Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 02.02.2024

1. Росія втратила третину експорту бензину після ударів України по великих російських НПЗ.

- За підсумками першого місяця 2024 року російські нафтовики скоротили вивезення за кордон бензину на 37%.

- Продаж дизельного палива, найбільшої статті експорту нафтопродуктів, впали на 23%.

- Скорочення експорту стало результатом «позапланових ремонтів» на нафтопереробних заводах та необхідності поставок на внутрішній ринок.

- НПЗ важливі для російської економіки та для ведення війни — автомобілі та вантажівки, трактори та комбайни, танки та кораблі, цивільні та військові літаки треба заправляти бензином, дизпаливом та гасом, а не сирою нафтою.

2. Через війну росія втратила понад половину потужності автопрому.

- На другий рік війни з Україною виробництво легкових автомобілів у росії зросло на 19%, але обвал порівняно з довоєнним 2021 роком лише скоротився до 60%.

- 2023 року було випущено 537 тисяч легкових автомобілів — на 19% більше, ніж 2022-го. У порівнянні з довоєнним 2021 роком випуск не відновився навіть наполовину.

- У перший рік війни виробництво впало втричі – до 450 тисяч машин із 1,364 млн у 2021 р. При цьому ситуація до кінця 2023 року не покращилася.

- У листопаді було вироблено машин у 1,8 раза менше, ніж у листопаді 2021-го (64,2 проти 112,4 тисячі), у грудні — у 2,1 разу, ніж у грудні-21 (55 проти 126 тисяч).

- До 2022 року більше половини автомобілів, що продаються в росії, становили іноземні бренди, вироблені в країні.

- Але одразу після початку війни провідні світові автоконцерни оголошували про вихід з російського ринку — припинення постачання машин та запчастин, а також зупинення заводів.

- Це припинило випуск російських іномарок і ускладнило виробництво російських: вони використовували іноземні деталі.  

- Центробанк росії називав автомобілебудування однією з трьох найбільш потерпілих від санкцій та відходу іноземних компаній галузей (дві інші — авіація та комерційна нерухомість).

- До війни в росії щороку продавалося 1,4-1,6 млн. нових автомобілів.

3. Тайвань надав високоточне обладнання для російських виробників зброї.

- Тайвань також намагався забезпечити таємні зусилля Кремля з масового виробництва ударних безпілотників.

- Як свідчать торгові документи та російські податкові документи, отримані WP, з січня 2023 року I Machine Technology імпортувала складне обладнання під назвою верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК) на суму понад 20 мільйонів доларів, виготовлене на Тайвані, який є стратегічним партнером США.

- Згідно з документами, обладнання було надіслане 63 окремими партіями.

- Машини з комп’ютерним керуванням використовуються для складного й точного виробництва, яке є критично важливим у багатьох галузях промисловості, включаючи виробництво зброї.

- Компоненти, виготовлені в Тайвані, становили практично весь імпорт російської компанії за перші сім місяців минулого року, тоді як продажі компанії за цей період припадали переважно на російську оборонну промисловість.

- Ці поставки підкреслюють, що, попри на очолюваний США режим глобальних обмежень, який є одним із наймасштабніших в історії, російська оборонна промисловість залишалася міцною частково через лазівки в законодавстві та слабке застосування.

4. В естонському парламенті вважають, що потрібне повне торгове ембарго проти росії.

- Голова комісії естонського парламенту із закордонних справ, член правлячої Партії реформ Марко Міхкельсон заявив, що перевезення на східному напрямку не припинятимуться доти, доки країни на Заходу разом не домовлятимуться про санкції і не впроваджуватиме повне торгове ембарго щодо рф.

- Голова опозиційної партії Isamaa Урмас Рейнсалу вважає, що для Естонії було б доцільно спробувати домовитися з державами, які мають на сході кордон із рф, Фінляндією, Польщею, Латвією та Литвою, про обмеження торгівлі з росією, введення національних санкцій.

5. Китай погрожує Україні через внесення компаній країни до списку "спонсорів війни".

НАЗК внесла 14 китайських компаній до списку "міжнародних спонсорів війни". Китай має найбільшу кількість компаній у цьому списку серед усіх країн світу.

      Зокрема до списку входять такі гіганти як:

- Alibaba Group;

- Xiaomi Corporation;

- Китайська національна морська нафтова корпорація;

- Китайська корпорація будівництва залізниць.

Згідно джерел Reuters, китайський посол повідомив про негативні наслідки для двосторонніх стосунків практики внесення китайських компаній до переліку спонсорів війни.

6. Протягом 2022-2023 років три молдовські компанії експортували до росії запчастини до літаків на загальну суму близько 15 мільйонів доларів — розслідування молдовської служби "Радіо Свобода".

- Постачання запчастин до літаків у росію через Молдову почалось за кілька місяців після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

- Деталі із західних країн потрапляли до великих російських авіакомпаній на кшталт "Победа" і S7 Engineering.

- До схеми були причетні три молдовські компанії: Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service.

- У розслідуванні йдеться, що причиною такої ситуації могло стати неприєднання Молдови до деяких санкцій Європейського Союзу проти росії, які стосуються постачання деталей до авіації.

7. У країнах Євросоюзу, незважаючи на санкції, продовжується мовлення прокремлівських Russia Today та Sputnik.

- Незважаючи на запроваджені в березні 2022 року санкції ЄС у країнах Євросоюзу продовжується мовлення прокремлівських ресурсів Russia Today та Sputnik.

- У Євросоюзі з 2022 року заблоковані ресурси зазначених ЗМІ лише російською мовою.

- Також у ЄС недоступна американська версія сайту Russia Today.

- У той же час майже через два роки після запроваджених ЄС проти RT і Sputnik санкцій обидва ресурси, як і раніше, мовлять у європейських країнах шістьма мовами: англійською французькою, німецькою, іспанською, арабською та сербською.

8. Австрійська нафтогазова компанія OMV назвала експропріацією рішення російської влади примусово продати її частку у спільному підприємстві з «Газпромом» — «Північнафтогазпромом».

- Указ про продаж частки путін підписав 19 грудня 2023 року.

- "Цей указ рівносильний односторонній та незворотній експропріації шляхом захоплення інтересів OMV за рахунок компенсації, яка в кінцевому підсумку буде в основному визначена росією та переведена на рахунки, що знаходяться під російським контролем.

- OMV вивчає поточні факти та подальші події, а також розглядає кроки щодо захисту своїх прав".

Більше на https://t.me/OmelyanNews