Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 03.08.2023

1. Надходження від нафтогазової галузі до бюджету рф у січні - липні 2023 року знизилися в 1,7 рази і склали 4,193 трлн рублів проти 7,146 трлн рублів роком раніше.

2. Російська промисловість на фоні війни та мобілізації відчуває максимальний рівень кадрового голоду з 1996 року.

- У липні на дефіцит працівників поскаржилися 42% промислових підприємств, ще у квітні на нестачу працівників вказували 35% підприємств.

- Найбільш гостру нестачу кадрів відзначали підприємства промисловості, водопостачання, видобутку корисних копалин, а також транспортування та зберігання.

- Експерти зауважують, що за останні десять років у чотири рази знизився обсяг підготовки спеціалістів робітничих професій.

3. У росії склався гострий дефіцит водіїв-дальнобійників.

- Російським транспортним компаніям не вистачає близько 60 тисяч водіїв.

- У галузі спостерігається катастрофічний брак водіїв вантажівок масою понад 3,5 т (категорія Е). За підсумками зведеного опитування найбільших компаній галузі за п'ять років дефіцит зріс із 15% до 21%.  

- На думку експертів, галузі не вистачає 27% кадрів водіїв, через що простоює 18% парку великовантажного транспорту.

4. Постачання автомобілів до росії з Китаю перевищили 1 млрд доларів у червні.

- Відмітка у 1,027 млрд доларів стала рекордом серед усіх місячних поставок із КНР.

- За перше півріччя 2023-го з Китаю було поставлено легкових машин на 4,6 млрд доларів, що в 6,4 рази більше за минулорічний результат.  

- Крім того, було відзначено зростання поставок нових шин на 15%, а загалом поставки деталей і комплектуючих для автомобілів за минулий місяць зросли на 11%.

5. Найбільший банк рф попри санкції, отримав рекордний прибуток у своїй історії.

- російський Сбербанк у другому кварталі 2023 року отримав рекордні 380,3 млрд рублів (близько $4,06 млрд) прибутку. Зростання порівняно з першим кварталом склало 6,5%.

6. ЄС розширив санкції проти білорусі для боротьби з обходом обмежень щодо росії.

- Як пояснили в Єврокомісії, йдеться про заборону експорту до білорусі низки чутливих товарів, які мінськ використовує для своєї армії.

- Зокрема, це вогнепальна зброя, боєприпаси, а також товари, які використовуються в авіації та космічній галузі.

7. Імпорт ЗПГ до Європи впав до найнижчого рівня з часів початку війни.

- Згідно з даними відстеження суден, постачання ЗПГ у липні знизилися на 7% порівняно з попереднім роком і склали 8,6 млн. тонн, що є мінімальним показником з листопада 2021 р.

- Це падіння збіглося з падінням базових цін на газ у регіоні, які за цей період впали більш ніж на 80%, що змусило трейдерів ЗПГ зробити вибір на користь поставок до Азії або зачекати, поки ціни знову зростуть.

- В даний час запаси ЗПГ у Європі перевищують середні показники, а попит на нього залишається низьким, проте при підготовці до зими може знадобитися підвищення цін для залучення поставок від конкурентів в Азії.

8. Бельгія затримала танкер, який перевозив російські нафтопродукти.  

- У порту Антверпен затримали танкер, який перевозив російські нафтопродукти та входив до флоту найбільшого перевізника російської нафти — компанії Gatik Ship Management, яка з'явилася лише минулого року.

- Затриманий танкер Galatia зареєстрований під прапором Панами.

9. Торгівля ОАЕ з росією різко зросла.

- Нафта та дорогоцінні метали надходять до еміратів, а мікрочіпи та цивільні безпілотники вирушають в інший бік.

- Минулого року ОАЕ включили до списку країн, які не справляються із боротьбою з незаконним фінансуванням.

- У прагненні диверсифікувати доходи від продажу нафти ОАЕ вперше запровадили корпоративний податок, а також відреагували на санкції Заходу, фактично змусивши місцеві російські банки закритися.

10. З 1 серпня Грузія ввела обмеження на експорт і реекспорт до росії автомобілів, зроблених у США.

- Подібні санкції будуть введені на автомобілі, що ввозяться з Європи з 26 вересня, як це передбачено 11 пакетом санкцій проти росії.

- Такі обмеження повʼязані з забороною Євросоюзу від 23 червня постачати в росію автомобілі з об'ємом двигуна понад 1,9 літра, а також усі електрокари та гібриди. Це стосується як нових, так і старих машин.

- За даними Національної служби статистики, у січні–червні 2023 року Грузія експортувала до росії понад 3,7 тис. легкових автомобілів на загальну суму понад $52 млн.

11. Концерн JDE Peet's (виробник кави Jacobs, L'Or, Tassimo та Douwe Egberts) до кінця 2023 року припинить продаж у росії західних брендів кави та чаю та залишить на цьому ринку лише місцеві марки.

- Гендиректор групи у розмові з інвесторами оголосив, що компанія не йтиме з російського ринку через ризик націоналізації активів або їх передачу третім особам.