Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.06.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 02.06.2022

1. Нові дані Росстату свідчать про початок спаду фінансового результату підприємств рф.

- Номінально зростання показника склало близько 4% порівняно з березнем 2021 року, але з урахуванням інфляції (16,6% на 1 квітня) реальні заробітки компаній де-факто почали скорочуватися.

- Одночасно майже 18 тис. компаній зазнали збитків на 2,6 трлн руб. — у 2,4 рази вище за минулорічні показники.

2. Зросла кількість галузей, які показали негативний фінрезультат. Найбільший негативний фінрезультат за січень—березень показали:

- нерухомість (збитки компаній зросли у 5,5 раза);

- виробництво палива (у 5,1 раза);

- готельний бізнес та громадське харчування (у 2 рази);

- наукова діяльність (2,9 раза);

- вантажні перевезення (3,5 рази).

3. Виробництво легкових автомобілів у росії за підсумками квітня 2022 року знизилося на 85,4% порівняно з аналогічним місяцем 2021 року. Падіння порівняно з березнем 2022 року становило 51,3%.

4. у росії термін ремонту автомобілів та техніки за гарантією можуть збільшити з 45 до 90 днів.

Причина: проблеми з постачанням запчастин. Сервісні центри не встигають вкластися в строк, регламентований поточним законом.

5. Росіяни витрачають майже половину зарплати на оренду квартири.

- Середня ставка оренди квартир у 2021 році склала 19 тисяч рублів, медіанна заробітна плата в росії становила 40,2 тисяч рублів. Таким чином, середня частка витрат на оренду склала 47,2%.  

- У 32 із 86 регіонів частка витрат на оренду квартир займає половину або більше половини від рівня зарплат.

- При цьому у 14 регіонах ця частка становить понад 60%.

- В анексованому Криму частка витрат виявилася максимальною і становить 75,8%.

- У Москві та Санкт-Петербурзі співвідношення становить 63,7% та 55,2% відповідно.

6. Російські кондитери скоротили виробництво та підняли ціни. Російські компанії скоротили у січні–квітні 2022 року виробництво кондитерських виробів на 3,4% (50 тисяч тонн) порівняно з показниками 2021 року.

7. російський вагонобудівний завод у Ленінградській області не буде працювати до липня. Керівництво Тихвінського вагонобудівного заводу (ТВСЗ) оголосило співробітникам про продовження режиму простою до кінця місяця у зв'язку з дефіцитом вироблених у США підшипників. На заводі працює 7000 осіб.

8. Найбільший у росії забудовник - Група ПІК - опинилася на межі дефолту.

PIK Securities DAC, компанія-емітент доларових єврооблігацій ПІК із погашенням у 2026 році, не змогла переказати кошти для погашення купонного платежу перед власниками паперів 18 травня. Невиплата відсотків є "потенційною подією дефолту".

9. Косметологічні клініки росії після підвищеного попиту на ботулінотерапію ранньою весною стали побоюватися різкого зменшення запасів ботоксу.

Нагадаємо, американська AbbVie в березні оголосила про зупинення постачань до рф.На заміну прийшли засоби від Ipsen та Merz, але й їхній імпорт скорочується, а масово переходити на російські аналоги клініки поки не готові.

10. ЄС погодив шостий пакет санкцій проти рф. Деталі нового санкційного пакету:

- Санкції проти співробітників служб безпеки та військових, організацій промислового та технологічного сектору, олігархів, тих, хто підтримує війну в Україні та членів їх сімей.

- Заборона на імпорт нафти з рф морським шляхом, який у поєднанні з рішеннями Польщі та Німеччини на національному рівні знизить на 92% імпорт російської нафти до кінця року.

- Відключення від системи Swift 3-х російських банків, включаючи "Сбербанк", та одного білоруського банку. Імовірно, під санкції потраплять Россільгоспбанк та Московський кредитний банк.

- Розширення заборон на експорт до рф, включаючи хімікати та високотехнологічні товари.

- Заборона надання послуг російському нафтовому сектору.

- Заборона 3-х російських медіа.

- Заборона на консультаційні послуги для російських операторів.

11. Мінфін США оголосив нові санкції проти 23 громадян та 16 організацій рф.

- До списку потрапили Захарова, Файзулліна, Григоренко, Мордашов та його сини, а також Максим Решетников, Рік Нісанов, близький друг Путіна Сергій Ролдугін та інші.

- У списку санкцій зазначається 7 яхт та 3 літаки, які пов'язують із росіянами.

- Також санкції запровадили проти "Северсталі", ТОВ "Севергруп", Nordgold та ще 13 юридичних осіб.

12. На тлі новин про санкції акції "Сєвєрсталі" впали вже на 15%.

13. Альянс ОПЕК+ вирішив збільшити видобуток нафти в липні та серпні більше попереднього плану — на 648 тис барелів на добу замість 432 тис барелів на добу. За словами експертів, це призведе до падіння ціни та зменшення доходів рф від продажу нафти.

14. Саудівська Аравія заявила західним союзникам, що готова виробляти більше нафти, якщо видобуток в росії впаде через європейські санкції. До повномасштабного вторгнення в Україну рф виробляла понад 10% світової нафти

15. Німецький розробник промислового програмного забезпечення SAP заявив про повне припинення своєї роботи в Росії та Білорусі. SAP надасть співробітникам у всіх підрозділах у Росії та Білорусі вихідну допомогу. Кожен співробітник може подати заявку на позицію у підрозділах SAP за кордоном.

16. Тайванський виробник мікросхем TSMC заборонив експорт до рф та білорусі чіпів з тактовою частотою понад 25 МГц. Також під санкції потрапило літографічне обладнання, яке використовується для виготовлення таких мікросхем.

17. Великий безкоштовний фотобанк Pixabay оголосив про припинення роботи в рф.

18. Найбільша фріланс-біржа Upwork забанила користувачів з рф та білорусії. Фрілансери з цих країн отримали листа, в якому їм пропонується переїхати в іншу країну, щоб отримати доступ до платформи.

19. Датський виробник лічильників електроенергії та водопостачання Kamstrup оголосив про вихід із рф.

20. Китай істотно знизив поставки ноутбуків та телефонів до росії.

- Китай у квітні скоротив експорт до рф на 25,9% порівняно з тим самим періодом 2021 року — до $3,8 млрд.

- У квітні минулого року Китай постачав понад 2 млн. смартфонів, а зараз близько 830 тисяч. Ноутбуків лише 43 тисячі, замість 350 тисяч.

21. HPE виходять в російського та білоруського ринків. Компанія виробляє сервери, суперкомп'ютери, системи зберігання даних та займається побудовою хмарної інфраструктури. Її створили у 2015-му році після розділення корпорації HP Inc на дві компанії.

22. Швейцарська Oerlikon продасть свій бізнес у росії місцевим топ-менеджерам. Швейцарська машинобудівна компанія Oerlikon, вирішила продати свій бізнес «місцевому керівництву», йдеться у повідомленні на її сайті.

23. Компанія Inditex (бренди Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka) розіслала власникам російських торгових центрів повідомлення про розірвання договорів оренди магазинів.

Volodymyr Omelyan