"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Внаслідок ракетного удару по півночі Ізраїлю загинули 11 підлітків та молодих людей
Ізраїльські військові повідомляють, що в суботу з території Лівану Голанськими висотами було випущено шквал ракет
*
Щонайменше 30 людей загинули внаслідок удару по школі у Газі
Ізраїльські військові заявляють, що завдали удару по командному центру ХАМАС
*
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив, що перериває свій візит до США й терміново повертається до Ізраїлю через обстріл ізраїльтян з боку Лівану
*
США та Китай заявили про глобальні розбіжності
Глави зовнішньополітичних відомств США та Китаю провели зустріч у кулуарах форуму АСЕАН у Лаосі
Держсекретар США Ентоні Блінкен і його китайський колега провели свою шосту з минулого року зустріч на тлі президентських перегонів у США і наростаючої стурбованості Заходу з приводу зростаючого натиску Китаю в Азії та інших регіонах.
Зустріч Блінкена та міністра закордонних справ Китаю Ван І тривала близько години та 20 хвилин і проходила в кулуарах щорічного форуму з регіональної безпеки Південно-Східної Азії (АСЕАН) у В'єнтьяні (Лаос), на якому головним предметом обговорення стала напруженість у відносинах між Китаєм та союзником США Філіппінами через суперечки у Південно-Китайському морі.
Представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Блінкен і Ванг провели «відкриту та продуктивну» бесіду, але не досягли якихось значних домовленостей з питань, які їх найбільше поділяють.
«Сполучені Штати продовжуватимуть вживати необхідних заходів для захисту наших інтересів і цінностей, а також інтересів і цінностей наших союзників і партнерів, у тому числі в галузі прав людини» - сказав Блінкен Вангу, за словами Міллера.
Блінкен «ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати разом із союзниками та партнерами просуватимуть своє бачення вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону», зазначивши нещодавні агресивні дії Китаю щодо Тайваню.
У заяві міністерства закордонних справ Китаю йдеться про те, що, незважаючи на регулярні контакти, «США не припинили стримування та придушення Китаю і навіть ще більше посилили їх». У заяві йдеться про те, що ризики для китайсько-американських зв'язків «продовжують накопичуватися, а також зростають виклики» і що «необхідно постійно вивіряти напрямок, управляти ризиками, правильно впоратися з розбіжностями, усувати перешкоди та просувати співпрацю».
На зустрічі з китайським колегою Блінкен знову висловив глибоке занепокоєння США та Європи щодо підтримки Китаєм російського оборонно-промислового комплексу, який, на думку Вашингтона, «використовується Росією для нарощування виробництва зброї».
«Блінкен ясно дав зрозуміти, що якщо (Китай) не вживе дій для усунення загрози європейській безпеці, то Сполучені Штати продовжать вживати відповідних заходів», - сказав Міллер. З того часу, як це попередження було вперше зроблено більше року тому, США та інші країни ввели санкції проти більш ніж 300 російських та китайських торгових фірм.
Відповідаючи на запитання про те, чи китайці відреагували на ці санкції так, як хотілося б США та їхнім союзникам, високопосадовець Держдепартаменту підкреслив: «Не настільки, щоб наші побоювання були зняті».
На зустрічі АСЕАН у Лаосі також був міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, але, за словами чиновника, Блінкен з ним не спілкувався.
*
Кандидат на посаду президента США Дональд Трамп розкритикував віцепрезидентку Камалу Гарріс за підхід нинішньої адміністрації до регулювання криптовалют і пообіцяв їхнім прихильникам всіляке сприяння індустрії цифрових активів
*
Гільдія кіноакторів США оголосила страйк через використання ІІ у відеоіграх
Учасники страйку також вимагають підвищення заробітних плат, забезпечення безпеки праці
*
На заході США вирують лісові пожежі
Станом на вечір п'ятниці в регіоні горіло понад 110 активних пожеж на території понад 7250 квадратних кілометрів
*
Влада США виділять $575 млн на захист прибережних регіонів від наслідків зміни клімату
*
SpaceX і НАСА анонсували запуск пілотованої космічної місії Crew-9 у серпні
Влада США схвалила запуск ракети Falcon 9 після збою, що стався 11 липня
*
Єпископи Канади у другу річницю візиту Папи про шлях примирення і надії
З нагоди другої річниці Апостольської подорожі Папи Франциска до Канади, члени місцевого єпископату оприлюднили лист «До Божого люду», в якому зазначають, що вони «залишаються відданими солідарності» з корінними народами.
