"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

"Недільна проповідь" - Олександр Дедюхін

Я сьогодні з поганими новинами. Царство Небесне ніяким чином не корелюється із бідністю чи багатством. Майже абсолютно.
Справа у тому, що одні люди, які мають статки, за свою благодійність намагаються придбати собі дім у пакібитії, намагаються через це отримати прощення гріхів, а інші, не маючи великих доходів, вважають, що якщо вони будуть страждати тут, на землі, потім отримають нагороду.
Насправді все інакше. Царство Небесне і наше входження до нього залежить не від багатства чи бідності, а в першу чергу від нашого ставлення до реальності, та відносин з Богом.
У притчі про багатія та Лазаря ми читаємо про двох людей, які були на протилежних кінцях шкали бідність – багатство. Багатій був дує заможний, щодня бенкетував, одягався у порфіру та вісон (порфіра – це неймовірно дорогий верхній одяг, який могли дозволити собі лише царственні особи; вісон – легка та м’яка тканина, ціна ваги якої коштувала як дві ваги золота), а Лазар був хворий та бідний. І хоч обидва вони зовсім різні, на лоно Авраама, та у пекло вони потрапляють не за бідність та багатство, а за свою міру уповання на Бога.
Багатій потрапляє до пекла тому, що за своїм розкішним життям він не бачив нікого, крім себе. Навіть не вказано, що він якось зневажав Лазаря, навпаки, дозволяв хворому бідняку харчуватися крихтами зі столу свого. Багатій потрапляє до пекла саме через своє невірство, і це підкреслює праотець Авраам у притчі, коли каже: «Навіть якби хтось із мертвих воскрес, йому не повірять».
Натомість Лазар, все своє життя уповав на Бога. Це підкреслює саме його ім’я, яке на івриті звучить як Єлєазар, що означає «Господь – уповання моє!». До речі, це єдине ім’я власне, яке використовує Ісус у притчах, всі інші герої Його притч безіменні. Тут так само герой алегорічен, але цю алегорію підкреслюють не лише його дії, але й ім’я.
Отже, Лазар потрапляє на лоно Авраама через свою віру та уповання на Бога, і само вони є запорукою богоспілкування та Царства Небесного і ніщо інше.
Царство Небесне неможливо купити ні багатством, ні бідністю, його можна лише здобути власною вірою та зусиллями.
Так само квітучу Україну неможливо купити, також ніхто не подарує її нам. Ми маємо вірити в неї, та цю віру актуалізовувати щодня невпинною працею. Це тільки сучасні шарікови-зеленодранці можуть верещати, мовляв, все відберемо у бариг і заживемо гарно! Але 100 років тому їх предки вже так робили, і ми знаємо до чого це призвело. Наше завдання сьогодні не допустити подібного. І Бог нам помагає.

Олександр Дедюхін