"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Президент Сенегалу Макі Салл оголосив про перенесення президентських виборів, проведення яких було заплановано на 25 лютого. Оголошення було оприлюднене у посланні до нації лише за кілька годин до початку передвиборчої кампанії, яка мала стартувати сьогодні. Національні збори Сенегалу ухвалили в суботу закон стосовно перенесення президентських виборів на пів року. Конституційна рада країни дозволила брати участь у виборах 20 кандидатам, уточнює Xinhua. Президент Макі Салл вирішив не балотуватися на третій термін.
*
У Тегерані спецслужби розігнали мітинг, організований сім'ями загиблих пасажирів літака авіакомпанії МАУ, який Іран збив у січні 2020 року
*
У Чилі внаслідок сильних лісових пожеж загинули щонайменше 46 людей, і ще близько 200 вважаються зниклими безвісти
*
Історична посуха, що знищує посіви Аргентини, поглиблює економічну кризу гіганта-експортера зерна, розорює фермерів пампасів, посилює побоювання щодо дефолту та ставить під загрозу цілі, погоджені з Міжнародним валютним фондом (МВФ).
Країна Південної Америки, найбільший у світі експортер переробленої сої та №3 за експортом кукурудзи, переживає найгіршу посуху за останні 60 років, що призвело до неодноразового різкого скорочення прогнозів урожаю сої та кукурудзи.
У четвер зернова біржа Буенос-Айреса знову скоротила ці показники після того, як біржа Росаріо скоротила свій прогноз виробництва сої до 27 мільйонів тонн, що є найнижчим показником з початку століття, коли було посіяно набагато менше.
"Ми зіткнулися з безпрецедентною кліматичною подією", - сказав Хуліо Кальсада, керівник відділу економічних досліджень біржі Росаріо, Reuters, додавши, що фермери зіткнулися з втратами в розмірі 14 млрд дол. внаслідок меншого на 50 млн тонн виробництва зерна, зокрема сої, кукурудзи та пшениці.
"Це безпрецедентно, що три врожаї пропадають. Ми всі чекаємо, коли піде дощ", - додав він.
*
Байден упевнено випереджає суперників на перших праймеріз Демпартії
Південна Кароліна офіційно дала старт висуненню кандидатів у президенти США від Демократичної партії. На праймеріз у цьому штаті, як очікується, переможе нинішній глава Білого дому Джо Байден
*
Комітет Палати представників США рекомендує виділити 17,6 млрд доларів Ізраїлю
Допомогу Україні в рекомендації законодавців включено не було
*
У Білому домі розкритикували намагання республіканців у Палаті представників ухвалити законопроєкт про військову підтримку Ізраїлю незалежно від допомоги Україні та інших нагальних потреб
*
Протести в Техасі проти нелегальної імміграції
У п'ятницю ввечері на ранчо у віддаленому містечку Квемадо зібралися десятки машин, деякі з них були прикрашені атрибутикою Трампа і консервативними гаслами
*
Унаслідок ударів США по Іраку та Сирії загинуло близько 40 осіб
США завдали авіаударів в Іраку та Сирії по більш ніж 85 цілях, пов'язаних із Корпусом вартових ісламської революції Ірану (КВІР) і формуваннями проіранських бойовиків
*
У Вашингтоні пройшла фотовиставка храмів, знищених Росією.
Під час Українського тижня у Вашингтоні презентували фотовиставку про понівечені російськими обстрілами храми України
*
Молитися і діяти на підтримку Україну — представники євангелістських громад звернулися до американців.
Максимально мобілізувати підтримку України у час, коли в Конгресі вирішується доля допомоги Україні, — таку мету ставили собі організатори Українського молитовного сніданку у Вашингтоні.
*
"Ми молимося за вас і робитимемо все, аби переконати Конгрес, що треба виграти цю війну". Молитовний сніданок у Вашингтоні
*
Фотодокази російської війни проти віри і духовності показали у Вашингтоні
*
Рівень народжуваності у Канаді 2022 року сягнув найнижчого показника за останнє століття
*
Toronto Star: американські вибори можуть стати “референдумом про майбутнє України”
Впливова канадська газета занепокоєна тим, що тема України зникає з американської передвиборчої кампанії, яку ведуть республіканці.
Канадська щоденна газета Toronto Star назвала цьогорічні президентські вибори в США “референдумом про майбутнє України”.
У статті від 3 лютого видання також припускає, що “виборці-республіканці просто не хочуть більше чути про підтримку України”. Висновок базується на аналізі передвиборчої риторики республіканки Ніккі Гейлі, яка бореться за право представляти Республіканську партію на цьогорічних президентських виборах.
“Ніккі Гейлі перестала говорити про Україну, – пише газета. – Це був тонкий, але показовий зсув: мовчазне визнання Гейлі того, виборці-республіканці просто не хочуть більше чути про це”.
