Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 06.07.2023

1. Курс євро в росії перевищив 102 рублі. Курс долара на Мосбіржі вперше з березня 2022 року піднявся вище 93 рублів.

2. Доходи від нафтового експорту впали на 69%, а від газового майже на 80%.  

- За даними Мінфіну, у першому півріччі федеральний бюджет отримав 3,382 трлн. рублів податків від нафти і газу.  

- Надходження від податку на видобуток корисних копалин виявилися на третину меншими за торішні — 2,794 трлн рублів.  

- За січень–травень у бюджеті утворилася «дірка» розміром 3,4 трлн рублів, яка на 500 млрд рублів перевищила річний план.

- У другому півріччі федеральний бюджет отримає ще близько 1 трлн. рублів дефіциту.

- Щоб його ліквідувати, Мінфіну потрібно 170 млрд. рублів додаткових доходів щомісяця.

- Щоб зібрати таку суму, за оцінкою експертів, рубльова ціна нафти має тримати близько 5500 рублів за барель.

- З урахуванням того, що в доларах сорт Urals коштує зараз близько $55 за бочку, курс американської валюти повинен становити близько 100 рублів.

3. Згідно з першою оцінкою ВВП росії за I квартал 2023 року, витрати на кінцеве споживання сектора держуправління в цьому періоді підскочили на 13,5% відносно того ж періоду попереднього року, що є рекордом за весь період відповідної статистики з 1996 року.  

- До таких витрат росстат відносить зокрема забезпечення військової безпеки.

- В результаті на долю витрат сектору держуправління в структурі ВВП припало 24,1% — порівняно з лише 17,1% у першому кварталі 2022 року.

4. Ліквідна частина російського Фонду національного добробуту скоротилася на 4 мільярди доларів.

- Було 82,3 млрд., залишилося 78,25 млрд. доларів.

- З ліквідної частини ФНД було вилучено:

- 1,7 млрд євро

- 3,5 млрд юанів

- 5,1 тонни золота.

- Скорочення ліквідної частини ФНД протягом місяця становило 5%.

5. Доларові доходи російського бюджету стійко знижуються до багаторічних мінімумів при тому, що ціна Urals стабілізувалася і навіть трохи зростає – лише 6.3 млрд проти 12.6 млрд у червні 2022 року.

- Поточні збори навіть нижчі, ніж у кризовий 2016 (6.6 млрд з цінами Urals у 47.5 дол за барель) і лише один рік з 2011, коли доходи були нижчими – це червень 2020 (3.3 млрд, коли Urals був нижчим за 40 дол і обсяги експорту різко скорочено).

- І це відбувається в умовах сплачених Газпромом близько 250 млрд руб за додатковим вилученням податку на добування корисних копалин у першому півріччі 2023 року.

6. Російський "Газпром" практично втратив європейський ринок газу.

- За розрахунками Reuters, за перше півріччя постачання трубопровідного газу з рф до Європи знизилися до 12,1 млрд. кубометрів, а за весь минулий рік вони склали 62 млрд. кубометрів.

- За даними Мінекономіки рф, середня ціна на газ у дальнє зарубіжжя в 2022 році становила $830 за тисячу кубометрів, тоді постачання до Європи могли принести «Газпрому» близько $52 млрд.

- За прогнозом аналітиків, середня ціна постачання російського газу в поточному році знизиться до $445 за тисячу кубометрів, а обсяги експорту до Європи та Туреччини впадуть до 50 млрд. кубометрів.

7. Побутова техніка та електроніка в росії через зростання курсів валют подорожчає на 10–15%.

- Це вже друге підвищення цін із початку року.

- Учасники ринку вважають, що у роздробі в результаті подорожчання виявиться вищим, оскільки рітейлери намагаються зберегти рівень прибутковості.

8. Росія, яка різко наростила постачання палива до Африки після введення в лютому ембарго ЄС, скоротила експорт у літні місяці, проте він, як і раніше, кратно вищий за показники минулого року.

- За даними S&P Global, у червні постачання російських нафтопродуктів до Африки становило близько 250 тис. барелів на добу.

- Нова схема розподілу потоків нафтопродуктів збережеться надовго, але збільшення відвантажень до Африки залежить від платоспроможності місцевих споживачів та бажання російських компаній інвестувати у місцеву інфраструктуру.

9. Raiffeisen Bank International відкладає плани з відходу з росії, тому що Австрія хоче зберегти давні зв'язки з Москвою.

- Компанія планувала виділити свій російський бізнес у вересні.

- Джерела Reuters, стверджують, що Австрія та банк опираються цьому в надії, що війна в Україні скоро закінчиться.

10. Уряд Фінляндії схвалив безстрокове збереження обмежень на в'їзд громадян рф та видачу віз.

11. Володимир Зеленський ввів санкції проти акціонерів російського Альфа-Банку та структур групи — 18 компаній з росії, Кіпру, Люксембургу та Британських Віргінських островів.

- Під них потрапили люксембурзька ABH Holdings SA, кіпрська ABH Financial Limited, «Альфастрахування» і зареєстрована на Британських Віргінських островах Alfa Capital Holdings Limited.

- Обмеження включають блокування активів та неможливість виведення коштів з України.