"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Росія відкинула заклики ООН створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС
*
МЗС Північної Кореї розкритикувало коментар генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша про його підтримку повної ліквідації ядерної зброї в КНДР, назвавши такий заклик посяганням на суверенітет країни. У 2022 році Північна Корея випробувала рекордну кількість ракет, і офіційні особи в Сеулі й Вашингтоні кажуть, що, схоже, вона готується до випробування ядерної зброї вперше з 2017 року на тлі зайшли в глухий кут переговорів щодо відмови від свого ядерного арсеналу
*
Дмитро Лубінець провів першу зустріч з координаторкою системи ООН в Україні
Серед пріоритетів роботи Офісу Омбудсмана - захист конституційних прав і свобод військовослужбовців та членів їхніх родин, військовополонених, цивільних заручників та звільнення полонених і повернення тіл загиблих.
Про це за результатами робочої зустрічі з новопризначеною Координаторкою системи ООН в Україні, Гуманітарною координаторкою Деніз Браун поінформував у Фейсбуці Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.
«Це була перша зустріч пані Координаторки із Омбудсманом, і розпочинаючи нашу співпрацю, поділився основними пріоритетами в роботі Офісу Уповноваженого: захист конституційних прав і свобод військовослужбовців та членів їхніх родин, військовополонених, цивільних заручників, звільнення полонених і повернення тіл загиблих», - йдеться у повідомленні Лубінця.
За словами посадовця, до пріоритетів роботи очолюваної ним структури також належать розбудова і відновлення довіри до інституції Омбудсмана через ефективне поновлення прав громадян та їх надійний захист, посилення роботи в регіонах, і доступ дітей до української освіти, у тому числі тих, що тимчасово перебувають за кордоном.
Серед пріоритетів роботи Офісу Омбудсмана, за словами Лубінця, також - повернення українських громадян, примусово вивезених з тимчасово окупованих територій до рф, і захист прав українців, які виїхали за кордон рятуючись від війни.
За результатами зустрічі український омбудсман і координаторка системи ООН в Україні домовилися про розширену зустріч з представниками агенцій ООН, які працюють в Україні, на 18 серпня 2022 року.
*
ООН, ОБСЄ вже не ті. Чому зустрічі "Копенгаген" і "Рамштайн" – не лише про гроші та зброю
Довгострокова співпраця у форматі "Копенгагена" – це спільний інтерес. Північна Європа зацікавлена в тому, щоб Україна була сильною й перемогла РФ
11 серпня у столиці Данії – Копенгагені – розпочалася оборонна конференція північноєвропейських союзників щодо підтримки України, в якій беруть участь понад 20 країн. У рамках зустрічі відбулася нарада міністрів оборони Великої Британії – Бена Воллеса, України – Олексія Резнікова й Данії – Мортена Бодскова. Обговорювався план надання Україні довгострокової фінансової та військової допомоги.
Декілька загальних зауважень від Олексія Копитька.
За результатами зустрічі в Копенгагені вже пролунало достатньо новин: група з 26 країн домовилися про понад $1,55 млрд допомоги до розподілу ролей між країнами в контексті довгострокової підтримки України.
1. Конференція формату Рамштайн і донорські конференції (перша була в Лондоні наприкінці березня, у Копенгагені – друга) – свідчення, що механізми ООН, НАТО та ЄС, м'яко кажучи… вразливі.
У НАТО якась невелика країна може заблокувати спільне рішення. І далеко не завжди натхненником такої блокади буде безпосередньо Кремль. Це може бути інша європейська країна, більша, багатша, якій невигідна та чи інша дія, але вона соромиться про це сказати.
З цього погляду сильний бік зустрічей "Рамштайн/Копенгаген" – відсутність формальних зобов'язань. Джентльменські домовленості на основі лідерства й розуміння спільних цілей. Які потім перетворюються на конкретні проєкти. Тобто брати участь у "Рамштайні" необов'язково. Але якщо ти не береш участь – виглядаєш дуже погано.
"Рамштайн" – це свідчення глобального лідерства США за великої особистої ролі міністра оборони Ллойда Остіна. По суті, це зародок інструменту, що визначатиме новий світовий порядок. Бо тяжке становище ООН, ОБСЄ, Amnesty International й інших стовпів світопорядку, що відмирає, вже загальновизнано.
Донорські конференції – це свідчення лідерства та суб'єктності Британії за великої особистої ролі міністра оборони Бена Воллеса. Нагадаю, що перша донорська конференція відбулася до першого "Рамштайну".
"Копенгаген" – це розвиток і поглиблення теми з конференціями завдяки лідерству міністра оборони Данії Мортена Бедскова. Присутність як одного з фронтменів – міністра оборони Британії – підкреслює його роль і роль Королівства.
