Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 15.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 15.04.2023

1. Російський контейнерний ринок у першому кварталі поточного року скоротився на 16% по відношенню до аналогічного періоду минулого року.

2. Посли країн Великої сімки надіслали Федеральній раді Швейцарії листа, в якому поставили під сумнів те, що Берн робить достатньо для виконання санкцій проти росії.

- Швейцарські закони про конфіденційність та інші «лазівки» використовуються росіянами для приховування своїх активів, йдеться в листі, копію якого опублікувало швейцарське видання Tagesanzeiger.

- У листі, датованому 5 квітня, дипломати натякають на те, що швейцарська влада заблокувала занадто мало активів, пов'язаних з росією.

- Досі Берн заморозив активів на 7,5 мільярдів швейцарських франків, але в листі сказано: «За оцінками незалежних джерел, загальна сума, що зберігається у Швейцарії, може бути значно вищою».

- Під документом стоять підписи всіх послів G7 - Німеччини, Франції, США, Італії, Канади, Великобританії, Японії та ЄС.

3. Німеччина виступає за санкції ЄС щодо атомної галузі рф.

- «Федеральний уряд звернувся до Європейської комісії із закликом включити цивільний атомний сектор. Це має стати частиною наступного пакету санкцій», - заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.

- За його словами, росія «більше не може вважатися надійним партнером» у цій галузі.

- Сьогодні Німеччина зупиняє експлуатацію останніх трьох працюючих німецьких АЕС.

- Чехія та Польща також не хочуть співпрацювати із «Росатомом» — провідним гравцем на світовому ринку атомної енергетики.

4. Австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI), через яку проходить 40-50% транскордонних платежів росії, пообіцяла продовжити скорочення російського бізнесу.

- Райффайзенбанк у росії продовжить скорочувати кредити клієнтам, як і загальний обсяг оброблюваних операцій в іноземній валюті. Це спричинить скорочення розміру платіжного бізнесу RBI Group.

- У лютому RBI вже закрила коррахунки кільком російським банкам, скорочення кореспондентської мережі продовжується.

- Інші російські банки, кому ми надаємо кореспондентські послуги, отримали індивідуальні вказівки щодо максимальної кількості платежів у доларах та євро, які RBI готовий обробити.

5. Туреччина, ОАЕ та Грузія лідирують за кількістю угод з нерухомістю, здійснених російськомовними покупцями у 2022 році.

- У Європі російські інвестори обирають Кіпр, Іспанію та Грецію, а в Азії – Таїланд.  

6. Міжнародна асоціація серфінгу (ISA) продовжила усунення російських серфінгістів від участі у змаганнях під своєю егідою відповідно до рішення Міжнародного олімпійського комітету.

7. Зеленський підписав два укази про запровадження санкцій проти низки російських, українських та білоруських громадян.

- Перший указ запроваджує обмеження проти 87 осіб, у тому числі діячів спорту та олімпійських чемпіонів з рф та білорусі.

Серед них - дочка міністра оборони росії та президентка Федерації тріатлону рф Ксенія Шойгу.

- Другий указ запроваджує санкції проти 351 фізособи, а також 254 юросіб.

Під обмеження потрапили компанії, що надають послуги у галузі інформаційних та цифрових технологій, виробники інтегральних схем. Зокрема, до списку було внесено російські компанії VK та «Яндекс».