"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Понад 600 дітей загинули і понад 1420 дістали поранення по всій Україні за час повномасштабного вторгнення РФ - ООН
*
ООН: Росія руйнує життя цілого покоління малих українців. ISW повідомляє, що Росія готує посилення депортацій українських дітей
*
Міністри закордонних справ Австралії, Нової Зеландії, Республіки Корея, верховний представник Європейського Союзу, державний секретар США, а також глави МЗС інших країн "Великої сімки" (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії) підтверджують, що нещодавнє запровадження санкцій кожним з урядів цих країн на КНДР та РФ було скоординованим та націленим на притягнення до відповідальності за незаконне передання зброї з КНДР до РФ для використання у війні проти України.
Відповідну спільну заяву опубліковано в п'ятницю на сайті Міністерства закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії, яка головує у "Великій сімці" нині.
"Наші уряди рішуче протистоять поставкам зброї, що тривають, яку Росія використовувала для нанесення ударів по критично важливій інфраструктурі України, продовжуючи страждання українського народу. Ми серйозно занепокоєні поглибленням співробітництва між КНДР і Росією, що є грубим порушенням численних резолюцій Ради безпеки ООН, і засуджуємо вето Росії на резолюцію Ради безпеки ООН, яка продовжила б мандат Групи експертів Комітету ООН 1718", - ідеться в заяві.
Наголошується, що, використовуючи своє вето, РФ прагнула позбавити всі держави-члени ООН об'єктивної та незалежної інформації і вказівок, необхідних їм для виконання обов'язкових резолюцій Ради безпеки щодо КНДР, які все ще залишаються чинними.
"Ми закликаємо КНДР і Росію припинити незаконне постачання зброї та закликаємо КНДР вжити конкретних кроків щодо повної, перевіреної та необоротної відмови від усієї ядерної зброї, балістичних ракет і пов'язаних із ними програм. Ми закликаємо КНДР відповісти на численні і щирі пропозиції повернутися до дипломатії, єдиного шляху до міцного миру на Корейському півострові", - наголошується в спільній заяві глав зовнішньополітичних відомств.
*
Президент України прибув до Сінгапуру на конференцію з безпеки «Діалог Шангрі-Ла»
Президент України обговорить із міністром оборони США Ллойдом Остіном ситуацію на полі бою та постачання Україні західної зброї
*
Ідея про перемовини від Путіна – це "театр", а російська армія значно небезпечніша, ніж у 2022-му – аналітики
*
Удари по Росії, який міст до НАТО може чекати Україну, завдання саміту миру. Майкл Карпентер – інтерв’ю з Білого Дому
Що переконало президента Байдена дозволити Україні використовувати американську зброю для ударів по Росії? Чи поширюється дозвіл на контрудари з інших регіонів, окрім Харківщини? Чого чекати Україні від вашингтонського саміту НАТО? Чи приїде Байден на саміт миру у Швейцарію?
*
Конгресмени США запросили у ФБР інформацію про зв'язки GenScript Biotech із Китаєм
Американські законодавці стурбовані, що кілька фармацевтичних компаній, які працюють у США, можуть опинитися під впливом китайської компартії
*
Нетаньяху отримав запрошення виступити в Конгресі США
Прем'єр Ізраїлю заявив, що про припинення вогню в Газі не може бути й мови, поки ХАМАС не буде знищено
*
Міністр оборони США Ллойд Остін прокоментував можливість воєнного конфлікту між Сполученими Штатами та Китаєм.
Як передає АР, про це він говорив у суботу на безпековому форумі Shangri-La в Сінгапурі.
Війна з Китаєм не є неминучою чи невідворотною, незважаючи на стрімку ескалацію напруженості в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, заявив міністр, наголосивши на важливості відновлення діалогу між ним та його китайським колегою для уникнення «прорахунків і непорозумінь».
Напередодні Остін мав більш як годинну зустріч у кулуарах форуму з міністром оборони Китаю Дун Цзюнем, що стала першим особистим контактом між вищими посадовими особами оборонних відомств двох країн після тривалої паузи в комунікаціях через візит у 2022 році тодішньої спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі в Тайвань.
Відмовившись вдаватися в деталі їхньої розмови, Остін підкреслив важливість двостороннього сплікування.
«Поки розмовляємо, ми можемо визначити ті питання, які викликають занепокоєння, – зазначив глава Пентагону. – Ми хочемо переконатися, що встановили запобіжники, аби не було ніяких прорахунків чи непорозумінь... які можуть вийти з-під контролю. Такі речі (встановлення запобіжників) можливі, тільки якщо ви розмовляєте».
Китай вважає Тайвань своєю територією і не виключає застосування сили для його захоплення. Крім того, Пекін висловлює претензії до інших країн у Південно-Китайському морі, що призвело до напруження ситуації в регіоні, зокрема до конфронтації з Філіппінами.
