"Не панікуйте, розслабтеся" - Олександр Дедюхін

"Не панікуйте, розслабтеся" - Олександр Дедюхін

Тих, хто не помре від короновірусу, вірогідно чекатиме смерть або від голоду, або від голодних бунтів, і на цьому ваші страждання скінчаться. Дякуємо за це молодій та перспективній команді.
Хтось скаже, що в усьому винна погода та посуха. І це дійсно серьозний фактор. Через аномально суху зиму більше половини озимих не прийнялися, їх потрібно переорювати та пересівати, але незрозуміло чи є в цьому сенс, бо весна теж суха і дощів поки що немає. Це справді проблема, але посухи бувають і в інших країнах і там голоду не передбачається. По-перше, завдяки сучасним технологіям поливу, по-друге, завдяки продуманій стратегії зберегання продукції.
Стратегія, крім іншого, полягає ще й в тому, щоби при нагоді закупити зерно за кордоном, ну, наприклад, ... в Україні... Так, я не помиляюся, Україна зараз продає рекордну кількість зернових за кордон. Цієї весни експорт зріс аж на 70%!
З іншого боку, можливо це і є така продумана стратегія українського правительства? Перед спалахом епідемії продати рекордну кількість захисних масок, перед загрозою неврожаю продати рекордну кількість зерна. А потім купити “Мерседес”, або два.
Зрозуміло, що дощ правительство навряд зможе послати на суху землю, але ж справа в іншому. Карантин — це загальна посуха для всієї економіки, у аграріїв, через стрімку девальвацію гривні, закінчуються оборотні кошти, банки проводять все більш жорстку кредитну політику — і все це на фоні природної посухи.
Мені цікаво, в міністерстві аграрної політики вже є програма пільгових кредитів для будівництва зрошувальних систем на полях? Або держава готова закупати зерно в українських фермерів за світовими цінами? Ну може хоч податковий тиск зменшує?
Здається, єдиним другом українських аграріїв залишається принц Саудівської Аравії, завдяки якому трохи знижується ціна пального.
Ну а нам треба садити в цьому році городи, інакше не виживемо.

Олександр Дедюхін