Відшкодування через фонд примирення, полегшений доступ до архівів дієцезій та чернечих місіонерських згромаджень, діалог з корінними народами, продовження шляху єдності та надії – такі зобов'язання перелічує Канадська Єпископська Конференція у своєму «Листі до Божого люду», опублікованому 24 липня 2024 р. з нагоди другої річниці початку Апостольської подорожі Папи Франциска до цієї країни (24-30 липня 2022 року).
Смуток з приводу завданої шкоди
Під час цього покаянного паломництва, як пригадують єпископи, Святіший Отець на зустрічі зі старійшинами корінних народів та колишніми вихованцями шкіл-інтернатів у Масквачі (Едмонтон) «приніс глибокі та щирі вибачення корінним народам і попросив у Бога прощення за страждання, яких вони зазнали в канадських школах-інтернатах». «У цю річницю ми роздумуємо над глибоким сумом, який висловив Папа Франциск з приводу руйнівних наслідків системи шкіл-інтернатів для корінних народів, а також над шляхом примирення та зцілення, який ми разом розпочали», – пишуть єпископи. Йдеться про школи-інтернати, створені урядом країни наприкінці ХІХ століття, які проводили політику асиміляції дітей корінних народів. Провадити ці школи уряд доручив релігійним організаціям, між якими були й католицькі інституції. Метою Апостольської подорожі Папи Франциска до Канади у липні 2022 р. було підтримати процес зцілення та примирення з корінними народами, який започаткувала місцева Церква.
Фінансове відшкодування
Що стосується фінансової підтримки, єпископат Канади повідомляє, що зобов'язався зібрати 30 мільйонів канадських доларів на проекти, спрямовані на зцілення і примирення з корінними народами. Ці проекти визначаються та обираються місцевими народами і контролюються Фондом примирення корінних народів. «Ми раді повідомити, що Фонд вже зібрав понад 15 мільйонів доларів, а отже, випередив свій п'ятирічний план збору коштів», – читаємо в заяві.
Допомогти шукати правду
Коментуючи своє зобов’язання полегшити доступ до архівів, канадські єпископи підкреслюють: «Правда повинна передувати примиренню, і ми наполегливо заохочуємо всі дієцезії надавати свої відповідні документи дослідникам і громадам корінних народів, щоб допомогти їм знайти правду, яку вони шукають».
В заяві також вказується на важливість поширювати атмосферу діалогу і слухання. З цією метою в рамках Єпископської Конференції Канади були створені структури, завдання яких полягає в тому, щоби сприяти кращому розумінню традицій корінних народів та їхніх культурних, мовних і духовних цінностей.
«Шлях примирення і надії – це шлях, яким ми повинні йти разом, – пишуть на завершення єпископи. – Ось чому ми будемо продовжувати слухати і підтримувати постраждалих і корінні громади на цьому шляху. Ми вдячні всім, хто супроводжує нас на цьому шляху зцілення та примирення».
*
Велика Британія в рамках військової допомоги поставила в Україну понад 12 000 одиниць протитанкової зброї з початку російського повномасштабного вторгнення.
Про це пише UK Defence Journal.
Цю інформацію оприлюднив Люк Поллард, парламентський заступник держсекретаря з питань оборони Великої Британії, у відповідь на запит депутата Джеймса Картліджа.
Депутат запитав про кількість протитанкової зброї закупленої для України з початку повномасштабної війни.
«Міністерство оборони поставило в Україну понад 12 000 одиниць протитанкової зброї з моменту початку конфлікту цієї країни з Росією», – відповів Поллард 25 липня 2024 року.
Однак, представники міністерства оборони Великої Британії не розкрили деталей, що саме йдеться під терміном «протитанкова зброя». Поллард також підкреслив прагнення Британії співпрацювати з міжнародними союзниками для підтримки України.
«Ми продовжуватимемо працювати з міжнародними союзниками та партнерами, щоб узгодити та координувати нашу підтримку Україні. …як демонстрацію нашого колективного стійкого зобов’язання створити українську силу, здатну стримувати російську агресію в довгостроковій перспективі», – додав він.
У Британії протитанковою зброєю вважають не лише ПТРК NLAW та Javelin, але й ракет Brimstone. Всі ці види зброї Україна отримувала від різних урядів Сполученого Королівства починаючи з 2022 року.
На початку липня стало відомо, що Україна в межах нового пакета військової допомоги отримає чергову партію з 90 керованих ракет Brimstone.
