"НЕ ТІЛЬКИ ГРОШІ" - Николай Ильинов

"НЕ ТІЛЬКИ ГРОШІ" - Николай Ильинов

Ці два фото я зробив на цьому тижні в київському метро. Реклама швидких грошей від мікрофінансових організацій.

Так сталося, що саме на цьому тижні мене запросили провести навчання з фінансової грамотності в одній великій державній структурі.  Причиною стало те, що керівнику цієї структури почали поступати телефонні дзвінки від колекторів, які намагалися через керівника «вибити» гроші з підлеглих, які оформили позики. Як голова правління ОСББ сам з таким зустрічався, коли мені телефонували колектори по мешканцям, які проживають в будинку де я голова правління ОСББ.

    Я багато років працював в банківській системі, тому в мене розмова з ними коротка. Перший раз я говорю спокійно: «Шановні, ви коли надавали кредит, ви в мене запитували, чи можна давати гроші цій людині?  Ні, бо якщо б запитали, то я сказав би, що ця людина навіть по внескам в ОСББ  має борги. Тому, не телефонуйте мені більше».

    Другий раз я говорю просту, але дуже зрозумілу фразу: «Я вас попереджав не телефонувати? Попереджав. Тому, йдіть на йух!»

    Ну а в третій раз, я вже кажу: «Я попереджаю, що нашу розмову зараз записую, та цей запис передам разом с заявою в правоохоронні органи». Більше не телефонують.

     Так ось, запросили мене провести тренінг, вже після того, як одна людина покінчила життя самогубством,  не витримав тиску колекторів. Впевнений, що це не єдина людина в Країні, яка покінчила життя з причини тиску колекторів.

      А тепер знову повертаюся до цих двох світлин. Що ми бачимо на першій? Кредитну ставку 1,15%. Якщо це річних,  то по такій ставці я готовий брати гроші майже без обмеження суми, бо я знаю, що я далі з ними буду робити. Але, враховуючи,  що фото я робив на телефон, я вирішив збільшити зображення і, ось що я побачив. «Реальна річна процентна ставка 67077%». Я не зрозумів,  1,15% це було в годину чи в хвилину?

    Давайте подивимося на іншу рекламу, в якій задіяна людина зовнішньо схожа на Вєрку Сердючку. Нібито все нормально: гроші ви отримуєте «до двох місяців за гривню». Я теж хочу таких грошей в необмеженій кількості.  Але, знову вирішив збільшити зображення і знову ми бачимо, що реальна відсоткова ставка може досягати 266 189,71% річних!!!!

     Отже, я не здивований, що ці позики люди не можуть погасити, я би теж не зміг, да і будь хто з вас, шановні читачі, не змогли би закрити таку позику без проблем.

    Ось так, вчора, майже двісті людей сиділи з відкритим ротом і дивилися, коли я їм малював схемки, як з їх кишені витягують гроші і, нажаль, забирають НЕ ТІЛЬКИ гроші, а іноді і життя.

    Я впевнений, що питанням фінансової грамотності ми повинні навчати дітей принаймні вже зі старших класів школи. Але, як казав мені один журналіст, коли я намалював пару схем, як у людей нібито за «Кредитом під 0%» витягують десятки, і навіть сотні % річних: «Таку інформацію на нашому каналі показувати не можна, бо всі ці компанії, про які ти кажеш, дають на нашому каналі рекламу, а це великі гроші!»