У Toronto Star припускають, що для Республіканської партії під керівництвом Дональда Трампа підтримка України “стала непотрібною справою”:
“З минулого року республіканці в Конгресі неодноразово блокували подальшу американську військову допомогу Україні. Якщо Трамп переможе на президентських виборах у листопаді, він абсолютно ясно дав зрозуміти, що планує повністю покинути країну”.
Раніше, пише видання, перед кокусами в Айові Ніккі Гейлі навпаки “робила американську підтримку України центральною частиною свого виступу”, згадавши її 10 разів у одній тільки промові в Де-Мойні 11 січня, підрахувала газета.
“Америка” була найвживанішим словом [промови], слово “Україна” – на другому місці, – підрахували за допомогою інструментів штучного інтелекту транскрипт виступу.
Натомість на подальших мітингах Гейлі йшлося про “світ у вогні” та протидію Китаю, але вже не про Україну.
“Вона не оголосила про офіційну зміну політики. Вона нічого не зробила, щоб показати, що тепер хоче перемоги Росії. Але як політик наступних виборів 2028 року вона визнала, що Україна більше не є черговою проблемою”, – пише Toronto Star.
Видання також вважає, що без підтримки США Україна програє війну проти Росії. А “найкращим сценарієм” для країни стане “дикий мир, за якого Росія збереже окуповану східну частину України та встановить постійний контроль над маріонетковим урядом на заході”.
Припускають заборону викладання української мови, продовження масового викрадення українських дітей: “Це буквально зітре Україну з карти Європи”.
Разом з тим, канадський оглядач нагадує, що український народ бореться за свою свободу “проти найвитривалішого ворога Америки”.
“Якщо республіканці покинуть Україну, не чекайте підтримки Європи щодо Китаю”, – застерігає своєю чергою видання The Hill американців.
Таке саме застереження опублікувало і видання The Atlantic. "У разі переобрання він [Дональд Трамп] припинить нашу відданість європейському альянсу, змінивши міжнародний порядок і послабивши американський вплив у світі", – йдеться у статті Енн Епплбаум.
“Подобається це ізоляціоністському крилу Республіканської партії чи ні, але Вашингтон уже більше століття перебуває в центрі європейської безпеки”, – нагадує The Hill.
А також припускає: “Російська Федерація та комуністичний Китай, як нацистська Німеччина, імперська Японія та Радянський Союз до них, завжди хотіли того ж самого: усунути Америку геть з їхнього шляху. З кожним днем здається, що колишній президент Дональд Трамп і республіканці в Конгресі мають намір дати їм зробити саме це”.
Син експрезидента США Дональд Трамп-молодший у суботу, 3 лютого, заявив у мережі Х, що під час президентства його батько "забезпечував мир і відсутність нових війн".
Минулого тижня він також заявив, що не хоче, або його п'ятеро дітей “пішли помирати за президента України, щоб він міг купити чергову яхту чи будинок за гроші, які ми туди надіслали”.
Як повідомляв Голос Америки, напередодні фейки про "яхти президента України" спростували низка американських розслідувачів, але цю тему активно використовують у передвиборчій агітації.
Трамп-молодший агітував проти допомоги Україні та звернувся до учасників зустрічі із питанням:
“Чи хотіли б ви продовжувати закладати майбутній добробут своїх дітей і сімей, щоб захистити чи дати більше майбутньому класу олігархів в Україні?”
Такі заяви син політика виголосив під час передвиборчого мітингу у Лаконії, штат Нью-Гемпшир, минулого тижня.
*
Сполучені Штати й Велика Британія за підтримки ще кількох країн завдали в суботу нових ударів по військових об'єктах хуситів у Ємені – загалом по 36 цілях у 13 різних місцях
*
Жозеп Боррель - ЄС зберігає тверду позицію щодо підтримки України у боротьбі за свободу й незалежність та вже протягом кількох наступних днів, імовірно, зможе створити фонд допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру
Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.
"Сьогодні відбулася змістовна дискусія щодо військової допомоги для України, щодо нашої єдності, а також щодо мирного майбутнього для України та її народу. Ми обговорили ситуацію на полі бою, ситуацію з військовими поставками, створення фонду допомоги для України, який, сподіваюся, буде погоджений протягом наступних днів ув межах Європейського фонду миру", - сказав високий представник ЄС.
За його словами, перемога України критично важлива для миру й стабільності в Європі.
"Наша позиція залишається твердою. Україна потребує більшої та швидшої підтримки. Ця допомога має надійти зараз. Перемога України є критично важливою не лише для України, а й для миру й стабільності в Європі", - наголосив Боррель.
*
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що рішення США завдати ударів у відповідь по окремих цілях проіранських бойовиків в Іраку та Сирії є цілком зрозумілим
*
"Росія є гірша за рак" – спікерка Латвійського Сейму Дайга Міеріня
*
У суботу європейські фермери продовжили протести у різних країнах Європи – вони блокують вулиці та порти тракторами, закидають Європейський парламент яйцями, сурмлять в автомобільні клаксони та запалюють шини.
Протести відбуваються у Франції, Італії, Іспанії, Румунії, Польщі, Греції, Німеччині, Португалії та Нідерландах.
