Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 03.12.2023

1. США з союзниками тиснуть на три країни через санкції проти російської нафти.

- США, ЄС і Велика Британія тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови і Панаму, вимагаючи, щоб вони посилили контроль над суднами, які ходять під їхніми прапорами з російською нафтою, що продається за цінами, вищими за встановлену стелю.

- За даними аналітичної фірми Lloyd's List Intelligence, близько 40 % із приблизно 535 танкерів цього тіньового флоту належать компаніям, зареєстрованим на Маршаллових Островах.

2. Кордон Естонії з рф можуть закрити дуже швидко після відповідного рішення уряду, — глава прикордонного управління Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Єва Калмус у коментарі Yle.

- Наразі за тиждень естонсько-російський кордон перетинають у середньому на тисячу осіб більше, ніж до рішення Фінляндії закрити свої пункти пропуску на кордоні з рф.

- Калмус наголосила, що Естонія може наслідувати приклад Фінляндії.

- За словами Калмус, таке рішення може бути ухвалено дуже швидко: КПП на кордоні Естонії можуть бути закриті протягом години після рішення уряду.

3. росія купує для армії сотні одиниць китайських всюдиходів Desertcross 1000-3, які також широко продаються американським споживачам.

- Цей факт може посилити напруженість між Заходом та Пекіном через мовчазну підтримку Сі Цзіньпіном вторгнення Путіна в Україну.

- Російські військові вже мають на озброєнні 537 "базових" версій Desertcross 1000-3 від Shandong Odes і планують закупити ще 1500 з "додатковими опціями".

4. росія повернулася до п'ятірки найбільших експортерів зерна до ЄС з березня 2022 року.

- росія повернулася до головних постачальників зернових до країн ЄС вперше з березня 2022 року, - дані Євростату.

- У вересні країни Європи різко наростили імпорт російського зерна — на 22 відсотки на місяць.

- У річному вираженні ці показники зросли вдесятеро, до 180 тисяч тонн.

- Це дозволило москві повернутися до п'ятірки найбільших експортерів зерна для ЄС, причому одразу на четверте місце.

- Перше місце посіла Україна – 1,2 мільйона тонн, друге – Бразилія, яка експортувала 1,1 мільйона тонн. Третій рядок зайняла Туреччина — 204 тисячі тонн.

5. Іспанія у 2023 році може придбати рекордний обсяг російського газу.

- Іспанія може придбати рекордний обсяг російського газу за всю історію існування газової системи цієї європейської країни.

- За десять місяців цього року рф вже відправила до Іспанії майже на 13 відсотків більше газу, ніж за 2022 рік.

Більше на https://t.me/OmelyanNews