Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.10.2023

1. Росія у вересні скоротила морський експорт вугілля на 15%.  

- Основними ринками збуту залишаються Китай, Індія та Туреччина, які у вересні скоротили закупівлю.

- Найбільш суттєво імпорт знизила Індія, яка нарощує свій внутрішній видобуток.

- Крім того, скорочення дисконтів на російське вугілля робить його менш привабливим.

2. росія збільшує витрати на пропаганду.

- У 2023 році уряд витратить на утримання держЗМІ рекордні 122,1 млрд рублів.

- Порівняно з довоєнним 2021-м роком асигнування бюджету на держпропаганду збільшилися на 7%, або на 8 млрд. рублів на рік, а якщо порівнювати з 2019 роком - майже на 20%, або на 19 млрд. рублів щорічно.

- У 2024 році, згідно з проектом закону про бюджет, витрати залишаться близько рекордної позначки і становитимуть 121,3 млрд рублів. При цьому додаткові гроші отримають майже всі ключові держмедіа.

3. На російському сегменті Міжнародної космічної станції стався третій витік охолоджувальної рідини за рік.

- Це порушує питання про життєздатність космічної програми країни-агресора, хоча члени екіпажу МКС були поза небезпекою, повідомляє Science Alert.

4. Міжнародне Енергетичне Агентство (IEA) у своєму середньостроковому прогнозі щодо світового ринку газу передбачає, що видобуток блакитного палива в росії цього року впаде до мінімуму з 2009 року (620 млрд кубів, це -8% рр).

- Агентство вважає, що це може призвести до зупинки деяких старих родовищ.

5. Звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) з ринку газу:

- Постачання російського газу трубою в ЄС у 2023 р. можуть впасти на 65%.

6. США готують заходи проти ігнорування граничної ціни на російську нафту.

- Сполучені Штати готують заходи проти ігнорування встановленої Групою семи граничної ціни на російську нафту, оскільки останні ціни на ринку свідчать, що цей механізм не працює так, як очікували.

- Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що США пильно стежать за дотриманням цього заходу і хочуть, аби учасники ринку розуміли, що Штати серйозно ставляться до граничної ціни.

- Дотримання граничної ціни на російську нафту очікувано буде однією з тем обговорення на зустрічі міністрів фінансів G7, що планується цього тижня у Марокко на полях щорічної зустрічі, яку організовує Світовий банк та МВФ.  

7. росія могла пошкодити газогін між Фінляндією та Естонією.

- У політичному й військовому керівництві Фінляндії припускають, що за інцидентом із витоком газопроводу Balticconnector, який сполучає країну з Естонією, могла стояти росія.

- На причетність рф вказує те, що російські судна помічали поблизу фінського узбережжя – ймовірно, вони визначали їхнє місцеперебування. Крім того, пошкодження виявили в телекомунікаційного кабелю між Фінляндією та Естонією.

- Фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland у неділю повідомив про перекриття газогону Balticconnector між Естонією та Фінляндією через підозру в можливому витоку газу.

8. Глобальний оператор цифрових комунікацій Veon (зареєстрований у Нідерландах) оголосив про завершення виходу з рф і продаж російського активу "Вимпєлком" (бренд "Білайн").

- Умови угоди не передбачають можливості повторного викупу, тобто завершення операцій на російському ринку є повним і остаточним для Veon.

9. Спілка європейських футбольних асоціацій скасувала рішення щодо допуску російських збірних серед гравців до 17 років на міжнародні турніри.

- 26 вересня виконком УЄФА допустив до своїх змагань збірні росії, в яких грають футболісти не старше 17 років.

- Після оголошення рішення УЄФА федерації футболу Англії, України, Польщі, Латвії, Литви, Швеції, Данії, Норвегії, Фінляндії та Румунії заявили про бойкот матчів проти збірних росії.