Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.05.2023

1. Країни ОПЕК+ почали знижувати видобуток нафти.

- Про намір додатково обмежити видобуток нафти оголосили Саудівська Аравія, Ірак, ОАЕ, Кувейт, Казахстан, Алжир, Оман, Габон.

- Добровільне скорочення видобутку нафти розпочнеться з травня та триватиме до кінця цього року.

- При цьому загальний обсяг зниження виробництва має становити 1,66 млн б/д. росія продовжила до кінця року рішення про скорочення видобутку на 500 тис. б/д, що діяло до кінця червня, від середніх лютневих значень.

- ОПЕК+ намагається утримати ціни від зниження, у зв'язку з можливою стагнацією світової економіки.

- Однак росія незалежно від зміни обсягів видобутку нафти і зміни цін на неї продовжує отримувати від продажу цього енергоресурсу приблизно одну і ту ж суму.

2. В ООН переважною кількістю голосів ухвалили резолюцію, в якій рф названо агресором.

- Китай, Індія, Вірменія, Угорщина, Бразилія, Казахстан та арабські країни також проголосували за неї.

3. ПАР попросила путіна не приїжджати на саміт БРІКС, а взяти участь через Zoom.

- Відзначено, що Південно-Африканська республіка входить до країн, які підписали Римський статут, який зобов'язує її виконувати рішення МКС, а отже, заарештувати путіна.

- "У нас немає варіанта не заарештовувати путіна. Якщо він сюди приїде, нам доведеться його заарештувати", - сказав представник уряду ПАР.

4. Прокуратура Болгарії розслідує, чому уряд не ввів жодної санкції проти росіян.

- Генеральний прокурор Болгарії доручив Державному агентству національної безпеки провести розслідування того, як влада країни реалізує введені Євросоюзом санкції проти рф.

- "Прокуратура запитує у ради міністрів і всіх міністерств і відомств, які беруть участь у роботі координаційної групи щодо російських санкціяй, інформацію про те, які конкретно заходи та дії були вжиті, які постанови випущені у зв'язку з накладеними санкціями", - заява прокуратури.

- Влада Болгарії не ввела жодних обмежувальних заходів щодо російських громадян і компаній, внесених до списку санкцій ЄС.

5. Обсяги вітроенергетики в ЄС зростають

- За даними асоціації Wind Europe показник, який 26 квітня становив лише 1,4% у загальному обсязі, 30 квітня зріс до 13,2%. Середньомісячне вироблення вітроенергетики у квітні склало 14,5%.

- Тим часом, за даними Gas Infrastructure Europe, запаси газу у підземних сховищах газу (ПСГ) до ранку 30 квітня зросли на 0,33 % – до 59,31%. Це приблизно на 20 % вище за середній показник на ті ж дати у 2018–2022 роках. Нині у европейських сховищах 65 млрд кубометрів газу.

- Тепла погода з початку зими, високий рівень заповнення ПСГ та вироблення вітрогенерації впливають на вартість газу в Європі, які останнім часом тримаються на рівні $440 за тисячу кубометрів.

6. В росії масово крадуть сушарки для рук з кафе та ресторанів.

- Бренд Dyson пішов з ринку росії і тепер нова техніка коштує по 200 тисяч рублів за штуку.

- Тому сушарки почали красти на замовлення.

- За останні два місяці кількість таких крадіжок перевищує вже 50 штук.