Ракети Brimstone використовують Сили оборони України ще з 2022 року, коли Британія передала перші партії цих ракет у варіанті Brimstone 1. Надалі Україна отримувала вже новіші Brimstone 2. Загалом ідеться про сотні ракет обох типів.
Оскільки ці ракети зазвичай застосовують по наземних цілях з авіації, а Україна не має відповідних носіїв, то використання Brimstone відбувається з мобільних наземних пускових установок, де встановлений спеціальний каркас, на який кріпиться авіаційний пусковий пристрій для трьох ракет.
Також в Україні свою ефективність у боротьбі з російською бронетехнікою на близьких дистанціях, показав легкий протитанковий комплекс NLAW.
*
Швейцарія не буде дотримуватися підходу Євросоюзу і не вилучатиме для України кошти із російських заморожених активів, які зберігаються у швейцарських банках
*
Представники української ЛГБТ і Квір-спільноти (LGBTIQ), які утретє взяла цього року участь у демонстрації Christopher Street Day в Берліні, у суботу несли портрети кількох десятків українських захисників, які належать до LGBTIQ
*
У суботу в паризькому парку Ля Вілетт відкрили український дім «Volia Space», який під час проведення Олімпійських ігор слугуватиме національним центром і місцем зустрічі українських спортсменів, тренерів, представників влади, українських та іноземних медіа
*
Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова здійснила триденний візит в Україну
*
Національні збройні сили Латвії на початку серпня отримають перший бронетранспортер Patria 6х6, який повністю виготовлений на місцевому заводі
*
Понад 100 українських підрозділів безпілотних літальних апаратів вже опанували модуль планування Mission Control
*
Європейський центр підготовки льотчиків у Румунії випустив перших випускників, які освоїли винищувачі F-16.
У міноборони Нідерландів розповіли, що перший випуск був з румунських льотчиків.
Нідерланди відіграли важливу роль у створенні Європейського центру і поставили до Румунії 18 винищувачів F-16.
Під час навчання вони проходили різні сценарії. Наприклад, вони виконували місії з льотчиками сил НАТО.
«Сила НАТО – у співпраці. Європейський навчальний центр F-16 є добрим прикладом цього», – розповіли у міноборони Нідерландів.
У міністерві додали, що згодом українські льотчики також будуть проходити навчання на F-16 у цьому центрі.
«Я з нетерпінням чекаю на момент, коли тут навчатимуться перші українські льотчики. Україна дуже потребує посилення протиповітряної оборони», – розповів міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.
Крім F-16 для навчального центру, Нідерланди також поставлять в Україну 24 літаки.
Нагадаємо, у липні стало відомо, що у Румунії створять регіональний центр підготовки льотчиків на винищувачах F-16.
Таким чином Румунія долучиться до «авіаційної коаліції», яка підтримує навчання українських льотчиків та наземного персоналу, а також передачу сучасних багатофункціональних винищувачів у межах військової допомоги.
Центр створили спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків.
Нагадаємо, у липні Канада оголосила про виділення близько 389 мільйонів канадських доларів (понад 280 млн доларів США) для навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.
*
Департамент оборони Австралії планує озброїти парк винищувачів F/A-18F Super Hornet авіаційними гіперзвуковими ракетами
*
Греція замовила 20 винищувачів п’ятого покоління F-35A
Греція стала 19-ю країною, на озброєнні якої будуть багатофункціональні бойові літаки п'ятого покоління F-35 Lightning II.
