Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 09.08.2023

1. Дефіцит федерального бюджету рф з січня по липень 2023 року становив 2816 млрд руб в порівнянні з профіцитом в 561 млрд за аналогічний період у 2022 і профіцитом в 1 трлн у 2021.

- Доходи бюджету знизилися на 7.9% р/р до 14.5 трлн рублів за січень-липень.

- Нафтогазові доходи впали на 41.3% р/р до 4.2 трлн і знизилися на 12.1% до 2021 року за січень-липень.

- Витрати бюджету зросли на 14% р/р до 17.3 трлн руб, а порівняно з 2021 р. зростання на 37.5% за номіналом.

- У липні 2023 року доходи зросли на 21.8% р/р, але мінус 10.1% до 2021 року, де нафтогазові доходи зросли на 5.3%, але мінус 18.4% до 2021 року, а ненафтогазові зросли на 34.8% р/р2 і скоротилися на 4.2% до 2021.

- Витрати у липні скоротилися на 11.9%.

- За березень-липень 2023 року витрати склали 11.8 трлн у порівнянні з 11.5 трлн у 2022 (+2.2% г/г), а до 2021 р. зростання на 26.5% (трохи вище накопиченої інфляції) і це з масштабними витратами на оборону та нацбезпеку відсотковими витратами, що збільшуються.

- Це означає, що інші статті витрат, крім оборонних, соціальних і відсоткових, скорочуються. У режим економії перейшли з березня, а в режим жорсткої економії з червня.

2. Відтік капіталу з росії у 2022 році становив $243 млрд, або 13,5% ВВП.

Чотири основні канали відтоку капіталу:

- торгові кредити та аванси ($66 млрд);

- погашення позик та позик з боку вітчизняних банків та нефінансових підприємств ($62 млрд);

- операції, здійснені фізичними особами ($47 млрд), а саме приріст приватних депозитів у зарубіжних банках ($33 млрд) та збільшення залишків готівкової валюти у населення ($14 млрд);

- вилучення прямих іноземних інвестицій ($40 млрд), частково пов'язане з «переїздом» коштів до інших юрисдикцій. У поточних умовах влада рф вважає за необхідне повернутися до більш жорстких заходів капітального контролю, оскільки масштабний відтік капіталу з сектора нефінансових підприємств «носить хронічний характер і є основним чинником недоінвестування російської економіки».

3. Рубль увійшов до топу найслабших валют світу.

- Падіння російського рубля майже не зменшується на тлі значного відтоку валюти та погіршення умов зовнішньої торгівлі, оскільки санкції через війну в Україні негативно впливають на економіку.

- Рубль продовжує дешевшати на Московській біржі та на торгах у середу, 9 серпня, шостий день поспіль оновив мінімальні значення з першого місяця війни з Україною.

- Завершивши в мінусі шість місяців поспіль, що стало найтривалішим періодом девальвації з 2014 року, рубль увійшов у топ найслабших валют світу: серед аналогів на ринках, що розвиваються, лише турецька ліра і аргентинський песо впали сильніше.

- Останні дані центрального банку рф показали, що великі російські експортери продали 84% своїх валютних надходжень на ринку у червні. Але їх доходи — ключове джерело твердої валюти для росії після вторгнення — скоротилися лише до 6,9 мільярда доларів у липні з 16,8 мільярда доларів за той самий період минулого року.

- Слабкий рубль обіцяє економіці найсильніший з початку війни розгін інфляції, але ж він допомагає наповнити бюджет, який страждає від 40-відсоткового обвалу нафтогазових доходів.

4. В росії великі виробники чаю та кави підвищують з вересня на 6–9% відпускні ціни для рітейлерів, посилаючись на «складну ситуацію».

- На 15% збільшиться вартість продукції кондитерських фабрик.

- Ці сегменти ринку продовольства найбільше залежні від імпорту сировини, що дорожчає і крім девальвації рубля через падіння врожайності какао-бобів та чаю.

5. Служба розслідувань фінансових злочинів Литви повідомила, що сума активів білорусі та росії, заморожених у Литві, перевищила 103 млн євро.

6. Китай нарощує постачання газу та нафти.

- Обсяг поставок природного газу з-за кордону в Китаї в січні липні зріс у річному обчисленні на 7,6%, склавши 66,87 млн тонн, а нафти - на 12,4%, до 325,75 млн тонн. Це випливає із даних Головного митного управління КНР.

- У вартісному вираженні імпорт газу зріс на 1,1%, до $ 36,9 млрд, а нафти, навпаки, впав на 12,3%, до $ 187,29 млрд.

- В даний час росія є провідним експортером нафти і газу в Китай. За даними китайської митниці, в 2022 році імпорт російської нафти в КНР зріс на 8,2%, склавши 86,24 млн тонн, а СПГ - на 44% (до 6,5 млн тонн).

- Щодо трубопровідного газу, то, згідно з російськими статистичними даними, поставки за «Сила Сибіру» за січень-липень зросли на 49%, до рекордних 15,5 млрд куб.м.

7. Постачання російської нафти до Індії в січні-травні 2023 р. зросли в 11 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року і склали майже 37 млн т.

- За п'ять місяців росія вже поставила більше, ніж за весь минулий рік (33,4 млн т), випливає із статистики. росія залишається найбільшим постачальником нафти до Індії, за нею йдуть Ірак (21,4 млн т) та Саудівська Аравія (17,5 млн т).

- За даними мінпромторгу Індії, у червні вартість бареля російської нафти Urals з урахуванням витрат на фрахт скоротилася на 3% порівняно з травнем до 68,17 доларів.

- Іракська нафта для Індії дешевша: у середньому купувалась у червні по 67,1 доларів/бар.

8. Європейські газові трейдери почали зберігати природний газ в Україні.

- Вони хочуть скористатися нижчими цінами та наявністю вільних потужностей, незважаючи на ризики. ЄС прагне створення великих обсягів газових сховищ. Очікується, що їх вдасться заповнити на 90% до 1 листопада.

- Європейці хочуть скористатися перевагами нижчих цін зараз, порівняно з майбутніми поставками.  

- Чеська група EPH заявила, що її рішення використати українські сховища також є ознакою довіри до цієї країни.

- За даними платформи прозорості GIE, на 7 серпня газові сховища країн ЄС заповнені на 87%.

- За даними «Нафтогазу», іноземні покупці можуть використати понад 10 млрд. кубометрів газу з приблизно 30 млрд.

- Словацька державна компанія SPP розглядає можливість використання українських сховищ. Її власні заповнені на 90%.

9. Фінляндія та Норвегія заборонили "Яндексу" передавати в росію персональні дані клієнтів: що це означає

- Фінські та норвезькі регулюючі органи заборонили російській технологічній групі "Яндекс" (YNDX.O) та її нідерландському партнеру Ridetech International передавати до росії будь-які особисті дані клієнтів Яндекса Yango. додаток.

- Причиною цього стало те, що з вересня фсб рф отримає доступ до даних серверів.

10. Латвія запроваджує посилений режим охорони на кордоні з Білоруссю.

- Режим введуть у місті Даугавпілс та трьох повітах – Лудзенському, Краславському та Аугшдаугавському.