"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Президент України візьме участь у саміті "Групи семи", який відбудеться 13-15 червня в місті Бриндізі на півдні Італії - Мелоні
*
Уряд Австралії надасть іще AUD31 млн (майже $20,6 млн) допомоги для задоволення енергетичних і гуманітарних потреб України, йдеться у спільному пресрелізі міністрів закордонних справ і міжнародного розвитку та Тихоокеанського регіону.
"Новий внесок передбачає AUD20 млн до Фонду підтримки енергетики України, що дасть змогу ефективно та результативно використати кошти для забезпечення українців теплом та електрикою", - наголошується в документі.
Згідно з ним, Австралія також надасть Гуманітарному фонду ООН для підтримки переміщених осіб і вразливих груп населення фінансування в розмірі AUD10 млн, щоб розширити доступ до таких предметів першої необхідності, як вода, їжа і житло.
Ще AUD1 млн виділено через Партнерство ООН з прав людей з обмеженими можливостями для поліпшення послуг для осіб з обмеженими можливостями в Україні, зокрема для тих, хто потребує реабілітації після воєнних травм.
"Австралійський уряд залишається непохитним у своєму прагненні підтримувати народ України і робити свій внесок разом із країнами-партнерами, щоб Україна могла покласти край цьому конфлікту на своїх умовах", - заявив міністр міжнародного розвитку Пет Конрой.
Уточнюється, що загалом Австралія виділила Україні понад AUD1 млрд допомоги, включно з AUD880 млн на військову підтримку.
"Уряд Альбанезе (прем'єр Австралії Ентоні Альбанезе) непохитно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", - наголосила міністерка закордонних справ Пенні Вонг.
Фонд підтримки енергетики України був створений спільно Європейською комісією та Міністерством енергетики України. Фонд координує міжнародні пожертви та в партнерстві з урядом України забезпечує задоволення найбільш пріоритетних енергетичних потреб України.
*
Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з міністром закордонних справ Єгипту Самехом Шукрі пропозицію щодо досягнення тривалого миру в Газі
*
Військовослужбовці США повідомили про збиття безпілотника та протикорабельних ракет, які були запущені підтримуваними Іраном бойовиками-хуситами
*
Внаслідок стрілянини у барі в передмісті Піттсбурга, штат Пенсільванія (США), двоє людей загинули, ще семеро зазнали поранень
*
В американському штаті Огайо сталася масштабна стрілянина, внаслідок якої загинула одна людина і ще 26 отримали поранення
*
Керівникам компанії Boeing навряд чи будуть пред'явлені кримінальні звинувачення у зв'язку зі смертельними авіакатастрофами у 2018 і 2019 роках, в яких загинули 346 осіб, оскільки термін давності, швидше за все, минув
*
Американський мільярдер і 45 президент США Дональд Трамп приєднався до TikTok, яка належить китайському технологічному гіганту ByteDance. Раніше він намагався заборонити платформу, коли був президентом США
*
Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі заявила на прес-конференції, що Україна може атакувати російську територію, використовуючи зброю, надану Канадою, оскільки Оттава не ставила Києву жодних конкретних умов щодо її використання.
«Ми вважаємо, що це питання дуже важливе. Ми з міністром (закордонних справ Швеції Тобіасом Більстрьомом - ред.) мали можливість про це поговорити. Після цього ми їдемо до НАТО і обов'язково обговоримо цю тему", - сказав Йолі.
На думку Канади, необхідно дивитися на ситуацію в довгостроковій перспективі, адже Росія не має «червоних ліній». «Тому ми повинні бути впевнені, що коли йдеться про захист України, ми готові допомогти їм і показати, що, незважаючи на те, що відбувається, ми на їхньому боці. І немає ніяких умов для того, щоб Канада постачала зброю Україні, і тому ми будемо продовжувати працювати з українськими збройними силами", - додав міністр.
Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен натякнув, що Білий дім може дозволити Україні завдати удару по території Росії зброєю американського виробництва, пише The New York Times.
США будуть «адаптувати і коригувати» свою позицію, враховуючи мінливі умови на полі бою. Українці повинні самі приймати рішення про те, як найкраще захистити себе, хоча Вашингтон не заохочує і не санкціонує такі атаки, додав Блінкен.
*
Контррозвідка Британії переорієнтовується на боротьбу з Китаєм, Іраном та Росією
*
Євросоюз розглядає можливість введення тарифів на російський імпорт на суму до 42 млрд євро, який досі не підпадав під санкції, запроваджені блоком у відповідь на повномасштабну війну. Про це повідомляє The Financial Times.
