Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.08.2023

1. Російський алюмінієвий гігант Русал повідомив про падіння прибутку більш ніж у шість разів у першому півріччі 2023 року, незважаючи на зростання продажів на тлі суттєвого зниження цін на алюміній та збільшення витрат на сировину.

- Русал не потрапив під прямі санкції Заходу, але у компанії виникли проблеми з транспортуванням, пошуком нових ринків та перебоями з постачанням сировини – глинозему та бокситів – після заборони їхнього експорту Австралією до росії та зупинки глиноземного заводу Русала в Україні.

- Компанія, один із найбільших у світі виробників алюмінію, скоротила виручку в першому півріччі на 16,9% до $5,945 мільярда.

- Скоригований показник прибутку до виплати податків та інших платежів та витрат впав на 84,0% до $290 мільйонів з $1,8 мільярда роком раніше, чистий прибуток скоротився на 75% до $420 мільйонів, скоригований чистий прибуток знизився на 54,3% - до $315 мільйона.

2. За матеріалами Міжнародного енергетичного агентства експортні постачання нафти та нафтопродуктів з росії у липні 2023 року збереглися на червневому рівні – 7,3 мільйона барелів на добу.

- Виручка від експорту нафти та нафтопродуктів у липні була на $4,1 мільярда нижчою за рівень попереднього року.

- На Китай, Індію, Туреччину та Близький Схід припадає приблизно третина російського експорту нафти та нафтопродуктів, незважаючи на те, що вони є великими експортерами.

- Найчастіше російські обсяги, що поставляються в ці країни зі знижкою до світових стандартів, витісняють місцеве сировину, що у своє чергу прямує на експорт за вищими цінами.

- На Китай та Індію припало близько 80% усієї нафти з рф.

3. Імпорт російського ЗПГ до ЄС зростає, а гроші від виручки йдуть російським солдатам.

- За розрахунками брюссельського аналітичного центру Bruegel, постачання російського ЗПГ минулого року вже зросло приблизно на 36% до 19,25 мільярда кубометрів.

- Європейський бізнес приніс російському "Новатеку" минулого року понад 12 млрд євро експортної виручки.

- Цього року постачання також залишається на стабільно високому рівні.

- Лише у травні «Новатек» став основним постачальником газу до Іспанії з часткою 27,9% порівняно з 12% у травні 2022 року.  

- Номінально найбільшим покупцем цього року на сьогоднішній день є Бельгія завдяки терміналу ЗПГ у Зебрюгге.

- Звідси здійснюється доставка товарів клієнтам у віддалених європейських регіонах, наприклад, у Німеччині.

- При цьому видання наводить дані розслідування iStories, згідно з яким співробітники «Новатек», які добровільно вирушають на службу в Україну, отримують додатково від 2000 до 3000 євро на місяць на додаток до зарплати Міністерства оборони.

- Автори статті сумніваються, що в ЄС підуть на запровадження санкцій щодо російського ЗПГ.

4. Канадський виробник автокомпонентів Magna International, який рік тому відобразив у звітності $376 млн списань через призупинення операцій у рф, продав російські активи.

- Компанія та її "дочки" і займалися виробництвом автокомпонентів, зокрема, сидінь для іноземних автовиробників, що працювали в рф.

5. Австралійська компанія Atlassian відключить від своїх сервісів аккаунти, зареєстровані в рф та білорусі.

- Компанія вже призупинила продаж нового ПЗ в рф та білорусі.

- У березні австралійська Atlassian повідомила, що згортає свою діяльність у рф та білорусі.

- Три її відомі продукти — Trello, Jira та Confluence — поряд з іншими рішеннями стали недоступними в цих країнах з кінця жовтня 2022 року.

6. Google почав блокувати сервіси російським компаніям.

- У ніч на 10 серпня компанія Google почала масово блокувати корпоративні сервіси Google Workspace для російських компаній, які перебувають під санкціями.

7. Microsoft після 30 вересня перестане продовжувати ліцензії російським компаніям, - повідомила служба техпідтримки компанії.

- Усі активні на 30 вересня 2023 року підписки діятимуть протягом їхнього терміну, але їх не можна буде продовжити.