Не виключаю виникнення інших механізмів, що будуть зав'язані на лідерстві інших країн. Наприклад, у медіа вже шириться інформація про конференцію під егідою Німеччини з акцентом на гроші, тобто програми відновлення.
Ймовірно, що захоче сказати своє слово й Франція.
Загалом іде пошук двох- і багатосторонніх форматів, орієнтованих на результат. Міністр оборони України Олексій Рєзніков на своєму рівні й у рамках своєї сфери відповідальності активно просуває цю ідею давно.
Найсприятливіша ситуація для України – якщо різні формати вдасться скоординувати. Це виклик, про який свідчить спроба скоординувати НАТО, Рамштайн і воєнний інструмент ЄС.
2. Я був поверхово знайомий із потенціалом скандинавських країн у плані оборони. Виявилося, що там усе дуже цікаво, коли починаєш вивчати питання на рівні зв'язків.
Кожна країна має свої суперсили. Умовний шведський оборонний концерн SAAB у нас майже не звучить. А даремно. Їхнє тісне переплетення – це дуже неслабка військова міць.
На рівні просунутих систем озброєння (наприклад – ППО), скандинави знаходяться під американською парасолькою.
Разом з тим з військово-політичного погляду вони дуже тісно взаємодіють із Британією. Згадайте, як остання швидко дала гарантії безпеки Фінляндії, доки її не приймуть до НАТО.
Після всіх змін Балтійське море перетворюється на напівбританське озеро. Це змінює розклад після домінування російсько-німецької осі, буквально збудованої вздовж газопроводів.
До британської тренінгової програми для України вже приєдналися Канада, Нідерланди, Швеція, Фінляндія, Данія й Норвегія. Це як клуб, до якого джентльмени, які поважають себе, мають входити.
Польща має особливі стосунки із Британією. Країни Балтії також досить інтегровані. Їх усіх поєднує інтерес зробити Балтійське море зоною безпеки.
3. "Поглиблення" "Рамштайна", що сконцентрований на коротко- й середньостроковій координації, на рівень "Копенгагена" – це в перспективі тектонічні й філософські зрушення.
Європа дуже повільно, але приходить до справжнього усвідомлення Росії у її нинішньому вигляді (тоталітарного нацистського режиму) як екзистенційної загрози.
Також поступово приходить усвідомлення, сплачене кров'ю українців, що час точкових угод минає. На зміну має прийти справжня мережна інтеграція у сфері безпеки. Де існує єдиний фронт – від Шпіцбергену до Середземного моря через Чорне.
Скандинави недарма є найбільш благополучними країнами землі. Вони адекватно оцінюють дійсність.
А вона така: їхня безпека безпосередньо пов'язана з військовими успіхами України. Це дуже наочно.
Природною реакцією РФ на вступ Фінляндії й Швеції до НАТО має бути посилення військ Північного флоту РФ і Західного військового округу. Але за нинішніх умов Кремль може надірватися.
В Україні лягла не лише 76-а псковська десантна дивізія. Наші війська добряче прорідили морпіхів із Калінінградської області. Не кажучи вже про першу "елітну" танкову армію і ту інфраструктуру, яку РФ розгортала після 2014 року. Неабияк пошарпані частини Північного флоту РФ (ось прямо зараз на Харківський напрямок до недобитих мотострільців із Печенги перекидають свіже гарматне м'ясо з Нової Землі й інших північних територій).
Загалом, українські воїни підірвали не лише наступальний, а й взагалі оборонний потенціал РФ на північно-західному напрямку. Природний інтерес Північної Європи в тому, щоб ми були сильними й прикінчили якнайбільше тих, хто робить їм нерви.
Тому довгострокова співпраця у форматі "Копенгагена" – це спільний інтерес. Потенціал великий. Наскільки його буде реалізовано – побачимо.
Загалом – паралельно із добуванням зброї та вирішенням важливих прикладних завдань, напрацьовується критична маса зв'язків, проєктів, котрі органічно "втягують" Україну в європейський безпековий простір. Або навпаки – "приєднують" Європу до нас, як кому краще.
Ці зв'язки треба закріпити й розвивати, щоб вони автоматично підхоплювалися навіть у разі зміни команд.
*
У МЗС РФ пригрозили США наслідками визнання Росії спонсором тероризму
Міністерство закордонних справ РФ пригрозило США повним розірванням відносин, у разі визнання Росії державою-спонсором тероризму
Про це повідомляють російські ЗМІ.
За словами директора департаменту Північної Америки МЗС РФ Олександр Дарчієва, Москва попередила Вашингтон, що визнання РФ державою-спонсором тероризму може призвести до повного розриву відносин між країнами.
