"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Саудівська Аравія представила у Джидді ще один мирний план щодо закінчення війни
Частиною нового мирного плану є збереження цілісності України.
На саміті щодо формули миру в Україні, що проходить у Джидді (Саудівська Аравія), учасники заходу обговорювали ще один можливий мирний план.
Про це повідомляє Bild з посиланням на джерела на полях зустрічі у Джидді.
Зазначається, що частиною нового мирного плану є збереження цілісності України, припинення вогню, початок мирних переговорів під спостереженням ООН та обмін полоненими.
За словами джерел, Саудівська Аравія представила мирний план іншим країнам та поінформувала Росію про хід переговорів.
Нагадаємо, форум у Джидді триває два дні. На зустрічі радників лідерів держав щодо формули миру представлені 42 країни. Форум відбувається без участі Росії, але Кремль заявляв, що буде пильно стежити за переговорами.
За словами заступника керівника Офісу президента України Ігоря Жовкви, на саміті в Джидді буде розподілена відповідальність між країнами щодо співорганізації чи співлідерства у тому чи іншому пункті української формули миру.
У день старту зустрічі 5 серпня РФ атакувала Україну ракетами. Було зафіксовано пуски "Калібрів" та "Кинджалів" з територій Росії та Білорусі.
*
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав озброїти Україну F-16 після ракетної атаки Росії
*
В Ізраїлі не вщухають протести проти судової реформи
*
Міністерство зв’язку Іраку заблокувало додаток для обміну повідомленнями Telegram з міркувань національної безпеки та з метою збереження цілісності особистих даних користувачів
*
Байден наступного тижня обмежить технологічні інвестиції США в Китай
*
Держпереворот у Нігері: Байден закликав військових звільнити президента та його родину
*
Колишній віцепрезидент США Майкл Пенс заявив, що не збирається давати свідчення проти 45-го президента США Дональда Трампа, однак не виключає такої можливості.
Про це політик розповів у інтерв'ю для CBS.
На запитання журналіста Мейджора Гаретта про те, чи готовий давати Пенс свідчення проти свого колишнього шефа, колишній віцепрезидент США відповів: «Ми (Пенс і його адвокати — ред.) отримали повістку в суд, і я не планую давати свідчень, але люди можуть бути впевнені, що ми будемо дотримуватися закону. Ми відгукнемося на заклик закону, і якщо це станеться, то ми просто скажемо правду».
Видання Reuters повідомляє, що Пенс намагається більш активно розгорнути свою кандидатуру серед членів Республіканської партії напередодні виборів президента США у 2024 році. Однак, зіткнувшись з недостатнім фінансуванням і ризиком не просунути свою кандидатуру на праймериз, політик почав активніше коментувати події 6 січня 2021 року, коли відбувся штурм Капітолія, а також розповідати про намагання Трампа вплинути на результати виборів президента США 2020 року.
Медіа повідомляє, що під час телефонної розмови 1 січня 2021 року Трамп сказав Пенсу, що той «занадто чесний». Однак 5 липня 2023 року під час судового засідання Трамп заявив, що ніколи на адресу Пенса нічого такого не говорив.
Reuters наголошує, що потенційні свідчення Пенса та його записи можуть стати ключовими частинами обвинувачення проти Трампа на суді.
Минулого тижня колишній віцепрезидент розповів у інтерв'ю, що Трамп оточив себе «божевільними адвокатами» після своєї поразки на президентських виборах 2020 року, які намагаються його переконати в правоті своїх дій.
Наразі Дональд Трамп є фігурантом трьох кримінальних справ: щодо фальсифікації бізнес-звітності, в незаконному зберіганні секретних документів і закликів до фальсифікації виборів під час штурму Капітолія.
*
Державний секретар США Ентоні Блінкен провів переговори з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом
*
Посол США в Україні Бріджит Брінк привітала Повітряні сили ЗСУ з професійним днем та подякувала за захист українського неба
*
Дипмісія США при Ватикані відвідала в Римі собор УГКЦ
*
Засновник Space X та Tesla, а також власник соціальної платформи Х (раніше відомої як Twitter) Ілон Маск заявив, що запропонований ним бій у клітці з генеральним директором Meta Марком Цукербергом буде транслюватися в прямому ефірі на X
*
Українська суботня школа – Курси українознавства імені Івана Франка в Едмонтоні (Канада) – запросила дітей віком від 12-18 років на 2023/24 навчальний рік
*
Росія втратила щонайменше половину своїх повітряно-десантних військ під час загарбницької війни проти Україн, що відповідає цифрі у 15 тисяч
*
Чехія та Франція відреагували на останні масовані ракетні атаки РФ по різних містах України, під час яких поцілили у тому числі в центр переливання крові на Харківщині
*
Посол України у Швеції Андрій Плахотнюк підтримав ЛГБТ-спільноту на стокгольмському прайді
*
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) вперше за чотири місяці втратила популярність в опитуваннях
*
У Польщі ввечері у суботу виявили витік на нафтопроводі "Дружба", через який нафта постачається до Німеччини
*
У Молдові через спеку 6 вагонів з зерном, які прямували до українського порту Рені на річці Дунай, зійшли з рейок
*
Кілька пожеж в Іспанії та Португалії спалили тисячі гектарів лісу протягом вихідних
*
Президентка Словаччини задовольнила дев’ять прохань громадян про дозвіл вступити на службу у Збройні сили України, тоді як відхилених прохань утричі більше
*
Окупанти за минулу добу обстріляли 11 областей України – Military Media Center
Вороги атакували 129 населених пунктів і 81 об'єкт інфраструктури
*
Тарас Деяк, спецпризначенець, лідер військового підрозділу “Карпатська Січ”
Це ми дистанційно підірвали управління ФСБ в Ростові
*
Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ
Крок за кроком наші війська виконують завдання зі звільнення від ворога усієї території України
*
Отримання компенсації по програмі "єВідновлення" вже погодили 6 тисячам заявників, вони отримують виплати на 463 мільйони гривень загалом
*
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг стійкості "Сенс Банку" з "cc" до "ccc-" після його націоналізації та підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті (LTFC) на рівні "CCC-" та довгостроковий РДЕ у національній валюті (LTLC) на рівні "CCC"
*
За тиждень з 31 липня по 4 серпня Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку 460,31 млн доларів і купив 2,03 млн доларів
*
З початку року 9,5 тисяч агропідприємств отримали 45,5 млрд грн банківських кредитів
*
Прем’єр-міністр: У критично важливих компаніях надалі впроваджуватимемо реформу корпоратизації
*
Яких змін варто очікувати після початку реалізації реформи антимонопольного законодавства та, зокрема - про новели законопроекту № 5431 розповіла голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська в інтерв’ю виданню «Телеграф».
