Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 02.04.2024

1. Російський «Новатек» різко скоротив видобуток газу на «Арктик СПГ – 2».

- Видобуток газу в рамках проекту «Новатека» «Арктик СПГ – 2», у якому раніше заморозили участь іноземні акціонери, у лютому 2024 року різко знизився на тлі затримки початку відвантажень скрапленого природного газу (СПГ).

- Видобуток газу в рамках проекту в лютому склав лише 83 млн куб. м, що втричі менше від показника січня цього року і в 5 разів – показника грудня минулого року.

- Затримка повноцінного запуску заводу "Арктик СПГ - 2" пов'язана з тим, що "Новатек" зіткнувся з нестачею танкерів-газовозів для проекту через санкції.

2. Українські безпілотники атакували третій за величиною нафтопереробний завод росії у вівторок приблизно за 1300 км від лінії фронту, вразивши основний блок, який переробляє близько 155 000 барелів нафти на день.

- Безпілотник влучив в установку первинної переробки CDU-7 на НПЗ «Танеко».  

- На цех припадає близько половини загальної річної виробничої потужності заводу.

- Нафтопереробний завод Taнeкo має річну виробничу потужність понад 17 мільйонів тонн (340 000 барелів на добу).

- Через атаки безпілотників близько 14% нафтопереробних потужностей росії були закриті.

- Попит на продукти переробки вищий, ніж на російську нафту.

3. Індійська компанія «Indian Oil» і «Роснефть» не змогли досягти угоди щодо договору постачання нафти на цей і наступний роки через розбіжності щодо ціни та обсягів.

- Нині найбільша індійська компанія змушена звертатися до спотового ринку для задоволення своїх потреб.

- Рік тому сторони продовжили контракт на щомісячні постачання російської нафти до Індії обсягом 360 тис бар зі знижкою у розмірі $8-9 за бар стосовно котирувань Дубая за умов постачання.

- У цьому році "Роснефть" запропонувала постачати 4-6 вантажів на місяць або загалом до 4 мільйонів барелів, що значно менше, ніж те, чого разом прагнули індійські нафтопереробники.

- Крім того, "Роснефть" запропонувала дисконт у розмірі 3-3,50 доларів США за барель до котирувань Дубая згідно з умовою угоди, подібно до рівнів, доступних на спотових ринках.

- Індія вже кілька місяців відмовляється від преміальних сортів російської нафти.

4. Люксові бренди продовжують йти з росії.

- Після Chanel кількість своїх російських магазинів скоротили швейцарський виробник годинників Swatch Group і Prada.

- Французький модний будинок Hermès та італійський Fendi, які два роки тому тимчасово закрили свої бутіки в росії, остаточно пішли з московського ГУМу.

5. Загальні статки 25 російських мільярдерів з початку 2024 року, незважаючи на західні санкції, зросли на $18,3 млрд.

- Найбільше з початку року заробив співзасновник компаній «Єврохім» та СВЕК (Сибірська вугільна енергетична компанія) Андрій Мельниченко – $5,29 млрд. Його статки становлять $24,1 млрд.

- Максимальної шкоди зазнав засновник USM Holdings Алішер Усманов: його статки за перші три місяці 2024 року зменшилися на $2,8 млрд – до $18,3 млрд.

- До топ-10 найбагатших росіян увійшли: співвласник «Норнікелю» Володимир Потанін (з початку року його статки зросли на $768 млн, до $31,8 млрд), бенефіціар НЛМК Володимир Лісін (статки зросли на 1 млрд, до $26,9 млрд), співвласник компанії «Новатек» Леонід Міхельсон (мінус $747 млн, до $26,7 млрд), співвласник «Лукойлу» Вагіт Алекперов (плюс $1,79 млрд, до $26,4 млрд).

6. У росії за 2023 рік кількість кредитних організацій, що діють, за участю нерезидентів зменшилася до 96 зі 108.

- За 2022 рік їхня кількість зменшилася до 108 зі 115.

- Після початку війни в Україні 24 лютого 2022 року західні країни ввели екстремальні санкції проти фінансового сектора рф, а іноземні банки почали виходити з країни.

