. Як зазначають іноземці, у цьому соборі міг би уміститися цілий монастир. Відвідувачів вражає різнобарвний розпис на стінах, колонах і куполах храму, здійснений відомим черкаським художником Миколою Дзвоником. Споруда наче дихає і піднімається вгору, її стіни рясно заповнені фресками, а гра сонячних променів, які падають з кожного віконця, створює враження особливої святості. Надзвичайна гра світла тут спостерігається вранці на Великдень, коли сонячне проміння спрямоване прямо на святі дари храмового вівтаря.

Кафедральний собор св. Михаїла у м. Черкаси вважається пам'яткою архітектури кінця XX ст., і належить до єпархії православної церкви.
Адреса: м. Черкаси, Першотравневий парк, вул. Ільїна, 212