Міністри торгівлі ЄС напередодні звернулися до Єврокомісії з проханням розробити план введення мит на товари, які не підпадають під санкції, такі як харчові продукти, ядерне паливо та медикаменти. Згідно з планом, доходи від цих мит мають бути спрямовані на підтримку України. Ініціатива була висунута Швецією.
Рішення стало доповненням до схвалених міністрами тарифів на зернові та олійні культури з рф та Білорусі, які набудуть чинності 1 липня. Ці тарифи запроваджені у відповідь на різке зростання імпорту з цих країн.
Хоча більшу частину торгівлі ЄС з росією було зупинено після вторгнення в Україну, деякий імпорт все ще дозволений. Це пов'язано або з відсутністю альтернативних постачальників, або з побоюваннями щодо можливих збоїв на світовому ринку.
ЄС вже встановив високі тарифи на російську пшеницю — 95 євро за тонну, що фактично робить її експорт нерентабельним. Однак блок не став запроваджувати додаткові санкції, щоб не дати росії підстав для звинувачень у тому, що ЄС перешкоджає експорту продовольства до країн, що розвиваються.
Як писав AgroPolit.com, мито на зерно з рф та Білорусі в ЄС підвищать у липні. Також Україна має показали ЄС, наскільки ризикованою є робота аграріїв.
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок виступає за розміщення міжнародних сил захисту в секторі Гази
*
У Німеччині опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС) стала жертвою кібератаки за тиждень до проведення виборів у Європейський парламент
*
Учасники акції "Студенти проти окупації", які розгорнули наметове містечко на території Копенгагенського університету на знак протесту проти дій Ізраїлю в секторі Гази, оголосили про завершення протесту
*
У французькій Нормандії в ніч протии неділі, 2 червня, відкрили тиждень церемоній на честь 80-річчя операції союзних військ часів Другої світової війни, яка відкрила другий фронт у Європі та допомогла перемогти нацистську Німеччину
*
У неділю, 2 червня, у сербській столиці Белграді проводяться повторні вибори, які були призначені після виявлених порушень під час голосування 17 грудня
*
В Ісландії на виборах президента перемагає підприємиця та інвесторка Халла Томасдоттір
*
В італійській Венеції набули чинності нові правила, що забороняють використання гучномовців та обмежують розмір туристичних груп до 25 осіб
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що загроза з боку Росії триватиме, тому Берлін буде укріплювати власну оборону та допомагати в обороні членів Північноатлантичного Альянсу
*
У Військово-морських силах Збройних сил України спростували повідомлення російських ЗМІ про нібито знищення кораблів та катерів українського флоту
*
Міністр оборони України Рустем Умєров під час зустрічі з міністром оборони Сінгапуру Нг Енг Хеном у рамках Азійського саміту з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла» обговорив розвиток співпраці у сфері оборонних технологій
*
На фронті тривають 10 бойових зіткнень на кількох різних напрямках, найгарячіше - на Покровському напрямку
*
На фронті від початку доби відбулося 29 бойових зіткнень
*
Сили протиповітряної оборони знищили 25 із 25 російських ударних БПЛА типу Shahed-131/136, віпущених вночі 2 червня
*
Перший фахівець з обслуговування F-16 уже прибув до України з Греції
Зазначається, що грецькі ВПС накопичили великий досвід у використанні винищувачів у місіях «повітря-повітря»
*
ЗСУ контратакували у Вовчанську – BILD
За інформацією видання, Силам оборони вдалося відбити кілька кварталів
*
Польща нині працює над новою військовою допомогою для України. Це буде вже 45-й пакет. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, повідомляє Reuters.
«Польща відправила 44 пакети допомоги Україні, зараз ми організовуємо 45-й… Ми вважаємо, що тільки у вигляді військової допомоги ми внесли близько 4 мільярдів євро», — заявив він.
*
Комітет з питань бюджету пропонує спрямувати додатково 2 млрд гривень на ЗСУ - Роксолана Підласа
*
США планують залучити понад $62 млрд бюджетної допомоги Україні від міжнародних партнерів - заступник міністра
Заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо відвідав Київ 29 травня, щоб зустрітися з урядовцями й обговорити підтримку України з боку США, подальші кроки з посилення санкцій, а також зусилля, спрямовані на отримання прибутку від заморожених російських активів, повідомляє пресслужба посольства США в Україні.