Витрати фермерів зростають через російську війну проти України
Фермери скаржаться на те, що їхні витрати на енергію, добрива та транспорт зросли, особливо через російську війну проти України. Також їх не влаштовують дії власних урядів, які намагаються стримати зростання цін на харчові продукти в умовах інфляції.
Фермери, зокрема у Східній Європі, продовжують нарікати на дешевий сільськогосподарський імпорт з України, зокрема зерна, цукру та м’яса.
Для того, щоб допомогти українській економіці в умовах війни з Росією, ЄС скасував квоти і мита на український імпорт.
Як писав Голос Америки, вимоги польських фермерів включають відновлення обмежень на торгівлю з Україною, щоб українські харчі не заполонили польський ринок.
Нещодавно, не поступаючись протестам, Єврокомісія повідомила, що продовжить призупинення ввізних мит на український експорт ще на рік до червня 2025 року.
ЄС та окремі уряди пішли на поступки, але фермери вимагають більшого
Щодо інших питань, то на рівні ЄС фермери досягли компромісу з Брюсселем 31 січня, коли було оголошено про відстрочку правил, які вимагали від них відводити землю для оздоровлення ґрунту та забезпечення біорізноманіття. Також фермерам вдалося домогтися часткових поступок на рівні окремих урядів.
Наприклад, Берлін відмовився від планів припинити субсидії на дизель і відтермінував цей крок. Афіни також погодилися відтермінувати припинення виплат на закупівлю дизеля, погодившись з аргументами грецьких фермерів щодо збитків, яких завдали минулорічні повені.
За даними Євростату, ціни, які фермери отримують на свою сільськогосподарську продукцію, досягли піку в 2022 році. Але відтоді почали знижуватися. Різниця між третім кварталом 2022 року та тим самим періодом 2023 року становила майже на 9%.
Як зауважує американський телеканал CNN, сільське господарство становить лише 1,4% ВВП Європейського Союзу, але минулорічні протести у Східній Європі проти дешевого українського імпорту, які супроводжувалися тривалим блокуванням кордонів, показують, що фермери як група здатні спричинити серйозні проблеми.
Але, хоча уряди ідуть поступки, деякі фермери кажуть, що їх недостатньо і закликають до продовження дій, сподіваючись досягти більшого напередодні виборів до Європейського парламенту в червні.
Європейські ультраправі, яких підтримує Кремль, скористалися з протестів фермерів і розраховують на більше на виборах до Європарламенту
Європейські ультраправі партії, які користуються підтримкою Москви, сподіваються на перемогу на виборах і можуть скористатися скаргами фермерів для власної політичної вигоди, зауважують оглядачі.
Російський опозиційний журналіст Михайло Зигар пише у статті для Foreign Policy, що Путін розраховує на те, що більша кількість правих у парламентах та урядах європейських держав може спонукати західні країни послабити санкції проти Москви, чи скоротити підтримку Києва.
«Результатом може стати більш міцний кремлівський режим. І для Путіна це саме по собі було б перемогою", - вважає Зигар.
Як додає CNN, поступ правих вже можна побачити в Німеччині на прикладі ультраправої партії Альтернатива для Німеччини (AfD), яка взяла участь у протестах і висловила солідарність із фермерами.
У березні минулого року голландська популістська партія на хвилі гніву сільських жителів отримала значну електоральну перемогу і тепер Громадянський рух фермерів або BoerburgerBeweging (BBB), який виник із масових демонстрацій проти екологічної політики уряду, став найбільшою партією в сенаті Нідерландів.
*
В Естонії порівняно з початком осені зріс рівень підтримки прийому біженців з України
*
Через збій у застосунку «Дія» результати Національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення-2024» оголосять завтра
*
Протягом тижня підрозділи Міноборони з розмінування знешкодили на визволених територіях понад 2,5 тис. вибухонебезпечних предметів
*
Протягом дня російські агресори вчинили 16 обстрілів прикордонних громад Сумської області, загалом пролунало 76 вибухів
*
У результаті дій захисників України робота Чорноморського флоту Росії якщо не паралізована, то значною мірою ускладнена, у тому числі у плані оснащення ракетами "Калібр" - ВМС
*
Україна через зерновий коридор підтримує продовольчу безпеку у світі - Кубраков
*
До держбюджету України у 2023 році від акцизів на тютюнові та нікотинові вироби надійшло 80,3 млрд грн
*
За впровадження російських стандартів освіти на тимчасово окупованій Луганщині заочно засуджено колишню директорку школи
*
Reuters: Північна Корея нелегально експортує в країни Заходу вії та перуки, заробляючи «мільйони доларів»
Спочатку продукція потрапляє в Китай, який її упаковує і відправляє по всьому світу
*
Десятки людей затримано в Москві на мітингу дружин російських військовослужбовців
Десятки людей були затримані поліцією в суботу на Красній площі в Москві під час акції протесту проти мобілізації на війну в Україні, повідомила правозахисна група "ОВД-инфо"
*
Файного дня і скорішої Перемоги нам всім