Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 06.11.2023

1. Податкові надходження від продажу нафти та газу до бюджету рф у жовтні порівняно з вереснем подвоїлися.

- На думку Світового банку та інших економістів, доходи йдуть на фінансування війни в Україні.

- Якщо порівнювати із жовтнем минулого року, то доходи рф від продажу нафти та газу зросли приблизно на 25%.

- Стеля цін, запроваджена країнами Заходу на рівні $60, дедалі більше втрачає чинність.  

- Станом на вересень тіньовий флот росії складався зі 180 танкерів. Найбільші покупці – Китай, Індія та Туреччина – не дотримуються західного обмеження цін.

- За даними S&P Global, зараз більше половини постачання російської нафти застраховано не в країнах G7. У січні цей показник був на рівні 35%.

- Нафта сорту Urals останнім часом продається за ціною близько $74 за барель. Ціновий розрив зі світовим стандартом Brent останнім часом сильно скоротився.

2. Ціни на нафту зросли зранку 6 листопада, оскільки провідні експортери - Саудівська Аравія і рф - заявили, що будуть дотримуватися додаткового добровільного скорочення видобутку нафти до кінця року, зберігаючи обмежену пропозицію.

- При цьому інвестори очікують посилення санкцій США щодо іранської нафти.

- Так, ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 55 центів, або на 0,65%, до 85,44 долара за барель до 07:00 за Гринвічем.

- Американська нафта марки West Texas Intermediate коштувала 81,14 долара за барель, подорожчавши на 63 цента, або на 0,78%.

3. Росія значно збільшила експорт мазуту та вакуумного газойлю (VGO) до Індії.  

- Індія скористалася доступністю дешевшої російської сировини та переробила її на паливо, яке потім експортується до Європи.

- Це дозволяє Індії скористатися ціновою перевагою та задовольнити попит Європи на продукти переробки нафти.

- Водночас зміна динаміки торгівлі дозволяє москві підтримувати стабільний і зростаючий дохід, незважаючи на всі санкції Заходу.

- Крім того, Індія стала великим експортером палива до Європи завдяки переробці російської сировини.

- За дев'ять місяців поточного року до Індії з рф вирушило 5,5 млн тонн мазуту, з січня по вересень 2022 року ця цифра становила лише 2,5 млн тонн.  

- У вересні постачання мазуту та VGO з рф до Індії перебували на рівні 1,4 млн тонн, у серпні було лише 0,7 млн ​​тонн.

- Багато мазуту та вакуумного газойлю з РФ купували ОАЕ, Китай, Сінгапур та Малайзія. У ці країни надійшло 1,3 млн. тонн.

- Хорватія, яка має дозвіл на імпорт російського газойлю, наростила його постачання до 66 тис. тонн.  

- Крім того, у вересні російські компанії відправили близько 160 тис. т. мазуту до Сенегалу, у цій країні він використовується для електрогенерації.

4. Китай остаточно виключив російських партнерів із проекту лайнера CR929, який розробляли з 2017 року, плануючи створити конкурента Boeing та Airbus.

- Китайський розробник літака – Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) – перестав згадувати росію як країну-учасницю проекту і тепер просуває літак місткістю 280 пасажирів як виключно китайську розробку.

- На авіасалоні в Ле-Бурже влітку 2023 новий літак також був представлений як власна китайська розробка.

- У 2022 році, після початку війни в Україні та запровадження західних санкцій проти російської авіагалузі, Китай вирішив відмовитися від усіх російських напрацювань у CR929 та замінити їх західними.

5. США та їх союзники обговорюють, як зробити управління тіньовим флотом рф та його розширення більш дорогим та складним для росії.

- Першим кроком портовим операторам було направлено список рекомендацій, який може збільшити витрати російських суден.

- Зокрема, пропонується вимагати від них доказів того, що їхня страховка дійсно повністю фінансово забезпечена, щоб дозволяти їм проходити через відповідні територіальні води.

- Крім того, розробляються нові заходи, які повинні змусити торговців нафтою дотримуватися вже введених обмежень.

- Більш жорсткі заходи щодо забезпечення дотримання санкцій змусять росію або продавати більше нафти в межах стелі, або витрачати більше на логістику для його обходу.

- Санкції США вже призвели до підвищення ставок фрахту, особливо від дій США щодо забезпечення режиму санкцій постраждав фрахт нафти з російських портів на Балтиці до Індії.

6. 127 британських компаній добровільно зізналися у порушенні британських санкцій проти росії.

- Явка з повинною та допомога у розслідуванні дозволяє компаніям знизити розмір штрафу.

- Управління виконання фінансових санкцій зазвичай намагається сильно не карати за такі помилки. При оцінці воно враховує пом'якшувальні фактори.

7. Чеська влада посилює боротьбу з компаніями, які порушують санкції ЄС проти росії, експортуючи та імпортуючи товари через треті країни.

- Чеська митниця виявила близько 40 випадків порушення режиму санкцій ЄС проти росії. Товари потрапляють до росії часто через Туреччину або пострадянські республіки.

- За даними місцевих ЗМІ, одна справа, яка зараз розслідується у Чехії, стосується незаконного експорту автомобілів до росії.  

- Поліція також веде розслідування проти чеської компанії Labara, яка відправляла верстати, які можна використовувати для виробництва зброї, своїй дочірній компанії в росії через Туреччину.