"Під час візиту Воллі Адеємо зустрівся із заступницею глави Офісу президента Іриною Мудрою, щоб дізнатися більше про її роботу з розробки міжнародного механізму компенсації для притягнення Росії до відповідальності. Також під час зустрічі з народними депутатами він обговорив зусилля, спрямовані на надання Україні додаткових ресурсів, у т. ч. плани щодо залучення понад $62 млрд бюджетної допомоги від міжнародних партнерів", - зазначено в повідомленні в телеграм-каналі.
Крім того, Адеємо долучився до групи викладачів і студентів Київської школи економіки, а також неурядових організацій і журналістів, щоб узяти участь у дискусії щодо того, як США можуть посилити санкції проти Росії та зруйнувати її військово-промислову базу.
*
Країни Північної Європи разом підтримали Україну приблизно на EUR17 млрд у вигляді цивільної та військової допомоги і продовжать таку підтримку, яка визначатиметься потребами України, заявив прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон за підсумками третього саміту "Україна - Північна Європа" у Стокгольмі в п'ятницю.
"Ми підтверджуємо нашу прихильність зміцненню обороноздатності України шляхом надання військової техніки, навчання та допомоги в розвитку власної оборонної промисловості України. Володимире, ви й український народ можете розраховувати на постійну сильну підтримку країн Північної Європи. Наша стратегічна мета - перемога України", - сказав Крістерссон на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.
Прем'єр нагадав, що оголошений днями пакет військової підтримки Швеції Україні на $1,3 млрд має дуже чітку спрямованість, надаючи не лише такі необхідні артилерійські боєприпаси і бойову техніку, а й можливості протиповітряної оборони у тісній співпраці з партнерами з коаліції, включно з двома літаками повітряного спостереження та управління.
Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен також наголосила, що зустріч у Стокгольмі буде сильним сигналом того, що всі жителі Північної Європи твердо стоять на боці України.
"Ми маємо прискорити і посилити нашу підтримку України, тому що ситуація на полі бою настільки критична. Зараз у нас є безпекові зобов'язання від усіх північних країн. Ми вже багато пожертвували, і всі ми готові пожертвувати ще більше", - заявила глава данського уряду.
Вона зазначила, що незабаром данські літаки F-16 вирушать до України, країна також зробила свій внесок у спільні закупівлі боєприпасів.
"І зараз ми всі згодні з необхідністю нарощувати власну оборонну промисловість і водночас - і я хотіла б на цьому наголосити - підтримувати виробництво зброї, боєприпасів, безпілотників в Україні, щоб те, що потрібно на полі бою, вироблялося там, де воно використовується, і доставлялося на лінію фронту швидше, ніж нам це вдається сьогодні", - додала Фредеріксен.
За її словами, весь час існує ризик, що союзники за межами України жертвують занадто мало і занадто пізно, і це потрібно змінити, щоб необхідна допомога надходила набагато швидше.
Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, зі свого боку, зазначив, що країни Північної Європи мають багато спільного, спільну культуру і спільні цінності. "Одна з цих спільних цінностей, президенте Зеленський, полягає в тому, що ми прагматичні та практичні люди. Тому ми обіцяємо підтримку Україні. Ми надаємо те, що обіцяємо, і виконуємо те, що обіцяли", - наголосив глава норвезького уряду.
За його словами, окрім допомоги з ППО, Норвегія разом із Великою Британією надаватиме більше морської підтримки для захисту України з моря.
"І ми не втрачатимемо терпіння і розмовлятимемо телефоном із нашими колегами, щоб домогтися цього (більшої військової підтримки - ІФ-У), тому що час не терпить", - додав Гар Стьоре.
"Короткострокова мета - забезпечити Україну боєприпасами, військовою технікою, оборонними матеріалами, щоб вона могла виграти цю війну. Ситуація на місцях критична, і я закликаю всіх наших західних союзників і тих, хто підтримує Україну в її захисті від російської агресії та імперіалізму, надати посильну допомогу", - зазначив, зі свого боку, президент Фінляндії Александр Стубб.
За його словами, середньостроковою метою є забезпечення того, що президент Володимир Зеленський справедливо назвав справедливим миром.
Він наголосив на необхідності того, щоб якомога більше країн з усього світу взяли участь у мирному форумі у Швейцарії 15 червня, і його колеги зі скандинавських країн підтвердили свою участь.