*
Американці розділилися у ставленні до вердикту суду присяжних щодо експрезидента США Дональда Трампа у справі про підкуп порнозірки.
Про це свідчать результати опитування соціологічної компанії YouGov.
50% американців схвалюють вердикт, 30% не згодні з ним, 19% – не визначилися з відповіддю
Серед тих, хто схвалює рішення суду, 86% демократів і 15% республіканців. Незалежні майже удвічі частіше називали його винним, ніж невинним.
47% американців вважають, що суд був справедливим (переважно демократи), 37% – що ні.
Водночас мало хто з опитаних очікує, що Трамп коли-небудь потрапить до в'язниці. 63% кажуть, що цього не буде, 20% схильні вважати, що експпрезилент таки опиниться за ґратами.
Майже 80% американців кажуть, що вирок не вплинув на їхню думку стосовно майбутніх виборів. 46%, які не підтримували Трампа, не змінили своєї позиції, 32% його прихильників і далі підтримують експрезидента. Ще 13% невпевнені.
Водночас частина виборців змінила свою думку. 5% кажуть, що раніше планували голосувати за Трампа, але тепер не збираються цього робити. 3% ­– навпаки, стверджують, що стали більш прихильними до нього, хоча раніше не думали віддавати за нього голос.
Експрес-опитування проводилося через кілька годин після оголошення вердикту в четвер.
Трамп став першим президентом США, засудженим за кримінальний злочин. Присяжні в суду Мангеттена у Нью-Йорку визнали його винним за всіма пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації у зв'язку з виплатою 130 тис. доларів порноакторці Стормі Деніелс напередодні виборів 2016 року за мовчання щодо її сексуального контакту з кандидатом на посаду президента.
11 липня відбудеться судове засідання, яке визначить міру покарання для засудженого.
За фальсифікацію ділової документації передбачено максимальне покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі. Замість тюремного ув'язнення Трампові може бути призначено домашній арешт, випробувальний термін, перебування під наглядом, штраф.
*
Адвокат Трампа заявив, що він балотуватиметься в президенти навіть з в'язниці
Аліна Хабба заявила, що Дональд Трамп балотуватиметься на посаду президента, навіть якщо його посадять у в'язницю, і «нічого не зміниться» після його засудження за фальсифікацію
*
Канада відновить право громадян, народжених за кордоном, передавати громадянство дітям, які також народилися за кордоном
*
Індійці іммігрують до Канади в рекордній кількості
Професіонал з Індії може десятиліттями чекати на постійне місце проживання через ліміт на країну та низький річний ліміт на отримання «зеленої» імміграції, що базується на працевлаштуванні
*
Єврейська школа в Монреалі стала мішенню для обстрілу, повідомляє поліція
*
Пляж Джуно, де місцеві жителі вшановують пам'ять канадських ветеранів Дня висадки в Нормандії
Понад 14000 солдатів-добровольців з усієї Канади, які воювали пліч-о-пліч з британськими та американськими військами, захопили пляжі Нормандії в День висадки
*
Канада висловила Китаю занепокоєння щодо іноземного втручання, - міністр оборони
Канада застерегла Китай від втручання в її вибори під час рідкісної зустрічі керівників оборонних відомств країн, заявив міністр оборони країни
*
Канада відправляє кораблі ВМС на підтримку Індо-Тихоокеанської стратегії - міністр оборони
Міністр оборони Білл Блер заявив, що найближчими днями Канада відправить кораблі Королівських ВМС Канади на підтримку Індо-Тихоокеанської стратегії.
*
Британська розвідка МІ-5 переорієнтовує свої зусилля на контррозвідувальні операції проти Росії, Китаю та Ірану, при цьому боротьба з тероризм теж залишається серед пріоритетів
Про це йдеться в публікації The Telegraph.
Зазначається, що МІ-5 отримала відповідну вказівку після того, як Росія, Китай та Іран провели масштабну кампанію з вербування нових шпигунів.
За словами високопоставленого джерела в уряді, урядовці попросили МІ5 «переорієнтувати значну частину своїх зусиль на боротьбу зі шпигунством, особливо з державною загрозою з боку Китаю, Росії, а віднедавна також Ірану». При цьому боротьба з внутрішнім і міжнародним тероризмом також залишається пріоритетною.
За даними джерел видання, після атаки з використанням «Новічка» в Солсбері у 2018 році Росія «втратила значну частину своїх розвідників за одну ніч» і відтоді намагається завербувати нові кадри, щоб заповнити прогалини.
Тоді Британія вислала 23 російських шпигунів у відповідь на отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.
Джерело пояснило, що підтримка Британією України у війні проти Росії також призвела до посилення шпигунської активності Москви.
У травні стало відомо, що РФ вербує правих екстремістів для здійснення диверсійних атак у Європі та Великій Британії, що викликало занепокоєння серед керівників розвідок різних країн.
