"Нещодавно з великим здивуванням дізнався одну річ" - Павло Вернівский

"Нещодавно з великим здивуванням дізнався одну річ" - Павло Вернівский

В нас стоять грифи секретності на геологічні звіти та відомості про запаси корисних копалин!!!

Причому ці грифи секретності стоять з 2005 року. І дивним чином інформація засекречена лише щодо певних категорій корисних копалин, в яких зацікавлена Росія і які раніше туди експортувались. В мене одразу чомусь закрадаються підозри, що проросійські агенти впливу засекретили інформацію про ці метали в інтересах самої Росії.

Тому що такий гриф секретності практично унеможливлює залучення сюди іноземних інвестицій! В той же час, Росія чудово розуміє запаси певних мінералів, бо це звіти радянських часів!

Окрім того я також розумію, що в цілях державної безпеки треба не засекречувати інформацію про родовища, а треба блокувати небажані іноземні інвестиціі.

Чому мене зацікавило це питання? Бо багато років я чую пісню як багато в нас літію та інших корисних копалин. Як в нас пафосно розмірковують, що такі запаси можуть бути цікаві виробникам електромобілів.

А по факту, запаси літію в нас засекречені!!!

І толку від того, що в нас є ці запаси? Якщо потенційні інвестори нічого не знають ні про родовища, ні про запаси?) Якщо для того щоб порахувати об’єм інвестицій та рентабельність проекту, інвестору спочатку треба поспілкуватись з СБУ!!!

Ну уявіть собі абсурдність ситуації) Перед тим як кудись їхати і з кимось спілкуватись, наш власник спецдозволу на розробку родовища має прийти в СБУ і розповісти куди він їде, з ким має спілкувати та про що.

Далі ще веселіше. Спілкуються наші представники з іноземним інвесторам. Розповідають про наші родовища. Інвестор зацікавився і питає: «а покажіть нам ділянки і які там запаси?». На що наші відповідають: «Нажаль, ми не маємо права ділитись такою інформацією, але якщо вам цікаво, то для початку поспілкуйтесь з СБУ, а потім ми вам все розповімо».

Як з таким підходом ми збираємось залучати інвестиціі? Мені не зрозуміло!!!