За її словами, ухвалення парламентом зазначеного законопроекту та набрання ним чинності вдосконалить робочі інструменти Комітету, розширить можливості для збирання інформації та доказів, а також дасть змогу приділяти більше часу аналітичній роботі в рамках розгляду справ та досліджень. При цьому, зазначила голова АМКУ, найбільш дискусійними під час погодження законопроекту на початковому етапі були норми про перевірки: на підприємствах та у володіннях й помешканнях керівників бізнесу, працівників компаній.
«Позиція АМКУ в цьому питанні завжди була однозначною – має бути судовий дозвіл на перевірку помешкань і володінь фізичних осіб. Це, між іншим, прямо вимагається нормами європейського права. Вище ми говорили про перевірки безпосередньо підприємств — і ця норма залишилася у законопроекті. Що ж до фізосіб, то більшість стейкхолдерів — бізнес-спільнота, профільні асоціації і юридичні кола — виступили категорично проти цієї норми, висловлюючи побоювання щодо можливих зловживань. Їхні зауваження було взято до уваги, й перевірки фізосіб було вирішено перенести на дальшу перспективу. Тобто зараз у законопроекті ця норма відсутня», - розповіла голова Комітету. При цьому керівниця Антимонопольного комітету наголосила, що більшість конкурентних відомств світу мають право перевіряти приватні володіння осіб, якщо є обґрунтовані підозри про приховування ними доказів.
Що ж до перевірок суб’єктів господарювання, то АМКУ і зараз має повноваження їх здійснювати, зауважила Ольга Піщанська. За її словами, реформа деталізує цей інструмент, що посилить права бізнесу: «Буде чітко виписана процедура: хто, як, в якому складі і коли може перевіряти підприємства. Зараз ці аспекти детально не врегульовані, і Комітет, до речі, підтримує необхідність закріплення процесуальних прав і обов’язків усіх сторін на законодавчому рівні».
Також серед важливих нововведень реформи голова Комітету відзначила запровадження поняття субсидіарної та солідарної відповідальності, що значно знизить можливості уникнення відповідальності за порушення.
«Зараз гравець, який порушив конкурентне законодавство, може просто закрити чи збанкрутувати свою компанію, щоб не на неї не можна було накласти штраф або стягнути його у судовому порядку. Потім — він створює нову компанію, і вона знову порушує закон. Це стара схема, яку особливо часто використовують під час змов на закупівлях, або у великих справах, де ціна питання – багатомільйонні штрафи», - пояснила Ольга Піщанська. За її словами, у разі ухвалення законопроекту, навіть якщо компанія-порушник з якоїсь причини буде не в змозі виплатити накладений штраф, то сплачуватиме його група, пов'язана з її основним власником, зокрема — правонаступник порушника, його засновники.
Загалом, за словами Ольги Піщанської, реформа конкурентного законодавства значно наближає відповідне правове поле України до європейських стандартів, посилює захищеність доброчесного бізнесу та прискорює викриття порушень:
«Ця реформа не про підвищення штрафів, а про прискорення розслідувань, швидке припинення порушень, швидке відновлення балансу на ринку. Колись мене запитали: "Чому Антимонопольний комітет кожного разу не штрафує на всі 10% від річного доходу компанії?" (Максимальний розмір покарання. – Авт.) Ми не ставимо собі за мету коригувати ринок шляхом видалення з нього суб'єкта господарювання чи блокування його роботи…Наша мета, щоб відповідач припинив порушувати закони, став на правильний шлях, а постраждала сторона була захищена…Ми аналізуємо ситуацію і маємо створювати максимально комфортні умови для бізнесу, знижувати бар'єри входу на ринки. Ось це — наше завдання», – підсумовує голова АМКУ.
*
Внаслідок атаки безпілотника на російський військово-морський корабль "Оленегорский горняк" поблизу Новоросійська, експорт російської нафти, який є одним з джерел фінансування війни РФ проти України, опинився під загрозою
*
Росія очікує отримати $11 млрд додаткового доходу від енергетики попри обмеження ціни на нафту
*
Пекін висловив занепокоєння через допити китайських громадян на кордоні з росією. Китай вимагає від російської влади пояснень
*
На півдні Росії сталася пожежа на елеваторі
*
У Підмосков'ї горить фабрика спорттоварів
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім