Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.07.2023

1. Згідно з інформацією Мінфіну рф щодо виконання федерального бюджету за підсумками півріччя доходи в мінусі ( -11.7% ), а витрати у великому плюсі ​​( +19.5% ); дефіцит - 2595 млрд руб.

- Накопиченим підсумком за останні 12 місяців: доходи – 26.2 трлн руб, витрати – 33.6 трлн руб, дефіцит – 7.4 трлн руб.

2. Вперше з середини 2020 року ЦБ рф зафіксував у червні 2023 року місячний дефіцит рахунку поточних операцій у розмірі 1.4 млрд дол США.

- За останній рік позитивне сальдо торговельного балансу товарів і послуг скоротилося майже в 6 разів з 91.3 до 15.6 млрд дол США.

- Експорт товарів та послуг у сукупності знизився на 32% із 162.9 до $110.7 млрд  

- Імпорт товарів та послуг зріс на 33% з 71.5 до $95.1 млрд.

- Прямі, портфельні та інші інвестиції (за активами) за другий квартал показали відтік у 17.3 млрд порівняно з відтоком у 7.6 млрд в 1 кв 2023 року (відтік капіталу збільшується).

3. У червні в росії зріс попит на готівку - із банків забрали 100 млрд руб готівкою.

- "Попит на готівку в червні зріс і призвів до відтоку ліквідності обсягом 0,5 трлн руб., з них 0,1 трлн руб. припало на 23–25 червня" - зазначили у Центробанку рф.

4. До росії різко скоротився приплив валюти.

- За квітень–червень росія отримала лише $5,4 млрд профіциту платіжного балансу — різниці між основними валютними потоками в країну та з неї.

- Порівняно з тим же періодом минулого року, умовний валютний прибуток економіки впав у 14 разів, або на 93%.

- На експортні доходи економіки вплинули знижки на російську нафту, яка коштувала лише трохи більше ніж $50 за барель. Це відрізало $25 млрд від платіжного балансу, оцінюють аналітики Goldman Sachs.

- Баланс зовнішньої торгівлі для росії продовжує погіршуватися в міру того, як енергетичні санкції стають дедалі чутливішими, а попит на імпорт усередині країни зростає.

5. У росії дорожчатимуть книги.

- Книжковий ринок у росії за підсумками 2023 року зросте на 6,65% у грошах і скоротиться на 9,07% в екземплярах.

6. У росії продовжують зростати ціни на імпортні фармацевтичні субстанції.

- За підсумками січня—травня частина позицій подорожчала рік до року на 40–100% через девальвацію рубля та необхідність в умовах санкцій закуповувати речовини через посередників.

- У січні-травні 2023 року рік до року найбільше - на 72,2% - зросли відпускні ціни на препарат від кашлю «Флуімуцил».

- Частина знеболювальних та ліків від діабету подорожчала за рік в опті на 35–55%, деякі позиції крапель для носа приблизно на 25%.

- Російське виробництво фармацевтичних субстанцій обмежене невеликим масштабом місцевого ринку.

7. рф вийшла на перше місце у світі за імпортом автомобілів із Китаю.

- За перші 5 місяців 2023 року китайські автовиробники експортували до росії більше автомобілів, ніж будь-де, заповнивши порожнечу, яку залишили світові виробники, що пішли з ринку рф через її вторгнення в Україну.

- Китай експортував близько 287 тис готових автомобілів до росії з січня по травень, що майже вдвічі більше, ніж наступна за обсягами експорту і торішня лідируюча країна призначення - Мексика, яка отримала 159 тис автомобілів. Третьою після рф і Мексики йде Бельгія (120 тис авто).

- За весь 2022 рік Китай експортував до росії близько 162 тис автомобілів.

8. Індія та Китай різко скоротили закупівлі російської нафти.

- Відвантаження нафти ключовим покупцям на азіатському ринку різко скоротилися в липні і в результаті загальний обсяг нафтового експорту з рф знизився до мінімуму за півроку.

- Середні обсяги експорту за 4 тижні впали до 3,21 млн. барелів на добу, до мінімуму з кінця січня.

- Провал експорту торкнувся насамперед покупців на азіатському ринку — обсяг відвантажень туди знизився до 2,93 млн. барелів на день, хоча ще в травні перевищував 3,5 млн. барелів на добу (середнє 4-тижневе значення).

- Постачання до Китаю впали до 1,08 млн барелів на день — мінімуму з грудня минулого року, а до Індії — до 1,22 млн барелів, що також стало мінімальним значенням цього року. Китайські НПЗ почали відмовлятися від нафти з рф ще в червні, віддаючи перевагу барелям з Ірану, які коштували дешевше.

- Для Індії непрямі ціни на Urals також пішли в минуле: російський сорт продається в портах країни зі знижкою $4.

9. Російська нафта Urals подорожчала до граничного рівня $59,98 за барель, встановлений країнами G7.

- Якщо ціна на Urals перевищить $60 за барель, це продемонструє здатність кремля продавати свою нафту на світовому ринку, не залежно від західних компаній.

- Однак в умовах санкцій російська нафта може транспортуватися з використанням західних суден і страховки тільки в тому випадку, якщо ціна залишається нижчою за встановлений поріг.

- Підтримку цін надає скорочення видобутку ОПЕК+ і скорочення експорту російської нафти.

10. російські активи в юрисдикціях країн G7 залишаться замороженими доти, доки Москва не відшкодує Києву збитки — спільна декларація групи країн G7 про загальні принципи довгострокових гарантій безпеки Україні.

- "Ми визнаємо необхідність створення міжнародного механізму для відшкодування збитків і висловлюємо готовність вивчити варіанти розроблення відповідних інструментів", — йдеться в документі.

11. Понад 1000 великих західних компаній обіцяли залишити росію після вторгнення рф в Україну.

- Але Heineken, Unilever, Philip Morris International та Mondelez порушили обіцянку піти чи різко скоротити свою присутність.

- За даними Єльського університету, Heineken все ще залишається сім пивоварних заводів і 1 800 співробітників в росії. Компанія навіть завоювала частку ринку, що звільнилася після відходу інших західних брендів.

- Mondelez має 3 000 працівників у рф і не демонструє жодних відчутних ознак згортання своєї роботи у росії.

- Nestle обіцяла продавати лише необхідні продукти, наприклад, дитячі суміші, але зараз виробляє корми для тварин, шоколадні батончики та інші другорядні товари.