"Найважливіше зараз - мирний саміт. Він має стати по-справжньому глобальним самітом. На цей момент у саміті беруть участь уже близько 100 держав і міжнародних організацій, але Росія шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь певних країн", - заявив президент України Володимир Зеленський.
За його словами, наразі ще немає підтвердження від деяких партнерів, і на зустрічі в Стокгольмі обговорювали, як можна разом зміцнити мирні зусилля і мирний саміт.
*
Національний банк протягом тижня, з 27 по 31 травня, купив на міжбанківському валютному ринку $10 млн і продав $1 091,10 млн. Чистий продаж валюти становив $1 081,10 млн проти $683,93 млн минулого тижня. Про це свідчать дані Нацбанку.
*
В Україні та світі дорожчає соняшникова олія через обмежену пропозицію
У травні законтрактовано 620 тонн української соняшникової олії на експорт, який відбувається дуже швидкими темпами, проте у липні-серпні темпи експорту можуть сповільнитися
*
На контрольованій Україною території станом на 31 травня аграрії засіяли понад 7 млн га олійних та 5,5 млн га зернових та зернобобових культур, що складає більш як 98% від прогнозу
*
З початку року 7 118 агрогосподарств отримали 47,2 млрд гривень банківських кредитів на розвиток, з них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 4 277 господарств профінансовано на 20,3 млрд грн
*
ПАТ «Укрнафта» отримало перші заявки від зацікавлених інвесторів на відновлення видобутку на 30 ліквідованих свердловинах шляхом буріння бокових стовбурів
*
За даними Державної митної служби, у січні - березні 2024 року найбільше легкових автомобілів ввезено в Україну з Німеччини - 17,1 тис
*
Із початку року держбюджет отримав на ₴19,6 мільярда більше митних платежів, ніж очікувалося
У травні 2024 року державний бюджет отримав 48,4 млрд грн митних платежів, з початку року - 234,3 млрд грн
*
Екстрені відключення світла скасовані по всій території України
*
За 4 роки від початку введення в Україні автоматичної фіксації порушень ПДР поліцейські винесли понад 10 мільйонів постанов: із цієї кількості було виконано 89% постанов та сплачено штрафів на загальну суму понад 2,1 млрд грн
*
"Метінвест" заплатив за два роки 35 млрд грн податків, і планує "зелену" трансформацію, - Риженков
З 2014 року компанія "Метінвест" Ріната Ахметова втратила 6 потужних підприємств, і наново перебудовувала всі логістичні ланцюги.
Про це заявив генеральний директор "Метінвесту" Юрій Риженков.
"Ще на початку війни на сході головний офіс компанії Метінвест переїхав з Донецька до Києва. У 2017 році компанія втратила Єнакіївський металургійний завод, Харцизький трубний завод і "Краснодонвугілля". А у 2022 році росіяни знищили два найбільші комбінати Групи в Маріуполі — "Азовсталь" та ММК імені Ілліча. Під окупацією опинився й Авдіївський коксохімічний завод. Це стало потужним ударом для "Метінвесту", - заявив Риженков.
Під час війни пріоритети компанії змінилися: якщо до повномасштабного вторгнення компанія виділяла кошти на соціальну інфраструктуру, освіту, спорт і культуру, то зараз – підтримує армію, надає гуманітарну допомогу та опікується співробітниками, ветеранами і безпекою громад.
"Попри всі втрати, "Метінвест" є одним із найбільших донорів ЗСУ та опорою України. Компанія спрямувала на допомогу країні та її громадянам 6 млрд грн, з яких понад 2,9 млрд грн — на потреби армії, в межах мілітарної ініціативи "Сталевий Фронт" Ріната Ахметова. Також, навіть в умовах війни, компанії вдається випускати нову продукцію: за два роки вона налагодила виробництво близько 50 видів нових продуктів", - зазначив СЕО Метінвесту.
За його словами, зростання виробничих потужностей та експорту позначилося на сплаті податків, які дають змогу забезпечувати потреби фронту. Зокрема, за два останні роки "Метінвест" сплатив понад 35 млрд грн податків і зборів до українського бюджету, а за I квартал 2024 року - подвоїв показники минулого року.
"Наступне ж десятиліття стане періодом інновацій. Метінвест зміг не просто пристосуватися до роботи під час війни, а й будує плани на безвуглецеве майбутнє – зокрема, завод із виробництва зеленої сталі в Італії. Він має компенсувати втрату маріупольського виробництва, і збільшити завантаженість українських гірничо-збагачувальних комбінатів. Крім того, він стане пілотним проєктом для майбутньої зеленої трансформації підприємств компанії в Україні", - додав Риженков.
