Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 06.10.2022

1. росія втрачає останні резерви: падіння юаня позбавило її $10 млрд.

- З початку року курс долара до юаня підскочив на 13%, що стало для китайської валюти найсильнішим падінням із 1994 року. Юань, який почав слабшати після російського вторгнення в Україну, різко прискорив рух вниз у середині серпня: на тлі підвищення відсоткових ставок у США і уповільнення китайської економіки він втратив майже 5% за шість тижнів.

- Для росії зниження курсу юаня обернулося втратами у золотовалютних резервів на суму понад 10 млрд дол.

- На початок року Центробанк росії тримав у китайській валюті 17,1% золотовалютних резервів - приблизно 668 млрд юанів, які коштували 104,8 млрд доларів на 1 січня. Причому в останні місяці 2021 року центробанк придбав юанів на 28,1 млрд доларів, збільшивши їхню частку на 4 відсоткові пункти.

- На початок жовтня – з курсом 7,1 юаня за долар – вкладення центробанку в китайську валюту знецінилися до 94,1 млрд доларів.

- Курсовий збиток, таким чином, становив близько 10,7 млрд доларів, з яких близько 5 млрд припало на втрати Фонду народного добробуту.

Юані, що дешевшають - це останні доступні резерви росії. Долари, євро, фунти стерлінги, японські єни, а також австралійський і канадський долар - опинилися під санкціями, запровадженими в перші дні після початку війни.

2. Третина росіян приготувалися до заборони доларів та введення продуктових карток

- Кожен третій громадянин росії (34%) чекає у найближчі три місяці початку кризи в країні.

- Песимістично налаштовані росіяни чекають на заборону валютних операцій, запровадження продуктових карток та інших обмежень від держави.

- Майже половина респондентів - 48% припускають, що ситуація може погіршитися до кінця року.

- У першій половині року росіяни чекали від влади більшого: авансована довіра до держави демонструвала 76% населення. Однак до третього кварталу все більше громадян почали визнавати, що на краще нічого не зміниться.

- Песимізм росіян пов'язаний із заниженими очікуваннями від влади.

3. У росії після оголошення мобілізації фіксується спад попиту на авіаквитки країною, він досяг 48%.

- Кількість повернень авіаквитків зросла в 2,5 рази.

- Зростання кількості повернення авіаквитків на закордонні напрями склало 125% порівняно з двома тижнями до початку мобілізації.

- Таким чином, частка повернень на рейси росією, що в середньому становить 7%, зросла протягом двох тижнів до 36%, а частка повернень на закордонні рейси досягла 47%.

4. У росії вчетверо зріс попит на вживані сервери.

- Обладнання, що було у використанні, виявилося затребуваним навіть серед великих клієнтів: банків, нафтових компаній, держструктур та інших.

- Західні вендори Dell, HP, Lenovo та інші виробники серверного обладнання пішли з російського ринку, відмовившись від зобов'язань за вже укладеними договорами, великі дистриб'ютори порушили ланцюжки поставок, тому російським компаніям доводиться шукати нові способи отримання обладнання.

- Навіть якщо нове «залізо» вдасться купити, воно не матиме офіційної сервісної підтримки, тому воно втратило привабливість для споживачів.

5. Євросоюз затвердив 8 пакет санкцій проти рф, включаючи граничну ціну на нафту, повідомляє Єврокомісія.

У пакеті:

- Заборона на обслуговування криптогаманців громадян та резидентів рф

- Заборона для громадян країн ЄС обіймати керівні посади у російських держкомпаніях

- Заборона на надання російським компаніям IT, інжинірингових та юридичних послуг.

- Заборона на імпорт товарів у ЄС на $7 млрд, включаючи сталеву продукцію, техніку, хімікати, пластик та цигарки.

- Заборона на транспортування нафти третім країнам за ціною вище встановленої граничної ціни.

- Заборона на експорт вугілля, включаючи коксівне вугілля, деякі електронні компоненти, технічні видання, що використовуються в авіаційній галузі.

- Розширення санкцій проти фізичних осіб та компаній з рф.

- Санкції проти осіб, причетних до «референдуму» та оборонної промисловості.

6. Мінторг США продовжив дію експортних обмежень щодо авіакомпаній "Аерофлот", Azur Air та Utair.

7. Нідерланди допускають запуск родовища Гронінген, яке може замінити газ із рф у Європі.

- Родовище Гронінген в даний час у процесі закриття через сотні землетрусів, до яких привела його розробка, однак у разі настання критичної ситуації Нідерланди допускають його перезапуск.

8. Міненерго Туреччини заявило, що ухвалено рішення вдвічі збільшити потужність Трансанатолійського газопроводу (тягнеться від Грузії до Греції) – з 16 до 32 млрд кубометрів.

9. Норвегія обмежить прохід російських рибальських суден у норвезькі порти, вони зможуть заходити лише у три певні порти, повідомили у МЗС країни.