Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 04.03.2024

1. Кількість замовлень Роскосмосу на запуск супутників з Європи та інших країн впала на 90% після лютого 2022 року.

- Раніше європейці часто відправляли свої супутники на російських ракетах, і 2021 р. було укладено 35 контрактів на таку послугу.

- Роком пізніше їх кількість скоротилася до двох, а 2023 р. становило три контракти.

- В результаті "США залишилися єдиною наддержавою в космосі" (контракти на запуски зросли втричі, перевищивши 320), і свою присутність за рахунок росії тепер розширюють менші гравці, включаючи Індію та Китай.

2. Росія збільшує постачання газу до Європи.

- Середньодобовий обсяг прокачування російського газу в Європу через територію України в лютому цього року досяг 42,2 млн куб. м — максимуму з листопада 2022 року.  

- У лютому рф також наростила постачання в країни Євросоюзу по газопроводу «Турецький потік».

- Середньодобовий показник прокачування склав 42,3 млн куб. м. Це на 29,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 6,8% більше, ніж у січні цього року.

- Загалом поставки російського газу в Європу в лютому склали 84,5 млн куб. м/добу, 2,45 млрд куб. м за місяць.

- У січні показник становив 81,3 млн куб. м/добу, європейські споживачі отримали 2,52 млрд куб. м.

3. «Чорний хід» росії для постачання товарів військового призначення з Китаю - Центральна Азія.

- Незважаючи на санкції, Центральна Азія дає росії таку можливість завдяки тисячам кілометрів відкритих кордонів, непрозорій торговій практиці та опортуністичним посередникам.

- Товари часто надходять із Китаю, де вони виробляються в деяких випадках великими американськими компаніями, які стверджують, що москва імпортує продукцію без їхнього дозволу.

- США та їхні союзники ведуть список товарів подвійного призначення, на які поширюються санкції, включаючи комп'ютерні чіпи, маршрутизатори та шарикопідшипники, що використовуються у танках.

- Торік у списку було 45 позицій, у лютому до нього додали ще 5.

- Китайський експорт товарів подвійного призначення до Казахстану та Киргизстану різко зріс з лютого 2022 року, згідно з даними китайської митниці. Експорт 45 цільових товарів зріс до 1,3 мільярда доларів у 2023 році, що на 64% більше, ніж у 2022 році. Багато з цих товарів потім були відправлені до росії.

- Дві країни Центральної Азії — не єдиний шлях постачання товарів подвійного призначення до росії. Вони також надходять через Об'єднані Арабські Емірати та Туреччину.  

- Китай, найбільше джерело, минулого року експортував до росії таких товарів на 4,5 мільярда доларів безпосередньо.

- Безпілотники, які не входять до списку санкційних товарів, стали важливим інструментом військового конфлікту в Україні. Протягом двох років до початку бойових дій Китай не експортував жодного безпілотника до Казахстану.

- А 2023 року Казахстан купив у Китаю БПЛА на суму 5,9 мільйона доларів і експортував їх до росії на суму 2,7 мільйона доларів. Казахстан при цьому не є великим виробником дронів.

- Значення переспрямованого потоку товарів з Китаю в росію через Центральну Азію лише зросло, оскільки регулюючі органи США та Євросоюзу посилили контроль за експортом чіпів.

- У 2022 році експорт мікросхем зі США та ЄС на мільйони доларів потрапляв до росії через Казахстан, Киргизстан та Вірменію.

- У 2023 році експорт чіпів із США та ЄС до цих країн скоротився на 28%.

- Американські та європейські чиновники наполягають, щоб країни Центральної Азії та Китай припинили торгівлю з росією через «сірий ринок».

- За перші 10 місяців 2023 року росія імпортувала з різних країн світу товарів подвійного призначення на суму 8,8 мільярда доларів, що лише на 10% менше, ніж у досанкційний період.

4. США хочуть заборонити Китаю купувати американську нафту.

- В Конгресі США презентували законопроєкт, який забороняє Китаю купувати американську нафту.

- Поки що заборона стосується придбання тільки нафти зі Стратегічного резерву (Strategic Petroleum Reserve, SPR) Сполучених штатів.

- Питання щодо заборони Китаю купувати нафту з SPR загострилося у 2022 році – коли президент США Джозеф Байден оголосив про продаж 180 млн барелів нафти з резервів, щоб стримати ціни на бензин.

- Вартість бензина пішла вгору через вторгнення російського терористичного режиму в Україну.

- Станом на початок 2024 року запаси SPR становлять понад 360 млн барелів нафти.

- Вони близькі до 40-річного мінімуму через продаж нафти у 2022 році.

- При цьому 83 млн барелів зі 180 млн, які виставили на ринок, придбав саме Китай, що в США вважають неприпустимим.

5. Законсервовані уранові шахти через зростання цін на ядерне паливо відкривають у США та інших західних країнах.

- За 2023 рік уран зріс у ціні на 112%.

- Принаймні п'ять американських виробників відновлюють шахти у штатах, включаючи Вайомінг, Техас, Арізону та Юта.

- Їх приклад готові наслідувати ряд гірничодобувних компаній Канади та Австралії.

- Промисловість США зі збагачення урану отримає 2,7 мільярдів доларів у законопроекті про державне фінансування, що відображає зусилля, спрямовані на те, щоб відмовитися від імпортованого з росії ядерного палива.

- Він покликаний допомогти створити ринок для внутрішнього виробництва збагаченого урану, який використовують як паливо в американському флоті з понад 90 ядерних реакторів, а також для високозбагаченого урану, який використовують у новому типі передових реакторів, які наразі виробляються лише в росії.

6. Єврокомісія має намір ввести в дію директиву про заборону постачання російського ЗПГ до ЄС у квітні, повідомив єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

7. ЄС готує санкції проти 30 росіян і компаній через смерть Навального.

- Країни Євросоюзу готують пакет санкцій проти близько 30 росіян та російських компаній через смерть ув’язненого критика Путіна Алексєя Навального.

- У ЄС у відповідь на смерть Навального готують заборону на в’їзд та замороження активів близько 30 фізичних осіб-громадян рф та російських компаній.

8. Саудівська Аравія оголосила про продовження добровільного скорочення видобутку нафти в 1 млн б/д на другий квартал 2024 року.

- Про пролонгацію додаткових обмежень оголосили також Кувейт (135 тис. б/д), Алжир (51 тис. б/д), Оман (42 тис. б/д), Казахстан (82 тис. б/д).

- Росія також скоротить видобуток нафти та її експорт сукупно на 471 тис. б/д у другому кварталі 2024 року.

9. Прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що Польща закликатиме Єврокомісію запровадити повну заборону на імпорт продуктів харчування з росії та білорусі.

- «Я переконаний, що спільне європейське рішення буде ефективнішим, ніж індивідуальні рішення країн регіону», —сказав Туск під час спільної прес-конференції зі своєю литовською колегою Інгрідою Шимоніте.

10. Країни Балтії та Польща більше за інші країни ЄС допомагають росії обходити санкції. Такого висновку дійшов головний економіст IIF Робін Брукс.

- Він вирішив порахувати експорт до росії через країни Центральної Азії, яка стала прокладкою для експорту до агресора, щоби обходити санкції.

- Естонія, Латвія, Литва та Польща фактично зберегли експорт до росії на рівні 2017-2018 років. А експорт Чехії та Німеччини впав як мінімум удвічі.

Більше на https://t.me/OmelyanNews