Зелена стратегія групи передбачає модернізацію українських меткомбінатів "Каметсталі" й "Запоріжсталі", а ГЗК планується переобладнати під виробництво високоякісних окатків. Це потребуватиме значних інвестицій у перспективі 5‑10 років після завершення війни.
"Модернізовані підприємства потребуватимуть працівників із високою кваліфікацією. У компанії бачать металургів майбутнього, що керуватимуть великими програмованими машинами, як сучасні оператори дронів. Тому вже два роки працює власний університет компанії "Метінвест Політехніка", який цього року випустив перших фахівців. Освіта європейської якості стане значним внеском у розвиток молодих людей, орієнтованих на відбудову України", - резюмував Риженков.
*
4 червня на станції Київського метрополітену "Вокзальна" вперше з моменту відкриття проведуть капітальний ремонт одного з ескалаторів. Ескалатор буде закритий орієнтовно до кінця серпня
*
Україна виконала всі вимоги реформ для початку переговорів про вступ до Європейського союзу. У зв'язку з цим країни ЄС повинні швидко узгодити переговорні рамки. Про це заявила державний міністр Німеччини у справах Європи Анна Люрман, повідомляє Tagesschau.
«На думку уряду Німеччини, Україна виконує всі вимоги для відкриття переговорів про вступ до ЄС у червні. Тому ми закликаємо всі країни-члени ЄС швидко узгодити переговорні рамки», — заявила вона.
*
У Брюсселі у ніч на 2 червня оголосили ім'я переможця одного з найпрестижніших міжнародних музичних конкурсів – конкурсу імені королеви Єлизавети. Ним став Дмитро Удовиченко – вихованець Харківського музичного ліцею
*
Уряд Китаю посилює економічний тиск на Тайвань і від середини червня скасовує пільгові тарифи на частину тайванського імпорту, які діяли понад десять років
*
За даними національного спротиву, на тимчасово окупованих територіях Запорізької області росіяни проводять інвентаризацію сільськогосподарських земель
*
На Староміській площі Праги напередодні, 1 червня, російськомовні іноземці напали на волонтерів ініціативи Prague Maidan, які збирали гроші на підтримку України
*
В німецькому місті Ален у землі Баден-Вюртемберг напередодні скоїли напад депутата Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Родеріха Кізеветтера, відомого своєю підтримкою України
*
В угорській столиці Будапешті напередодні десятки тисяч людей зібрались, щоб продемонструвати свою підтримку прем'єр-міністру Віктору Орбану за тиждень до виборів до Європейського парламенту
*
Одна з великих криптовалютних бірж Японії DMM Bitcoin, яка обслуговує близько 370 тисяч клієнтів, зазнала кібератаки, внаслідок якої зловмисники викрали цифрові активи вартістю щонайменше 48 мільярдів єн (близько $305 мільйонів)
*
П'ять трун з написом «Французькі солдати з України» були виявлені біля підніжжя Ейфелевої вежі у Парижі
*
У Маріуполі вночі стався потужний вибух
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Диво закінчилося: чому більше ніхто не вірить, що Китай стане економікою №1
Економіка КНР, якій не так давно пророкували світове лідерство, гальмує фактично на всіх напрямах. Із якими структурними проблемами стикається КНР, які сфери на цьому фоні продовжують зростати, та чи вистачить їх для подальшого вибухового розвитку країни, розповів економіст Олексій Петрівський.
Причини розчарування
Не так давно більшість економістів пророкували Китаю місце першої економіки світу, вправляючись в тому, хто точніше спрогнозує терміни. Чомусь більшість експертів ігнорували структурні проблеми Китаю і сумнівність економічних показників, що публікуються. Сьогодні майбутнє економіки КНР не здається таким багатообіцяючим, як донедавна, — уже цілком очевидно, що епоха швидкого економічного зростання добігла кінця. Колишні драйвери розвитку економіки вичерпують свій потенціал. Відновлювальне зростання економіки фактично завершене, бурхливий приріст працездатного населення у минулому.
Історично одним із основних факторів зростання ВВП у Китаї були масштабні інвестиції в нерухомість та інфраструктуру. Багаторічні інвестиції у будівництво виробничих потужностей, доріг та хмарочосів перетворили економіку країни на одну з найбільших у світі, однак можливості для продовження такої політики, схоже, вичерпуються.