"У даному контексті згадаю обговорювану зараз у конгресі законодавчу ініціативу оголосити Росію країною-спонсором тероризму. Якщо вона буде реалізована, це означатиме перетин Вашингтоном точки неповернення з найсерйознішим супутнім збитком для двосторонніх відносин аж до зниження їхнього рівня і навіть розриву. Американська сторона попереджена", - сказав Дарчієв.
Зараз до списку США держав-спонсорів тероризму входять Сирія, Іран, КНДР та Куба.
*
Маріупольці продовжують боротися за своє майбутнє – посольство США
*
Перший контингент військових Канади вилетів до Британії для підготовки українців
*
СКУ закликав зупинити російський ядерний тероризм на Запорізькій АЕС
Світовий конґрес українців (СКУ) закликав Раду Безпеки ООН та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно забезпечити припинення обстрілу та мінування Запорізької АЕС, які здійснюють російські військові
«pосія вдається до ядерного тероризму. Наслідки будуть катастрофічними для України, всієї Європи та Чорноморського регіону. За хворобливими переконаннями путіна, якщо росія не зможе окупувати Україну, то вона не повинна існувати ні для кого», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.
СКУ закликає МАГАТЕ та Організацію Об’єднаних Націй захистити об’єкт від подальших атак і забезпечити його належну експлуатацію. Конґрес очікує, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі та генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш займуть безкомпромісну позицію щодо захисту атомної станції за допомогою направлення міжнародної місії ядерних експертів.
«Ми закликаємо міжнародне співтовариство оголосити росію державою-спонсором тероризму та накласти обтяжливі санкції на її економіку. Разом із потужною військовою та економічною підтримкою України, це єдиний шлях, щоб зупинити кривавий і варварський російський режим», – заявив Ґрод.
*
СКУ не допустить послаблення санкцій проти росії – Павло Ґрод
Світовий конґрес українців (СКУ), який представляє світове українство, не дозволить послаблення будь-яких санкцій проти росії, адже це стане поганим прецедентом.
Про це заявив президент СКУ Павло Ґрод.
За його словами, такий важливий меседж Конґрес доносить до всіх країн ЄС і НАТО.
«Ми будемо надавати їм меседж, що ми слідкуємо, ми стежимо. Ми будемо у кожній країні займатися такими юридичними позовами та судовим процесом, щоби зупинити будь-які ослаблення санкційного режиму», – сказав президент СКУ, відповідаючи на запитання ведучої про позов СКУ проти рішення Канади звільнити від санкцій турбіни для «Північного потоку-1».
За словами Ґрода, справа щодо турбін рухається і як судовий, і як політичний процес. Минулого тижня Конґрес українців Канади, організація-член СКУ, під час слухань у Комітеті закордонних справ канадського парламенту обстоювала помилковість цього рішення.
Президент СКУ також зазначив важливість того, щоб Україна якнайшвидше виграла війну, аби уникнути економічного спаду в Європі та Північній Америці внаслідок використання росією енергоресурсів як зброї. Тому СКУ підтримує «заклики Президента Зеленського до країни великої сімки та всіх партнерів України надати сьогодні Україні військову та економічну допомогу», – наголосив Ґрод.
*
Трасс випереджає Сунака у боротьбі за пост прем'єра Британії
*
Велика Британія не надсилатиме свої війська в Україну, - британський парламентар Брайант
*
Німеччина заповнила газові сховища на 75% з випередженням графіка
*
На аеродромах Німеччини через санкції залишаються десять літаків, що належать російським власникам або контролюються рф
*
Канцлер ФРН Олаф Шольц запевнив, що громадяни країни отримають допомогу в умовах зростання цін на тепло та енергію
*
Еммануель Макрон підписав від імені Франції ратифікаційний протокол про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО, раніше ухвалений французьким парламентом
*
За минулу добу на півдні українські захисники ліквідували 15 загарбників, знищили п'ять одиниць техніки, а також два склади боєприпасів
*
Ситуація на Донеччині залишається складною, найгарячіші точки там залишаються без змін: Авдіївка, Мар'їнка, Піски, Бахмут
*
Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 521,69 млн дол., а купив 93,4 млн дол. США
*
У рамках Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки спільно з організацією Save The Children проведено підготовку 69 тренерів з питань першої психологічної допомоги дітям
*
З 24 лютого українські правоохоронці зареєстрували 41 412 злочинів, пов'язаних із повномасштабним вторгненням росії
*
Українська розвідка оприлюднила чергове перехоплення телефонної розмови російського військового, де той скаржиться на низький рівень мобілізованих та велику кількість відмов воювати в Україні
Файного дня всім