Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 01.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 01.08.2023

1. Морські перевезення сирої нафти з росії за чотири тижні впали до найнижчого рівня з початку січня.

- Середні поставки за місяць знизилися до 2,98 млн барелів на день.

- На цьому фоні у липні на російських НПЗ було перероблено більше нафти, оскільки на кількох заводах завершився капітальний ремонт.

- Тепер знижки для китайських покупців сорту ESPO з постачанням у вересні скоротилися.

- У цілому зростання цін і скорочення дисконту щодо міжнародних стандартів також робить російську нафту менш привабливою ніж індійських нафтопереробників.

- Як мінімум чотири танкери перевозять нафту Північним морським шляхом. Проте малоймовірно, що багато суден із тіньового флоту зможуть скористатися цим маршрутом. У деяких місцях ще потрібна допомога криголамів.

2. Середня ціна російської нафти Urals у липні склала $64,37 за барель.

- Знижка на російську нафту минулого місяця склала $15,7 за барель.

- Це в 1,2 рази нижче, ніж у липні 2022 року ($78,41 за барель), проте вище за встановлену країнами G7 цінову стелю.

3. Російські нафтові компанії цього року показують рекордні темпи буріння, незважаючи на те, що країна домовилася з ОПЕК+ про тривале скорочення видобутку.

- З січня до червня установки пробурили в росії 14,7 тис. км експлуатаційних свердловин, що на 6,6% більше запланованого і на 8,6% більше, ніж за той же період 2022 року.

- Можливо, рф закладає основу збільшення обсягів видобутку після закінчення терміну дії угоди з ОПЕК+ наступного року.

- На думку експертів, це може бути ознакою, що москва в майбутньому не захоче скорочувати видобуток.

- Можливо також, що компанії намагаються підтримати поточні обсяги видобутку.

4. У росії автозапчастини для іномарок до кінця року подорожчають ще на 20-25%.

- Насамперед це стосується автомобілів європейського, японського та корейського виробництва. На ціни вплине зниження курсу рубля.

- З початку цього року вартість запчастин вже зросла на 20–40%.

5. Швейцарський банк UBS ухвалив рішення відмовитися від значної частини російських клієнтів поглиненого ним Credit Suisse та закрити їхні рахунки.

- UBS планує відмовитися від 50 до 75% іноземної клієнтської бази Credit Suisse, вважаючи ризики роботи з ними занадто високими.

- Більшість сумнівних із погляду банку клієнтів становлять росіяни.

- Очікується, що перш за все це торкнеться російських офшорних компаній, які Credit Suisse обслуговував зі Швейцарії.

6. Китай запроваджує обмеження на експорт безпілотників та їх компонентів після того, як влада США звинуватила Пекін у постачанні російській армії товарів подвійного призначення.

- Відтепер постачання за кордон цивільних безпілотників великого радіусу дії буде можливим лише при отриманні експортної ліцензії.

- Під експортний контроль підпадуть дрони вагою понад 7 кг, здатні перебувати в повітрі понад 30 хвилин, транспортувати об'єкти та скидати їх на землю.

- Обмеження набудуть чинності 1 вересня та діятимуть два роки.

7. Німецький енергоконцерн Uniper не розраховує на відновлення постачань російського газу і чекає рішення по суду з «Газпром експортом» через їх припинення не раніше наступного року, заявив глава Uniper Майкл Льюїс.

- «Сьогодні ми не бачимо можливості того, що «Газпром експорт» знову постачатиме газ… рішення суду очікується не раніше наступного року», — сказав він.

8. Імпорт із росії до Туреччини скоротився у червні на 43%.

- Імпорт російських товарів до Туреччини різко скоротився у червні на 43% порівняно з червнем 2022-го.

- Щодо травня 2023-го показник зменшився на 36%.

- Червневий показник став мінімальним із жовтня 2021-го – «досанкціонного» періоду.

- За перші шість місяців 2023 року Туреччина закупила у росії товарів на 24,7 млрд доларів, що на 10,8% менше, ніж за той же період 2022-го.  

- Зокрема, скоротилося постачання російського мінерального палива (нафта, нафтопродукти, вугілля, газ) — на 20% порівняно з травнем.

- Енергоносії становлять понад 60% всього імпорту з росії до Туреччини.

- Знизилися також поставки до Туреччини російських чорних металів (на 38% до травня), злаків, у тому числі зерна (у 2,1 раза до травня), алюмінію (у 2 рази) та міді (у 4,4 раза).

9. Австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) оцінила витрати на виплату запровадженого російською владою додаткового "налогу на надприбутки" в суму до 100 мільйонів євро.

- Банк уточнює, що у разі сплати додаткового податку до бюджету рф після початку 2024 року витрати на це становитимуть орієнтовно 100 млн євро.

- Водночас група розглядає анонсовану російською владою можливість дострокової його сплати зі знижкою 50% до кінця цього року.

- Згідно зі звітністю, загалом Raiffeisen Bank International за підсумками першого півріччя отримав прибуток після оподаткування у розмірі 1,33 млрд євро.

- Водночас банк повідомляє про подальше скорочення свого бізнесу в росії, на яку все ще припадає 35,1% операційного результату RBI в іншому кварталі.

- У першому кварталі 2023 року внесок російського бізнесу становив 45,1%.

10. Казахстан протистоїть тиску Киргизстану для уникнення порушення санкцій проти росії.

- Киргизстан, який фактично перебуває у стратегічному партнерстві з росією з 1991 року, після початку війни в Україні поглибив співпрацю з агресором у конкретному аспекті, пов'язаному зі спробами обійти санкції, накладені на москву.

- Наразі надходять повідомлення про посилення тиску з боку Киргизстану на Казахстан для створення коротшого коридору через територію Казахстану для перевезення підсанкційних товарів.

- Казахстан залежить від річок Чу і Талас, і обидва ці водні шляхи беруть початок у Киргизстані. Крім того, експлуатація та обслуговування дамб та водосховищ, які регулюють стік цих річок, також знаходяться під контролем Киргизстану. Це дає Киргизстану значний потенціал впливу на Казахстан.

- Досі влада Казахстану чинила опір встановленню такого маршруту через свою територію.

- Офіційна Астана не хоче, щоб економіка країни потерпіла від запровадження вторинних санкцій.