Сектор нерухомості, що становить близько 30% від ВВП країни, перебуває у кризі з 2020 року, і це основна причина уповільнення економічного зростання.
На сектор нерухомості зав'язані безліч інших індустрій, починаючи з виробництва будматеріалів, транспорту і закінчуючи електронікою з фінансами.
Урбанізація практично зійшла нанівець, і це теж починає позначатися на банках. Частка проблемної заборгованості у структурі позик представникам галузі у більшості банків зростає, при тому що на будівельний сектор припадає близько чверті всіх виданих кредитів.
Ще одна проблема — падіння експорту внаслідок уповільнення світової економіки. Зі свого боку, низький внутрішній попит не дозволяє бізнесу розширювати виробництво — рівень споживання домогосподарств щодо ВВП залишається досить низьким, особливо для такої великої економіки.
Стимулювати попит за допомогою прямих дотацій населенню теж недоцільно, з урахуванням населення 1,4 млрд. Що стосується таких заходів стимулювання, як, наприклад, зниження податкових ставок, відсоткових ставок за кредитами, зменшення норм обов'язкових резервів для банків для вивільнення додаткової ліквідності, — всі ці заходи вже застосовуються китайською владою, але поки що цього також недостатньо для того, щоб спинити уповільнення темпів зростання.
Геополітика посилює загрози
Наступна проблема — демографія. У Китаї вперше за 60 років зафіксовано скорочення загальної кількості населення. За 2022 рік китайців поменшало на 850 тисяч людей. На додачу — середній вік китайців стрімко зростає, населення старіє, а отже, створює додаткове навантаження на економіку. Люди похилого віку споживають менше, і тим самим менше стимулюють економічне зростання.
Паралельно б'є рекорди кількість безробітних серед молоді: у червні 2023 року їхня частка досягла 21,3%, що майже вдвічі перевищує допандемійний рівень.
Китай — найбільший покупець енергоресурсів у світі. А також — головний торговий партнер рф. Економічні проблеми у КНР можуть вплинути на світові ціни на нафту та іншу сировину. Тож проблеми Китаю — проблеми кремля.
Ще одне з гальм китайської економіки — торгова та технологічна війна зі США. Будь-яке подальше зближення з росією додасть аргументів американцям для посилення тиску на Китай та ускладнить спроби Сі зберегти добрі відносини з Євросоюзом — головним ринком збуту китайських товарів.
Напружені відносини зі США, в тому числі на тлі російсько-української війни, відлякують іноземні компанії. Вони не поспішають вкладатися в Китай або через вже запроваджені обмеження, або через побоювання майбутніх санкцій, у тому числі через Україну або Тайвань. Західні компанії шукають нові локації для розширення виробництва, і гроші йдуть до Індії, В'єтнаму, Єгипту, Туреччини, Мексики.
Сьогодні уже цілком очевидно, що Китаю не вдасться обігнати США, оскільки уповільнення темпів економічного зростання матиме суттєвіший характер, ніж вважалося раніше, скорочення іноземних інвестицій у китайську економіку, демографічні проблеми на додачу до ослаблення економічних зв'язків зі США лише поглиблюють проблеми в економіці, викликані структурними проблемами.
Найбільша довгострокова проблема Китаю полягає в тому, що в нього просто немає такої міцної бази внутрішнього споживання, яку мають США. Китай не може покладатися лише на себе для підтримки свого економічного зростання. А основні споживачі китайської продукції — це ЄС і США, відносини з якими стають дедалі прохолоднішими…
Тож, цілком ймовірно, що найближчі десятиліття чергові експерти примірятимуть роль економіки номер один на Індію чи Мексику, як колись уже міряли на Японію та Китай.
Варто зазначити, що в Китаї є певні галузі, які переживають справжній бум: електромобілі, сонячна та вітрова енергетика. Але чи здатні ці галузі найближчим часом компенсувати вигальмовування китайської економіки і, тим паче, тримати попередні темпи зростання? Великий оптимізм щодо цього хіба тільки в китайців.
***
Китай витіснив Росію з африканського ринку зброї – The Economist
Китай витіснив Росію з африканського ринку зброї та збільшує постачання військової техніки до африканських країн.
Про це повідомляє видання The Economist.
Китай за останні роки зумів витіснити Росію з африканського ринку зброї коштом більш різноманітної техніки, яку вони продають на вигідних умовах.
