"Інфляція" - Олексій Гончаренко

"Інфляція" - Олексій Гончаренко

Це на росії чи не улюблена тема для обговорень: у Скабєєвої та Соловйова збираються «експерти» та прогнозують загибель західних країн. Хваляться, що енергоносії завжди виручатимуть рф. Так кажуть, наче росія сама ці часи здатна пережити.

Власне, на росії засекречені дані центробанку, тобто про російську реальну інфляцію інформацію не знайдеш. Але економіка летить шкереберть. Якраз пора про чужі проблеми поговорити, поки своя хата горить, це так по-російськи. В ХХІ столітті планувати порятунок виключно за рахунок газу й нафти? Серйозно?

Нагадаю, у ХХ столітті одного разу з‘явилась велетенська нафтова прірва, американці дійсно від неї постраждали. І що, хто ж там здався та слухняно завалився? Ніхто. Було важко, але держава встояла. Власне, це була держава, а не притрушена на голову бензоколонка з чекістом за кермом. І зараз я далеко не про всіх нафтових експортерів тих часів чую, а от про США – так. Держава завжди важливіша за нафту. Як і совість.

Тепер вожді рф намагаються заспокоїти населення, якому під ялинку принесли лише злидні. Так розповідають про інфляцію десь за кордоном, аби громадяни не помітили свою. Але це вже сталось. Адже в російських магазинах стрімко дорожчають продукти – що робити, їсти замість них нафтовий суп та газову кашу? Таку економічну катастрофу не приховаєш криком «Зате в американців гірше».

Раз на 50 років якась держава-бензоколонка починає зариватись та вважає себе провідною країною. Та потім обов‘язково дестабілізує ринок. Якщо опустити подробиці, згодом бензоколонка в своєму безумстві потрапляє в ізоляцію та гниє без доступу до світових ринків. Поцікавтесь у Ірана, чи солодко йому сидіти з нафтовими родовищами та без елементарних предметів побуту.

Про інфляційні ризики непокояться цивілізовані держави, яким тепер доведеться проводити антикризові заходи. Але радіє тільки одна країна. Зовсім не цивілізована, що за свій рахунок зробила гірше собі, аби гірше стало всім. Тут не радіти треба, росіяни. Краще копайте могилу для власної економіки: літо спекотне, труп вже пахнути починає. І тільки потім, коли замість цієї нафтогазової матрьошки збудуєте щось розумніше за звичайний експорт із демпінгом, зможете когось вчити життю та виражати емоції.

Росія могла зробити висновки з чужих помилок, натомість вирішила їх повторити. А коли повторила, їй стало нудно і ці помилки були в рази перевищені. Ось така історія. Скоро Іран радітиме, бо він – не росія. Балачками про інфляцію крах імперії вже не спинити.