- Ескалація санкцій швидко обмежила кількість потенційних покупців бізнесу іноземців.

- Російська влада поступово ускладнила вихід із російських активів іноземцям, запровадивши процедуру спеціальних дозволів на рівні президента рф для певного списку банків та компаній з акціонерами з так званих «недружніх» росії країн.

- Сукупний статутний капітал банків на кінець 2023 року збільшився до 3,4 трильйона рублів, а інвестиції нерезидентів у статутні капітали банків, що діють, знизилися до 335,5 мільярда рублів (-9,0%).

- Частка іноземного капіталу в сукупному капіталі банків рф, що діють, станом на початок 2024 року склала 7,0%, скоротившись за минулий рік на 2,0 процентного пункту.

7. Росія заробила 2,3 трлн рублів на продажі газу в західні країни у період з квітня 2022 року по січень 2024-го, - дані Євростату та платформи ООН Comtrade.

- Найбільшими покупцями російського газу стали Угорщина (769 млрд. рублів), Італія (655 млрд.), Греція (328 млрд.) та Словаччина (310 млрд. рублів).

- Німеччина та Австрія віддали перевагу приховуванню статистики закупівель.

8. Російська нафта Sokol Crude повертається до Індії, незважаючи на санкції США.

- Три танкери, що перевозять російську нафту, стоять на якорі поблизу індійських портів, що свідчить про відновлення торгівлі сирою нафтою, незважаючи на ускладнення, викликані посиленням санкцій США.

- Усі вантажі Sokol, завантажені в березні, і більшість тих, що відправлені в лютому, були доставлені до Китаю, але деякі з цих попередніх партій зараз повертаються до Індії.

- Що змінилося, так це те, що Sokol тепер постачається трейдерами, а не виробником, а вантажі пропонуються з привабливими знижками, що призвело до відновлення деяких потоків до Індії.

- Минулого місяця всі індійські переробники заявили, що відмовляться приймати російську сиру нафту, що транспортується на суднах Совкомфлоту.

9. Реекспорт Єревана до Москви зріс на 430% порівняно з періодом до 2022 року.

- Також йде постачання товарів з Вірменії до інших країн, що межують із росією, "вірменські" товари йдуть до орсії через Казахстан (зростання експорту на 1200%), Киргизстан (1600%), Узбекистан (250%) та ОАЕ (900%).

10. Розвідка Британії оцінила вплив санкцій на постачання ресурсів оборонній галузі рф.

- Розвідка Великої Британії розповіла, як санкції порушують постачання ключових компонентів для російської оборонної промисловості, про це йдеться в новому розвідувальному огляді британського Міноборони.

- У відомстві зазначили, що ізоляція рф обмежує кількість країн, з якими вона може вести пряму торгівлю, що збільшує час та вартість для товарів, які раніше вона могла купувати вільно.

- Дослідження Інституту економіки країн з перехідною економікою Банку Фінляндії свідчить, що треті країни стягують цінові надбавки в розмірі понад 60% за експорт певних санкційних товарів, що постачаються до росії.

11. США захоплюють нові нафтові ринки, витісняючи росію.

- Америка змогла витіснити росію з нафтового ринку Європи, найпреміальнішого у світі. Перемозі США сприяла і недалекоглядна політика ОПЕК.

- "Видобуток у США росте, а видобуток в ОПЕК і росії знижується - тому США, за визначенням, матимуть велику частку ринку", - каже Гері Росс із хедж-фонду Black Gold.

- Наразі США витісняє росію з іншого великого ринку – з Індії.

- Імпорт російської нафти вже впав приблизно на 800 тис. барелів на добу з торішнього максимуму.

12. Південна Корея запровадила санкції щодо російських компаній "Інтелект" та "Содействіє", а також їхніх керівників.

- Крім того, під санкції потрапили російські судна Lady R та Angara, які, за даними Сеула, співпрацюють із КНДР.

- МЗС Південної Кореї стверджує, що на російських судах перевозилися північнокорейські боєприпаси, а компанії брали участь у підтримці ядерних та ракетних розробок КНДР за допомогою залучення північнокорейських фахівців до роботи в рф.

Більше на https://t.me/UA_ONews