Як зазначає видання, експорт китайської зброї на сьогодні починається з вогнепальної зброї та закінчується військовими кораблями, які постачаються Джибуті та Мавританії
Також Китай активно озброює країни континенту безпілотниками, які закуповуються Нігерією, Конго та іншими. Така зацікавленість пов’язана з вигідними кредитами, які Китай погоджує для розширення власного експорту.
Видання зазначає, що за період з 2019 по 2023 рік, не менше 21 країни Африки отримали зброю від Китаю.
«Ймовірно, сім з десяти африканських армій зараз мають броньовані машини, які, як і багато інших товарів, виготовлені в Китаї» – зазначає видання.
Такий підхід дозволяє Китаю отримати більший вплив у Африці та отримати кращі відносини з більшістю країн цього континенту.
Треба зазначити, що історично Франція була домінуючою країною з експорту озброєння африканським країнам, але через значне збільшення її вартості та менш прийнятні умови, країни Африки почали шукати нових постачальників.
«Пекін продає зброю за зниженими цінами. У поєднанні з гнучкими механізмами фінансування, військовим співробітництвом і підготовкою офіцерів, це приваблива пропозиція для армій з великим чи малим бюджетом.» – зазначає видання.
Раніше «Мілітарний» повідомляв, що європейські виробники боєприпасів розповіли про серйозну залежність від китайської сировини, що використовується у виробництві порохів.
Провідні виробники боєприпасів, включаючи шведську компанію Saab та німецьку Rheinmetall, попередили, що Європа надмірно залежить від китайської бавовни, що становить більше половини всіх поставок для збройової промисловості.
***
Міністр оборони КНР Дун Цзюнь під час виступу на азійському безпековому форумі «Діалог Шангрі-Ла» в Сінгапурі заявив, що перспектива мирного «возз’єднання» Китаю з Тайванем усе більше розмивається «тайванськими сепаратистами» та зовнішніми силами
***
Китай пообіцяв силою "розгромити" незалежність Тайваню, — ЗМІ
Міністр оборони КНР заявив, що критиків китайської політики чекає самознищення.
Китай пообіцяв силою "розгромити" незалежність острова Тайвань. Таку заяву зробив глава Міноборони Китаю Дон Цзюнь на конференції з питань безпеки "Діалог - Шангрі Ла" в Сінгапурі, пише DW.
За його словами, Пекін нібито налаштований на "мирне возз’єднання", але "сили незалежності" Тайваню перешкоджають цьому.
Тому армія Китаю готова діяти "рішуче", щоб запобігти незалежності Тайваню. Також він звинуватив владу острова у нібито руйнуванні китайської єдності.
"Ці сепаратисти нещодавно зробили фанатичні заяви, які демонструють їхню зраду китайської нації та своїх предків. Вони будуть прибиті до стовпа ганьби в історії", — заявив міністр.
Дон Цзюнь заявив, що тим, хто підтримує незалежність Тайваню, загрожує самознищення.
Рада Тайваню відповіла на заяви КНР, що засуджує "провокаційні та ірраціональні" коментарі китайського міністра.
"Це об'єктивний факт, що дві сторони Тайванської протоки не підпорядковуються одна одній, і це також статус-кво в протоці", — ідеться у повідомленні.
Керівник Індо-Тихоокеанського командування адмірал Джон Акіліно вважає, що нарощування військової потужності Китаю свідчить, що країна готується до вторгнення на Тайвань до 2027 року.
***
Китай за 4 роки збудував уже 10 ракетних крейсерів Type 055 на 112 ракет кожен
Китайська промисловість демонструє рекордні темпи будівництва кораблів океанського класу
Увідкритому доступі з’явились супутникові знімки комерційної якості, з яких випливає, що верф у китайському місті Далянь у провінції Ляонін нещодавно спустила на воду вже десятий есмінець проекту Type 055, котрий по суті є повноцінним ракетним крейсером.
Цей факт уже демонструє, із наскільки високим темпом Китай будує такі есмінці, бо попередній (тобто дев’ятий) корабель проекту Type 055 був спущений на воду лише наприкінці 2023 року, пише портал Army Recognition.
Більш наочніше про темпи виробництва ракетних крейсерів проекту Type 055 на потужностях китайської оборонної промисловості може свідчити наступний факт – перший корабель цього проекту Китай спустив на воду в січні 2020 року, а восьмий корабель був спущений у квітні 2023 року. Тобто виходить середній темп в 2-3 ракетні крейсери цього проекту на рік.
