"Не варто ламати списи, обговорюючи чи заслужили українці війну чи ні" - Mason Lemberg

"Не варто ламати списи, обговорюючи чи заслужили українці війну чи ні" - Mason Lemberg

Не треба звинувачувати один одного, не треба називати один одного інфантилами які не бачать зв'язку між причинами і наслідками (з одного боку) або ліпити опоненту стокгольмський синдром (з іншого боку).

Бо ця тема - це класична хрестоматійна маніпуляція. І позиція в цій темі не залежить від рівня інфантильності чи гіпервідповідальності або спроб виправдати нападника.

Позиція в цій темі залежить від того, що кожна конкретна людина вкладає у ті чи інші поняття. І поки одні під поняттям "заслужили" проводять причинно-наслідкові зв'язки між саботажем, ігнуруванням загроз, закликами на шашлики, руйнуванням армії чинною владою і результатом, інші, погоджуючись в означенні під "заслужили" вважають що причинами є те, що Порошенко крав і вбив свого брата, треті теж погоджуються з "заслужили" і вважають, що причинами "заслужили" є те, що відреклись від Гундяєва Святого і матушкі церкві, совки вкладають в це поняття "такую срану просралі с дешевим пломбіром".

І абсолютно не важливо чиє бачення є ближчим до реальності і справедливим. Важливо, що це інструмент маніпулювання усіма і відразу.

Для чого людина його застосовує? - ось це і є головне питання. Можливо людина є гіпервідповідальною, надто гостро відчуває відчуття власної провини. В такому випадку він напевне готовий принести у жертву власних дітей і онуків, які "заслужили", а сам напевне пише пости про "заслужили", спокутуючи свої гріхи на мінному полі, розміновуючи його власними ногами.

Якщо ж ні - то найкраще, що можна і треба зробити з такими - зловити і обсцти істоту, яка маніпулює суспільством, і жертвами, яке воно несе. Він це точно заслужив.