Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 04.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 04.12.2023

1. Доходи російських компаній значно скорочуються.

- За перші шість місяців доходи російських компаній знизилися вдвічі в порівнянні з першим півріччям 2022-го, показник знизився з 694,1 трлн до 342,2 трлн рублів.

- Звітності найбільших компаній за дев'ять місяців 2023 року підтверджують тренд на зниження доходів.

- Виручка "Газпрому" знизилася на 36%, "Роснефти" - на 8%, "Лукойла" - на 12%, "Уралкалія" - на 26%, "Акрона" - на 34%, "Інтер РАТ" - на 43 %, "НОВАТЕК" - на 9%, "ФосАгро" - на 28%.

- На доходи підприємств вплинули зовнішні санкції, скорочення експортної виручки, порушення логістичних ланцюжків та зниження купівельної спроможності росіян через інфляцію.

2. У росії за останній рік значно зріс дефіцит робочої сили.

- Кількість вакансій за цей період зросла на 57%, а кількість резюме працівників, навпаки, скоротилася на 2%.

- Найдефіцитнішими на російському ринку праці професіями названі кваліфіковані робітники, водії вантажних автомобілів, машиністи спецтранспорту, різнороби та інженери.

- Про кадровий голод заявили 85% представників компаній.

- Найбільше вакансій припадає на промислові підприємства, протягом року їх кількість зросла на 122%.

3. Літаки російських авіакомпаній, що залишилися без технічного обслуговування через санкції, введені за вторгнення в Україну, продовжують ламатися в повітрі.

- П'ять літаків російських авіакомпаній зламалися у польоті за два дні.

- Серед них 3 літака найбільшого перевізника рф "Аерофлоту". Вони заходили на аварійні посадки через відмову двигуна та інші збої у роботі літаків.

- Також, через технічні проблеми заходили на запасні аеродроми російські літаки Superjet 100.

4. Експорт фанери з росії у 2023 році продовжить знижуватися.

- Постачання російської фанери за кордон за підсумками 2023 року можуть знизитися на 25-30% порівняно з 2022 роком і скласти близько 1,5 млн куб. м.

- Історично понад 60% попиту основний експортний продукт росії – березову фанеру – припадало на ЄС та США.

- В інших регіонах світу березова фанера менш затребувана.

5. Ціни на західносибірську нафту на ринку рф за підсумками торгів обсягами грудня впали в середньому на 20% рівня листопада.

- Котирування північноморського зразка BFOE (Brent) в період торгів ресурсами грудня на ринку рф впали до $78,72 за барель із $86,82 за барель місяць тому.

6. Оптові ціни на газ у Нідерландах та Великобританії опускаються на тлі високого рівня запасів та прогнозів більш теплої та вітряної погоди, яка може обмежити попит на «блакитне паливо» для опалення та вироблення електроенергії.

- Фронт-ф'ючерс на газ у нідерландському хабі TTF подешевшав на 5,25%.

- Через нещодавнє похолодання рівень запасів газу в європейських сховищах знизився, але все ще залишається рекордно високим для цієї пори року: за останніми даними Gas Infrastructure Europe, вони заповнені приблизно на 94,4%.

7. Компанія Adeo, що володіє брендом Leroy Merlin продала мережу своїх магазинів компанії Scenari Holding LP, що зареєстрована в Об'єднаних Арабських Еміратах.

- У березні 2023 року французька компанія, повідомляла, що прийняла рішення про продаж своїх магазинів будівельних матеріалів в росії російському менеджменту.

- Згідно з даними на сайті російської Leroy Merlin, мережа компанії в країні налічує понад 100 магазинів у кількох десятках міст.

8. Європейська сталева асоціація (EUROFER) 1 грудня 2023 р. виступила з закликом до Ради ЄС негайно призупинити імпорт слябів та напівфабрикатів російського походження до країн Європейського союзу.

- “Подальше відтермінування впровадження санкцій ЄС проти російських напівфабрикатів буде мати негативні наслідки та підживлювати військову машину путіна проти України. Рада ЄС повинна відхилити запити, які надходять від деяких держав-членів ЄС щодо виключення цього сортаменту з-під дії санкцій, оскільки зазначені звернення захищають виключено прибуткові бізнес-моделі небагатьох європейських металопереробників. Ми маємо покласти край торгівлі, яка використовує неконкурентні переваги дешевої сталі, імпортованої з росії, і одночасно сприяє посиленню її військового сектору”, – йдеться у зверненні EUROFER.

9. Німецький експорт в рф скоротився за рік ще на 40 відсотків

- У жовтні показник експорту ФРН в росію знизився на 40,5 відсотка до 0,6 мільярда євро в порівнянні з жовтнем 2022 року, а показник імпорту з рф до Німеччини - на 88,5 відсотка до 0,2 мільярда євро.

Більше на https://t.me/OmelyanNews