*
Українська компанія U-Force представила системи лазерних симуляторів Multiple Integrated Laser Engagement System (MILES)
*
Державний департамент США схвалив можливий продаж Бельгії авіаційних високоточних бомб SDB-2 (Small Diameter Bomb II)
*
Сполучені Штати та Японія розмістили велике замовлення на закупівлю протиракет сімейства Standard Missile-3 (SM-3)
*
Протягом дня 27 липня росіяни здійснили 21 обстріл Сумської області, вбили підлітка, поранили 13 цивільних, з яких семеро - діти
*
Українським захисникам, які перебувають на фронті, передано від громади Києва дрони та системи РЕБ
*
Від початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 96, найзапекліші бої точаться на Покровському напрямку
*
Україна і НАТО створять п'ять реабілітаційних центрів для військових - Умєров
Міністр оборони Рустем Умєров наголосив на важливості впровадження в Україні ефективної системи реабілітації військових
*
Десять переселенців із Маріуполя зможуть пройти курс кулінарії та хлібопекарства у французькій школі «Cuisine Mode d’Emploi(s)» під керівництвом володаря зірки Мішлен - Т’єррі Маркса
*
У Миколаєві одна із центральних вулиць відтепер носитиме ім’я бойового льотчика Військово-морських сил Збройних сил України полковника Ігоря Бедзая
*
У двох регіонах України перейменували вулиці на честь білоруських борців за свободу - Кастуся Калиновського та загиблого азовця Євгена "Малдера" Логвінова
*
Під стінами КМДА відбулась акція протесту небайдужих киян, які вимагали від місцевої влади припинити руйнувати в столиці пам’ятки історії та архітектури
*
Збірна України зі спортивної гімнастики вийшла у фінал Олімпіади-2024
На Олімпійських іграх у Парижі (Франція) відбулися кваліфікаційні змагання у чоловічому командному турнірі зі спортивної гімнастики
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що глобальна влада у світі переміщатиметься від «ірраціонального» Заходу до Азії та Росії
*
Сильна спека змусила владу Ірану скоротити години роботи на різних об’єктах у суботу і закрити усі державні та комерційні установи у неділю
*
Туреччина має три золоті копальні в Нігері, де тривають роботи з розробки і перше золото видобудуть у наступному році. Також турецький дослідницький корабель буде відправлений до берегів Сомалі з метою пошуку нафти та газу восени цього року
*
У Малі на північному сході країни розбили групу бойовиків “Вагнер” та військ хунти на китайській бронемашині та автотранспорті.
Деталі про події оприлюднив у себе на сторінці в X (Колишній Twitter) колишній політик, правозахисник і дипломат Мохамед Ларбі Зітут.
*
Журналісти встановили імена 61 тисячі російських військовослужбовців, які загинули в Україні
За підрахунками журналістів «Медіазони» та Російської служби Бі-бі-сі, найбільше втрат озвучила влада та ЗМІ в Башкортостані – не менше 2300 осіб
*
Прикордонна охорона повідомила у суботу, що судно, яке підозрюється у порушенні фінських морських кордонів, є російським науково-дослідницьким судном «Михаил Казанский»
*
У Курській області Росії у ніч на 28 липня пролунали вибухи через атаку безпілотників. Також сталися пожежі у кількох районах, зокрема горить нафтобаза
*
Окупанти у Херсонській області оголосили про нову хвилю "конфіскації" майна мешканців Генічеського району
*
Росіяни вивезли тисячу дітей з тимчасово окупованих територій Херсонської області до Кабардино-Балкарії на «оздоровлення»
*
У Росії воєнкор запропонував скоїти теракт на об’єкті, який важливий для економіки Китаю та звинуватити у цьому Україну.
Таку ідею запропонував російський воєнкор Дмитро Стешин видання «Комсомольская правда».
Дмитро Стешин розповів, що він незадоволений тим, що китайські підприємства постачають комплектуючи для безпілотників відразу Росії та Україні.
«Всі дрони на фронті, з обох його сторін, купуються в тому самому місці – Китай. Всі ці моторчики, контролери, датчики, пульти та лопаті – все від наших дорогих партнерів», – розповідає Стешин.
На його погляд, Китай потрібно змусити тиском поставляти комплектуючи для безпілотників тільки Росії.
Російський воєнкор розповів деталі плану теракту проти російського-китайського газопроводу «Сила Сибіру».
«Якби я був “Чорним володарем планети”, зробив би таке, в англо-саксонській традиції: дрон, з китайських комплектуючих, у “жовто-блакитному забарвленні”, запустив у “Силу Сибіру”», – розповів про свою ідею кореспондент видання «Комсомольская правда».
Газогін «Силу Сибіру» призначений для транспортування природного газу з Республіки Саха (Якутія) у далекосхідні країни.
Цей теракт, під фальшивим прапором, за планом Стешина має схилити уряд Китайської Народної Республіки заборонити китайським підприємцям поставляти Україні важливі комплектуючі.
Росія вже проводила операції під фальшивими прапорами, щоб покласти вину на український уряд та військових.
Нагадаємо, за декілька днів до повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року російські спецслужби інсценували напад «українських сил» на територію Росії.
Тоді 21 лютого російські військові зняли відео з нібито «нападом українських військових» на територію Росії з залученням бронетехніки. Потім з’ясувалося, що російські спецслужби для відео застосували БТР-70М рідкісної модернізації, яку робили тільки у Росії.
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім