Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.12.2023

1. Фінансовий результат агропромислового сектора росії знизився на 16% рік до року, підрахували у Центробанку рф.

- Інвестиції скоротилися на 4%.  

- Велика кількість сільгосппродукції знизила ціни на внутрішньому ринку, а експортувати зерно не так просто як через мита, так і через небажання купувати російські товари.

- Тож, російським аграріям доводиться продавати свою продукцію з великим дисконтом.

2. У 2023 році росіяни намагались незаконно вивезти валюту на 876 млн рублів.

- З січня до вересня Федеральна митна служба виявила 7,4 тис. таких порушень.  

- Найбільше з них припадає на заборону вивезення з країни іноземної готівки понад $10 тис. у рублевому еквіваленті.  

- Це пов'язано з тим, що через санкції росіяни втратили можливість перераховувати кошти через банки.  

- Найчастіше гроші вивозилися до Туреччини, ОАЕ, Азербайджану, Узбекистану, Ізраїлю, а ввозилися з Туреччини, Німеччини, ОАЕ, США та Азербайджану. Перевозять переважно російський рубль, долари США та євро.

3. Вартість російської нафти вперше з липня опустилася нижче «граничної» ціни G7

- Падіння цін на нафтових ринках призвело до того, що ціни на провідну російську нафту марки Urals, вперше з липня, впали нижче встановленого "Групою семи" ліміту в 60 доларів США за барель.

4. База ВМФ США Норфолк отримала нафтопродукти прямим рейсом з Росії

- 7 грудня на головну військово-морську базу США привезли десятки тисяч тонн російських нафтопродуктів. Це попри дію ембарго на "чорне золото" країни-агресорки, яке запровадили вже майже рік тому.

- В Інституті Чорноморських стратегічних досліджень розповіли про факт порушення ембарго на російську нафту. Головні учасники інциденту – військова база США та компанія з Німеччини.

- Танкер AVENCA німецької компанії СST доставив 50 тисяч тонн російських нафтопродуктів на базу ВМФ США Норфолк прямим рейсом з Новоросійська.

5. Товарообіг між Китаєм і рф за 11 місяців 2023 г виріс на 26% і досяг рівня в $218 млрд — митниця КНР.

6. ЄС закликав Китай розібратись із компаніями, які допомагають РФ ухилятись від санкцій

- Голова Європейської ради Шарль Мішель під час саміту ЄС-Китай закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна розібратися з компаніями, причетними до постачання в Росію товарів подвійного призначення, -

- Politico.

- "Ми щиро сподіваємося, що сьогодні нас почують, і тоді Китай зробить відповідні кроки. Ми також... повідомимо наші держави-члени, тому що держави-члени повинні будуть вирішити, які подальші дії вжити", – додав Мішель.

7. G7 запровадить заборону на імпорт алмазів з росії з 1 січня.

- Обмеження на імпорт алмазів, здобутих або перероблених у рф, набудуть чинності з 1 січня 2024 року.

- Заборона на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах, почне поступово набирати чинності з 1 березня і остаточно почне працювати з вересня.

8. Австралія ввела санкції проти 13 росіян, — міністр закордонних справ Пенні Вонг.

- До списку, зокрема, потрапили особи, причетні до арештів критиків путіна Владіміра Кара-Мурзи та Алєксєя Навального.

- Так, обмеження введено проти першого заступника голови Слідчого комітету рф Едуарда Кабурнєєва, заступника міністра юстиції Олєга Свірідєнка, співробітників ФСБ Константіна Кудрявцева, Алєксандра Самофала і Валєрія Сухарєва.

9. Діти Абрамовича отримали литовські паспорти, що допомогло батькові обійти санкції

- Двоє дітей російського олігарха Романа Абрамовича, отримали громадянство Литви, повідомили міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів OCCRP та литовський центр журналістських розслідувань Siena.

- Журналісти зазначають, що литовські паспорти дітей Абрамовича використовували для операцій, які зазвичай розцінюють як спробу обійти санкції.

- Роман Абрамович за три тижні до початку вторгнення РФ в Україну передав активи пов’язаних із ним трастів своїм сімом дітям на суму близько 4 мільярдів доларів.

10. Японія до кінця 2023 року розширить антиросійські санкції через ситуацію навколо України, а також внесе до них організації третіх країн, які, як стверджується, допомагають обходити заходи проти рф. Про це йдеться у повідомленні японського МЗС.

11. Казахська криптобіржа ATAIX Eurasia попросила російських користувачів закрити свої рахунки через санкційний тиск із боку Європейського союзу.

- «У відповідності з санкціями Європейського союзу, ATAIX Eurasia не може продовжувати надавати послуги громадянам росії, особам, які там проживають, і юрособам, зареєстрованим в росії», – повідомили в компанії.

12. США наклали санкції на хакерів ФСБ, які зламували британських політиків і посадовців.

- Міністерство фінансів США спільно з Великою Британією оголосило про санкції проти двох агентів Федеральної служби безпеки Росії, яких Лондон звинуватив у багаторічному шпигунстві за політиками, урядовцями й діячами, йдеться в заяві американського Мінфіну.

- Одним із методів кібератак росіян був таргетований фішинг (spear fishing) – атака на конкретних людей чи організації через, повідомлення електронної пошти з посиланнями, які давали доступ до пристоїв жертв. Із цією діяльністю пов’язані офіцери ФСБ Руслан Перетятько та Андрій Корінець, проти яких США оголосили санкції.

13. Україна запровадила черговий пакет санкцій проти російських громадян і компаній.

- Президент України увів у дію рішення РНБО про нові санкції проти російських громадян і компаній - у переліку понад 180 фізичних і стільки ж юридичних осіб.

Більше на https://t.me/OmelyanNews