Щодо китайських агентів, то вони активно діють на підприємствах, в академічних колах, серед студентів і викладачів, у бізнесі й навіть у сфері культури.
Генеральний директор МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що промислове шпигунство з боку Китаю набуло великих масштабів. За його оцінками, під загрозою перебуває 10 тис. британських підприємств, особливо в галузях штучного інтелекту, квантових обчислень та синтетичної біології.
Вважається, що Іран використовує організовані злочинні угруповання для проведення операцій залякування та планування вбивств у Великій Британії, особливо після загострення війни в Ізраїлі.
*
Ветерани Другої світової зберуться у Франції у 80-ту річницю висадки союзників у Нормандії
Вік американських учасників групи становить від 96 до 107 років
*
Комітет з прав людини Національної ради Австрії одноголосно схвалив резолюцію "Щодо викрадених українських дітей", у якій закликав федеральний уряд спрямувати зусилля на міжнародному рівні задля повернення викрадених Росією дітей в Україні
*
Рада ЄС із закордонних справ у форматі міністрів оборони, яка засідала у вівторок у Брюсселі, визначила п'ять основних пріоритетів Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, випливає з постанови ради.
У Брюсселі пояснюють, що ці пріоритети визначено "в контексті безпрецедентного поєднання загроз і викликів" у геополітичній сфері.
Першим пріоритетом глави оборонних відомств країн Євросоюзу назвали "непохитну підтримку ЄС України (...) у межах її міжнародно визнаних кордонів".
Наступний пріоритет "витрачати разом більше й краще" наголошує на "необхідності забезпечення доступності оборонної продукції та зміцнення оборонної технологічної та промислової бази ЄС (EDTIB), щоб вона була спроможна задовольняти потреби збройних сил держав-членів і партнерів". Зокрема, наголошується на важливості "зміцнення співробітництва, що веде до поступової інтеграції в EDTIB української оборонної технологічної та промислової бази".
Пріоритет "підвищити спроможність ЄС діяти" називає Європейський фонд миру "глобальним інструментом підтримки цілей ЄС у сфері спільної політики безпеки та оборони". Крім того, за цим пунктом постанови рада закликала держави - члени ЄС зробити подальший внесок у повне введення в дію потенціалу швидкого розгортання колективних сил ЄС до 2025 року й терміново виконати зобов'язання 2024 року щодо військової мобільності.
"Зміцнення стійкості ЄС і захист доступу до стратегічних областей" передбачає "посилення запобігання, виявлення, стримування, стійкості та реагування ЄС на гібридні загрози, маніпулювання інформацією та інформаційне втручання, кіберзагрози та шкідливу діяльність, спрямовану проти ЄС, його держав-членів і партнерів". Крім того, відзначено важливість космічної, морської та повітряної сфер для безпеки й оборони Євросоюзу, міститься заклик до якнайшвидшої реалізації спільного документа про взаємозв'язок клімату й безпеки.
До пріоритетів у сфері безпеки й оборони Рада ЄС віднесла "продовження зміцнення, поглиблення й розширення адаптованого і взаємовигідного партнерства, заснованого на спільних цінностях та інтересах".
Зокрема, рада "знову підтверджує, що стратегічне партнерство ЄС з НАТО, підкріплене міцними трансатлантичними зв'язками, має важливе значення для євроатлантичної безпеки і стабільності".
*
Вторгнення Росії в Україну, оборона та безпека – ключові питання на виборах до Європарламенту
*
Сили оборони в травні знищили майже 40 тис. особового складу російської армії
*
Сили оборони уразили базування військ РФ у селі Малокаховка Херсонської області
*
Армія РФ намагається протиснути оборону на Покровському напрямку
Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту від початку доби зросла до 73, майже третина з них – на Покровському напрямку
*
Сили оборони в травні знищили 9 літаків, а також рекордну кількість артсистем і бронемашин противника
*
Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області
*
Деокуповані громади Харківщини отримали від японських партнерів 20 автівок для медичних потреб
*
На тимчасово окупованих територіях зазнали руйнувань 2147 закладів культури
*
У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб
*
Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки
*
У школах України від початку року вже працюють перші 402 офіцери Служби освітньої безпеки
*
У рамках Книжкового Арсеналу Довженко - центр презентував власнодрук, який присвячений дослідженню кіноекранізацій творів Михайла Коцюбинського
*
У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у Києві відкрилася виставка «Вкрадене дитинство», на якій представлені документи, фото та речі з архіву українського історика Іллі Левітаса
*
Український боксер Абдураімов здобув олімпійську ліцензію
У Бангкоку (Таїланд) тривають боксерські поєдинки другого відбіркового етапу до Олімпійських ігор
*
Два ключові постачальники літаків F-16 для України схвалили бомбардування території Росії
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім