Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.05.2024

1. Доходи російського бюджету від нафти виросли вдвічі.

- Слабкий рубль та недотримання стелі цін на нафту майже вдвічі збільшили нафтогазові доходи бюджету.

- У квітні вони склали 1,23 трлн руб, повідомив Мінфін рф, у тому числі 1,05 трлн руб - доходи від нафти.

- Нафтогазові доходи виявилися майже на 90% вищими, ніж роком раніше, а нафтові — більш ніж удвічі вищими порівняно з квітнем-2023 (497 млрд руб.).

- Це результат вищих нафтових цін і нижчого курсу рубля. У квітні податки платилися виходячи з $70,34 за барель Urals та курс 91,7 руб./$ проти $48,67/бар та 70,09 руб./$ роком раніше. Загалом виходить майже 90%.

- Таке бурхливе зростання багато в чому пояснюється ефектом бази.

- Початок минулого року був катастрофічним для російського бюджету: після запровадження стелі цін котирування Urals опустилися нижче за $50 за барель, а нафтогазові доходи бюджету впали майже вдвічі. Після цього влада обмежила для розрахунку податків дисконт російської нафти до еталонної Brent.

2. Постачання російського газу до ЄС «Турецьким потоком» зросло майже на 40%.

- Росія збільшила постачання газу до країн Євросоюзу (ЄС) газопроводом «Турецький потік» у січні – квітні 2024 року на 38% у річному вираженні, випливає з даних європейської мережі операторів газотранспортних систем.

- Зростання поставок «Турецьким потоком» цього року порівняно з показниками 2023 року, так само як і збільшення транзиту через Україну, пояснюється вигіднішою ціною на російський газ для європейських покупців порівняно зі спотовими цінами.

3. Країни Євросоюзу досягли консенсусу щодо використання доходів від заморожених російських активів, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

- За його словами, члени ЄС погоджуються, що 90% від усього прибутку буде направлено на військові потреби України.

- "Є домовленість про використання близько 90% російських коштів на потреби української оборони. Тому наразі немає жодних зобов’язань щодо закупівель у Європі», – зазначив Шольц після зустрічі з прем’єр-міністрами країн Балтії у Ризі.

4. Європейський Союз запропонував ввести обмеження щодо 11 суден, які сприяють здатності росії вести війну проти України.

- Запропоновані заходи, якщо вони будуть схвалені державами-членами, заборонять кораблям доступ до портів ЄС і якірних зон, а також ускладнять логістику їх експлуатації, забороняючи їм використовувати європейські компанії для низки послуг.

- Серед суден чотири паливні танкери, два танкери для нафти, два газосховища, які використовуються в майбутньому проекті ПАТ «Новатек » з перевалки зрідженого газу на півострові Камчатка, і вантажне судно.

- Ці пропозиції є частиною зусиль ЄС, спрямованих на припинення здатності Москви обходити обмеження ціни на російську нафту за допомогою використання тіньового флоту та обмежувати діяльність суден, залучених до транспортування товарів, що приносить дохід російській військовій машині, особливо в підсанкційних секторах.

- Заборона стосуватиметься страхування та технічної допомоги, включаючи «бункерування, послуги з постачання суден, послуги зі зміни екіпажу, послуги з навантаження та розвантаження вантажу, послуги з відбійного захисту та буксирування».

- Санкції, серед іншого, ускладнять цим суднам отримання палива, але заходи ЄС видаються менш обмежувальними, ніж ті, які застосовує Міністерство фінансів США щодо кількох таких самих суден.

5. Євросоюз розглядає можливість розширення фінансових санкцій проти росії та включення в чорні списки російського аналога SWIFT — Системи передачі фінансових повідомлень (СПФП) Банку росії.

- Санкції проти СПФП можуть бути включені до 14-го пакету заходів, спрямованих на те, щоб покарати рф за війну в Україні. Відповідні пропозиції Єврокомісія направила країнам-членам ЄС.

- Крім того, плануються санкції проти транспортних компаній, що належать російським структурам більш ніж на 25%, а також додаткові заходи щодо Білорусі, Китаю, ОАЕ та Туреччини за підтримку Москви.

6. Окремі банки Швейцарії, як і раніше, приймають від клієнтів грошові перекази у російських рублях, незважаючи на посилення умов банківського обслуговування для росіян у цій країні.

- Йдеться про перекази у рублях в еквіваленті від $10 млн, які проходять за спеціальним попереднім погодженням.

- Ще минулого року швейцарські банки, зокрема найбільші – UBS і Credit Suisse, посилили вимоги до клієнтів з російським громадянством. Через посилення контролю за дотриманням санкцій росіяни зіткнулися з загрозою блокування рахунків, якщо вони сплачують податки в росії або мають бізнес у рф, а цього року швейцарські банки почали закривати рахунки росіянам із подвійним громадянством.

- Однак клієнтам деяких з-поміж 10 найбільших швейцарських банків досі вдається не лише зберегти рахунки, а й переказувати на них рублі. Переказати рублі можна, якщо йдеться про суму від $10 млн.

- Ці перекази проходять за спеціальним попереднім погодженням з банком. Після отримання рублів швейцарський банк за комісію одразу міняє їх на іноземну валюту за біржовим курсом і станом на закриття банківського дня у нього не залишається рублів на рахунках.

- Крім того, клієнт зобов'язаний розмістити переказані гроші в цьому банку.

- Швейцарія приєдналася до всіх європейських санкцій проти рф, підтримавши, у тому числі, відключення низки найбільших банків росії від SWIFT та заборону на ввезення в росію готівкових євро та швейцарських франків.

- Але рублеві перекази офіційно не заборонені, якщо не йдеться про взаємини з підсанкційними особами та компаніями.

7. Двадцять країн-членів ЄС бойкотуватимуть "інавгурацію" владіміра путіна 7 травня, але решта сім держав надішлють своїх представників, у тому числі Франція.

- Посол ЄС у росії не буде присутній на "інавгурації" владіміра путіна, Велика Британія також не направлятиме свого представника на інавгурацію.

- У Держдепі США повідомили, що країна не буде представлена на інавгурації.

8. Поліція Берліна заборонила приносити російський прапор, георгіївські стрічки, військову форму та символи "V", "Z" на радянські меморіали у дні святкування Дня Перемоги.

- Заборона також поширилася на:

- Військові марші та пісні;

- Прапори з гербами СРСР;

- Символіку, пов'язану з Кримом, а також з так званими ДНР та ЛНР.

- Обмеження не поширюватимуться лише на членів дипломатичних делегацій та "інших привілейованих осіб"

Більше на https://t.me/UA_ONews