Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.07.2023

1. росіяни не поспішають робити заощадження в юанях.

- Лише 6% росіян, хто купував іноземну валюту за останній рік, обрали юань.

- Більше половини росіян купували долари та євро, причому американська валюта залишилася лідером – її обрали 40%. Євро купували 15%.

- Інші валюти взагалі не зустріли інтересу: турецьку ліру обрали 2%, стільки ж — казахстанський тенге, індійські рупії — 1%.

- Курс юаня також залишається екзотикою для більшості громадян: за ним стежать 16%. Курс долара привертає у п'ять разів більше уваги – його відстежують 82% респондентів. Вартість євро цікавить 62%.

- За даними Центробанку рф, за першу половину 2023 року росіяни придбали на біржі та через банки валюти на 347,5 млрд рублів. При цьому частка юанів склала близько третини - понад 111 млрд. рублів за період з лютого по червень.

- При цьому на юані припадає лише 13% валютних депозитів фізосіб у банках, тоді як основна частина, як і раніше, розміщена в доларах та євро.

- За юані продається 25% російського експорту, ними ж оплачується майже третина імпортних товарів, що надходять до країни.

- Компанії нарощують рахунки в китайській валюті і станом на травень довели їхню частку до 42%.

- Проте юанізація має на увазі ті ж ризики, що доларизація — це залежність економіки країни від певної валюти, зазначають експерти.

2. росія зірвала постачання Ірану оплачених винищувачів Су-35

- росія не поставила Ірану велику партію винищувачів Су-35, яку Тегеран повністю сплатив і очікував отримати в 2023 році.

- Тегеран замовив 50 винищувачів у Москви ще під час другого президентського терміну Хасана Рухані, який закінчився 2021 у році.

- Тоді росія обіцяла виконати контракт у 2023 році. Однак тепер Іран не очікує, що Москва дотримається слова.

- Нові винищувачі потрібні Тегерану для відновлення парку ВПС, який здебільшого складається з американських літаків, які перебували на озброєнні ще до революції 1979 року.

3. В росії зафіксували різке падіння випуску ліків.

- За підсумками січня-травня 2023 року виробництво ліків у росії скоротилося на 9,7%.

- Скорочення виробництва, яке розпочалося наприкінці минулого року, в окремі місяці досягло двозначних темпів: у березні на 11% рік до року, а у лютому – 22%.

- Критичні залежні від імпорту субстанцій – сировини для виробництва лікарських препаратів – російські фармзаводи зіткнулися з різким підвищенням цін із боку контрагентів.  

- При тому, що 85% субстанцій у рф імпортується, ціни на окремі речовини підскочили 1,5-2 рази за січень–травень.

- Головною причиною стала девальвація рубля: з початку року курс долара підскочив на 32%, а євро — на 35%, і в результаті рубль увійшов до топ-3 найслабших валют світу (після турецької ліри та аргентинського песо).

4. Попит на антидепресанти в росії збільшився на 30% у період із січня до травня цього року порівняно з аналогічними періодом минулого року.

- З початку 2023 року росіяни купили антидепресантів на 4,3 млрд рублів.

5. Число угод росіян із закордонною нерухомістю зросло на 36%.

- Поза конкуренцією, як і раніше, ОАЕ та їх найбільший емірат Дубай .

- На друге місце у списку найпопулярніших для купівлі нерухомості країн піднявся Таїланд, обігнавши Туреччину.

- Найсильніше зросла кількість угод з купівлі нерухомості росіянами на індонезійському курортному острові Балі – в 6 разів.

6. Вартість турів до Туреччини для росіян зросла на 70%.

- Зростання вартості турів сталося через інфляцію, подорожчання авіаперевезень, долара та євро.

7. Японський автоконцерн Isuzu йде з росії та вже передав акції російського дочірнього підприємства місцевій компанії "Соллерс".

- Завод, на якому працюють близько 200 осіб, припинив виробництво ще у березні минулого року.

8. Фінський енергетичний концерн Fortum подасть позов до суду з вимогою компенсувати вартість акцій у російській «дочці» «Фортум», а також вартість російських інвестицій.

Про це повідомила прес-служба концерну.

- Вартість акцій Fortum оцінюється у кілька мільярдів євро.

- Концерн вже направив до суду сповіщення про суперечку.  

- Керівництво фінської компанії вважає, що за допомогою позову вдасться «захистити свою правову позицію та інтереси акціонерів у зв'язку з порушеннями своїх зобов'язань за інвестиційними договорами».

9. США посилюють тиск: які наслідки матимуть санкції проти головного агента впливу рф у Сербії

- США надіслали потужний сигнал сербській владі, яка ухиляється від введення санкцій проти рф.

- Цим сигналом стало введення санкцій проти найбільш проросійського політика у нинішній владі – керівника Агентства безпеки й інформації Александара Вуліна.

- Хоча США вже запроваджували санкції проти проросійських політиків на Балканах, втім, проти влади Сербії вони ще не застосовувалися.

- У Сербії не виключають, що незабаром санкційний список буде розширений. Звичайно, якщо сербська влада не зробить із цього висновки.