Тим більш, що Type 055 для ВМС НВАК – це одночасно і кораблі для охорони авіаносних ударних угрупувань, і самостійний інструмент для проекції сили в акваторії Південно-Китайського моря, який навіть може виконувати роль флагманського корабля.
Окремо варто наголосити, що високий темп будівництва кораблів проекту Type 055 китайська промисловість тримає без зниження темпів по іншим кораблям: наприклад, фрегати проекту Type 054 будують одразу дві крупні верфі у містах Шанхай та Гуанчжоу.
Тактико-технічні характеристики кораблів за проектом Type 055:
водотоннажність – 12 тисяч тонн;
довжина корпусу – 183 метри;
ширина корпусу – 22 метри;
швидкість ходу – до 30 вузлів;
озброєння – вертикальна пускова установка на 112 комірок, для запуску протикорабельних чи зенітних ракет.
***
Китай обмежить експорт авіаційних і космічних компонентів
***
Пхеньян запустив ще понад 600 повітряних куль зі сміттям до Південної Кореї та продовжував глушити сигнали GPS п’ять днів поспіль
***
Україна вгатила HIMARS по РФ вже за кілька годин після дозволу США - Forbes
***
ООН буде представлена на Саміті миру в Швейцарії, попри протидію РФ – Кислиця
***
Росія нібито збила безпілотники над Курською та Бєлгородською областями, а також над акваторією Азовського моря. Джерело: Міноборони РФ.
***
BBC: президент Франції Макрон дозволив Україні бити ракетами Scalp по аеродромах рф в Бєлгороді та Курську
***
У Латвії передали до суду кримінальну справу проти колишньої депутатки Сейму Глорії Гревцової щодо виправдання воєнних злочинів Росії
***
РФ зосередила у Чорному морі кілька кораблів
Станом на ранок 2 червня вороже корабельне угруповання складає три одиниці, серед них ракетоносій. РФ вивела у Чорне море три бойові кораблі.
***
Розвідка Британії оцінила, який вплив матиме усунення Кремлем авторитетних командирів РФ
Усунення Кремлем авторитетних російських командирів може налякати російських солдатів, а командування вважатиме покору режиму важливіше за компетентність.
Розвідка нагадує, що 21 травня 2024 року російські ЗМІ повідомили про затримання генерал-майора Івана Попова, колишнього командувача 58-ю загальновійськовою армією РФ. Його заарештували за звинуваченням у шахрайстві та корупції, пов’язаних з продажем військових будівельних матеріалів.
У липні минулого року Попов був звільнений з посади командувача 58-ї армії, яка дислокувалася на Запорізькому напрямку. Генерал розкритикував компетентності рішень керівництва оборони РФ щодо ведення війни. Потім він також розкритикував рішення про своє звільнення, заявивши, що "старший командир вдарив з тилу, віроломно і підло обезголовивши армію в самий важкий та напружений момент".
У Британії заявляють, що у корумпованій системі покарання за хабарництво є політичним інструментом боротьби. Також в історії є багато випадків, коли російський режим використовував звинувачення в корупції, реальні чи вигадані, щоб усунути або покарати внутрішніх критиків або неугодних.
"Як командувач армією Попов загалом вважався висококомпетентним і, за словами російських військових оглядачів, був популярним серед російських військ. Його арешт, ймовірно, ще більше налякає російських військових і переконає його колег на вищих командних посадах, що лояльність і покора режиму та своєму начальству цінуються вище, ніж компетентність і харизма", - йдеться у зведенні.
Передісторія
У момент літнього контрнаступу на півдні України серед російського військового керівництва стався так званий бунт. Активним його учасником був російський генерал Іван Попов, командувач силами 58-ї окупаційної армії.
Він звинуватив міністра оборони Сергія Шойгу і бездіяльності та "обезголовлюванні армії". При цьому Попов робив це публічно.
У липні 2023 року Попова звільнили з посади командувача 58-ї армії.
***
Армії РФ використовує звинувачення у корупції для усунення з посад нелояльних - британська розвідка
***
Каспарову загрожує кримінальна справа за невиконання обов'язків іноагента
***
Захворюваність на гепатит С у Росії за рік зросла на чверть
***
На НПЗ в Ухті сталося загоряння, три людини постраждали
***
США мають дозволити Україні бити по військових цілях в оперативному і глибокому тилу Росії - ISW
***
США протестують здатні долітати до Росії ядерні ракети
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім