"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступає за мир між Україною та Росією на основі принципів організації та міжнародного права
*
Президент США Джо Байден під час свого виступу на саміті АСЕАН в Камбоджі головну увагу приділив викликам, які загрожують світовій безпеці.
У своєму виступі американський лідер, зокрема, засудив «жорстоку та несправедливу» загарбницьку війну, яку росія розв’язала проти України, а також випробувальні запуски ракет Північною Кореєю. Президент США закликав військову хунту, що з лютого минулого року перебуває при владі у М’янмі, дотримуватися мирного плану, узгодженого на саміті АСЕАН.
Значну частину свого виступу Байден присвятив відносинам з Китаєм. Він, зокрема, підкреслив важливість дотримання Китаєм прав та свобод своїх громадян, а також збереження миру у тайванській протоці. На його думку, ключовою річчю у відносинах з Китаєм є збереження постійного двостороннього діалогу, однією з частин якого стане його зустріч з китайським лідером Сі Цзіньпінем на саміті лідерів G20 в Індонезії.
«Я добре знаю його, а він знає мене. Ми просто повинні зрозуміти, де знаходяться червоні лінії, і що є найважливішим для кожного з нас у наступні два роки», - сказав Байден про майбутню зустріч з лідером КНР.
*
Демократи зберегли контроль над Сенатом. Унаслідок перемоги сенаторки Кетрін Кортес Масто в Неваді вони забезпечили собі 50 місць у 100-місцевій верхній палаті Конгресу
*
Нове національне опитування Yougov показало, що губернатор Флориди Рон Десантіс вирвався вперед на 7 відсоткових пунктів від колишнього президента США Дональда Трампа у потенційних президентських праймеріз.
Це перше опитування стосовно виборів 2024 року, яке показало перевагу Десантіса, та перше опитування з лютого 2016 року, яке вказує на послаблення домінування Трампа у Республіканській партії.
Згідно з опитуванням, 42% республіканців і незалежних прихильників республіканців тепер кажуть, що вони віддали б перевагу Десантісу як свому кандидата в президенти 2024 року, тоді як Трампа підтримують 35%.
Майже два місяці тому, згідно з опитуванням американців Yahoo News/YouGov, лише 35% віддавали перевагу Десантісу, а 45% підтримували Трампа.
Враховуючи те, що Республіканська партія показала не такі хороші результати на проміжних виборах 2022 року, як очікувалось, то з огляду на те, що Трамп публічно підтримував кандидатів, які програли, багато республіканців починають замислюватися, чи не варто замість Трампа висунути іншого кандидата від своєї партії на президентських виборах 2024 року.
За даними ЗМІ, деякі давні союзники Трампа закликали його відкласти заяву про висунення своєї кандидатури на виборах 2024 року після того, як республіканці не здобули переконливої перемоги на проміжних виборах 8 листопада.
*
США вітають звільнення Херсона. Білий дім назвав звільнення Херсона від російської окупації "видатною перемогою України"
*
Держсекретар США зустрівся в Пномпені з міністром закордонних справ України. Ентоні Блінкен і Дмитро Кулеба підтвердили важливість продовження чорноморської зернової ініціативи до закінчення терміну її дії 19 листопада
*
Уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко анонсували пілотний проєкт, в рамках якого планують будувати малі модульні ядерні реактори (ММР)
*
У рамках впровадження антиросійських економічних санкцій за порушення суверенітету України, у Канаді було заблоковано понад 412 млн канадських доларів (близько 330 млн дол США)
*
Голова комітету начальників штабів Збройних сил Великої Британії адмірал Тоні Радакін заявив, що лише Україна та її Президент Володимир Зеленський вирішуватимуть, коли слід сідати за стіл переговорів
*
Новий прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак обіцяє кинути виклик путінському режиму на зустрічі світових лідерів G20 в Індонезії
*
Розвідка Британії прокоментувала повернення до російських шкіл військової підготовки з вересня 2023 року:
Цей крок повторює програму радянських часів, коли учні проходили обов'язкову військову підготовку - програму, яка закінчилася 1993 року
Ця підготовка включала дії у надзвичайних ситуаціях на випадок хімічної або ядерної атаки, першу допомогу та досвід поводження з автоматами Калашнікова і стрільбу з них.
Російські чиновники спробували відродити цю підготовку у 2014 році після вторгнення Росії до Криму. Була надія, що ця ініціатива покращить якість призовників. Однак, через вісім років мало що змінилося, і якість російських призовників залишається низькою, з низьким моральним духом і обмеженою підготовкою.
Наразі розробляється програма навчання, яка буде завершена до кінця 2022 року. Потім вона пройде процес затвердження.
Міноборони Росії підтримує цей процес, заявляючи, що цьому навчанню має приділятися щонайменше 140 годин протягом навчального року.
Ці навчання, ймовірно, мають на меті підготувати учнів до військових навичок, коли вони наближаються до призовного віку, а також збільшити набір на збори за мобілізацією та призовом.
Ця ініціатива, ймовірно, також є частиною ширшого проєкту щодо формування у населення Росії ідеології патріотизму та довіри до державних інститутів.
*
Позиція Угорщини в НАТО і ЄС викликала чергову критику. Йдеться не лише про Україну
Очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок дала зрозуміти невдоволення позицією Угорщини, яка розходиться з позицією Європейського союзу в ключових зовнішньополітичних і безпекових питаннях.
Європейський союз також закидає угорському уряду Віктора Орбана недемократичну концентрацію влади, вказує на порушення в Угорщині європейських принципів верховенства права і погрожує блокувати виділення Будапешту багатомільярдних субсидій ЄС.
За цих обставин прем’єр-міністр Віктор Орбан використовує право голосу Угорщини як члена ЄС і в НАТО, наполягаючи на тому, що він називає національними інтересами.
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок зауважила, що Угорщина залишається єдиною країною ЄС, яка досі не ратифікувала вступ в НАТО Фінляндії та Швеції, а також перешкоджає певним аспектам підтримки України в умовах російської агресії.
«Стосовно питання Угорщини. Я б хотіла чітко підкреслити, як ми це неодноразово наголошували одразу після Мадриду (саміту НАТО в Мадриді – ред.), що тут нема «сірої зони»…» – зауважила Бербок на пресконференції 10 листопада після зустрічі зі шведським міністром закордонних справ Тобіасом Більстремом у Берліні.
Іншою країною НАТО, що досі не ратифікувала вступ Фінляндії і Швеції, є Туреччина, яка вимагає владнання низки порушених Анкарою питань.
Тим часом у Будапешті фактично дали зрозуміти, що розглядають право голосу в НАТО і в ЄС як важіль впливу.
Партія Орбана «Фідес», яка має переважну більшість в угорському парламенті, неодноразово відмовлялася вносити на голосування питання ратифікації вступу Фінляндії і Швеції до НАТО.
Представник угорського уряду сказав 9 листопада, що спочатку парламент має опрацювати низку інших рішень, пов’язаних з Євросоюзом.
Анналена Бербок назвала дії Угорщини «грою в покер» і «торгами довкола фінансових ресурсів» у той час, як наближається зима і допомога Україні буде особливо потрібна.
«Ми бачимо, що принаймні 30%, якщо не 40%, цивільної інфраструктури (України) зруйновані», – каже Бербок.
Від початку лютневого російського масштабного вторгнення в Україну, Віктор Орбан неодноразово заявляв, що Будапешт обмежує свою допомогу українцям лише гуманітарною підтримкою.
На відміну від таких сусідів, як Польща, Словаччина та Румунія, Будапешт забороняє перевезення військової допомоги українцям через угорську територію.
Угорщина також виявилася найгучнішим опонентом в Європі щодо санкцій ЄС проти Росії і, хоча і підтримала кожен пакет європейських санкцій, вона домоглась винятків у галузі енергетики та наполягла на вилученні патріарха РПЦ Кирила з європейських санкційних списків.
*
Нідерланди внесуть 100 млн євро до новоствореного Міжнародного фонду для України (МФУ) для фінансування військової допомоги Україні. Крім Нідерландів, іншими учасниками фонду є його ініціатор - Велика Британія, Данія та Норвегія. Про це повідомила Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, також від імені Міністра закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра, за підсумками міністерського засідання JEF в Единбурзі.
*
Уряд планує внести приблизно 1,5 мільярда норвезьких крон до очолюваного Британією фонду Міжнародного фонду для України. Раніше Норвегія внесла 400 мільйонів норвезьких крон, які були інвестовані в безпілотники, системи постановки перешкод безпілотникам і артилерійські боєприпаси, каже міністр оборони Бйорн Арільд Грам.
*
Українська авіація влучила в зосередження ворожої техніки в Каховському районі, а ракетні та артилерійські підрозділи виконали 40 вогневих завдань від початку доби
*
Сили оборони України упродовж тижня на правому березі Дніпра деокупували 179 населених пунктів на понад 4,5 тис. кв км
*
Житомирський десантник "Кельт" збив уже більше 15 російських БПЛА та два гелікоптери Ка-52
*
В рамках "зернової ініціативи" у суботу, 12 листопада, з порту "Чорноморськ" вийшло 2 судна з 27 тисяч тонн агропродукції, яка буде направлена до країн Азії
*
Верховна Рада України готує звернення із закликом до міжнародних партнерів виключити росію із G20
*
Влада Херсона працює над відновленням подачі води та електроенергії. У місті вводиться комендантська година
*
Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім звернувся до представників будівельних компаній із закликом повертатися для відновлення регіону – після звільнення Херсона
*
У НЕК "Укренерго" повідомили, що у неділю, 13 листопада, були введені графіки аварійних відключень у м. Київ та семи областях
*
російські загарбники щодня вивозять український врожай зерновозами з усіх зерносховищ та елеваторів Маріупольського району
*
російські загарбники вивезли 100 тисяч тонн насіння соняшнику, вкрали комбайни, трактори та іншу техніку компанії “Укрлендфармінг” на Херсонщині
*
Після схвалення рішення президента Росії Владіміра Путіна про мобілізацію понад 700 тисяч росіян перетнули кордон із Грузією
*
Прем’єр-міністра Іраку Мохаммеда Шиа Аль-Судані прагне утримувати ціни на нафту близько поточного рівня, щоб забезпечити стабільність ринку під час відновлення країни
*
Кількість загиблих унаслідок вибуху в Стамбулі зросла до шести, 53 поранені
*
Літак МіГ-31К вкс рф із реєстраційним номером RF-92339, який літав над білоруссю в супроводі винищувача з Барановичів, проводив польоти, несучи на собі гіперзвукову аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал»
*
Файного дня всім